– Odlična je stvar da će se u Međimurju graditi jedan takav centar kapaciteta 5000 tona. Iako se s idejom kasni 20 godina, ipak smo je dočekali – rekao je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Program potpore za proizvođače jabuka u 2019. godini kojim je predviđena provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju. Programom je za te aktivnosti rezervirano 20 milijuna kuna.

Nove hladnjače

Potpore može ostvariti svaki voćar koji se nalazi u Upisniku poljoprivrednika za površine koje su upisane u ARKOD sustav Agencije za plaćanja na kojima uzgaja jabuke. Korisnik potpore je dužan, neposredno nakon berbe, na površinama za koje je ostvario potporu ukloniti sve zaostale plodove te pokupiti sve plodove sa tla da bi se spriječili nastanak i širenje zaraze uzrokovane štetnim organizmima. Ovo je samo još jedna u nizu mjera kojima se pokušava pomoći domaćim voćari u proboju na domaćem i stranim tržištima.

Regionalni distributivni centar u Međimurskoj županiji imat će kapacitet od 5000 tona

Ono što je međimurske voćare posebno razveselilo je najava iz Ministarstva poljoprivrede da će se upravo u Međimurskoj županiji nalaziti jedan od svega sedam regionalno distributivnih logističkih centara za poljoprivredne proizvode u Hrvatskoj.

– Do dovršetka izgradnje hladnjača i skladišnih kapaciteta, ovim Programom namjeravamo pomoći proizvođačima da se lakše nose sa štetama koje su pretrpjeli u posljednje dvije godine. Od mraza do štetnika koji su prouzročili značajne štete na stablima. Ulaganja u novu infrastrukturu za skladištenje jabuka te drugog voća i povrća omogućit će poljoprivrednicima da sa svojim proizvodima budu prisutni na tržištu tijekom cijele godine što će pozitivno utjecati na povećanje njihova dohotka – izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

– Odlična je stvar da će se u Međimurju graditi jedan takav centar kapaciteta 5000 tona. Iako se s idejom kasni 20 godina, ipak smo je dočekali – rekao je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.
Dobranić smatra da će korist od gradnje centra imati svi poljoprivredni proizvođači.

Otkupna cijena

– Dobit ćemo prostor po mjeri koji će moći koristiti svi poljoprivrednici, a iz kojeg će se roba širom Hrvatske i inozemstva distribuirati pod jedinstvenom oznakom hrvatskog proizvoda. Vjerujem da je to možda i ključni korak prema zadržavanju mladih ljudi i obitelji u poljoprivrednoj proizvodnji jer će se steći uvjeti da se proizvode distribuiraju u uvjetima što povoljnijih otkupnih cijena na tržištu.

Prema posljednjim podacima ukupna proizvodnja jabuka u Hrvatskoj u 2018. godini je iznosila 93.467 tona. Postojeći rashladni kapaciteti za čuvanje voća u Republici Hrvatskoj, a posebice jabuke su nedostatni i iznose oko 53.000 tona.

– U Međimurju je pod nasadima jabuka 520 hektara, s godišnjom proizvodnjom od oko 20.000 tona. Dosadašnji skladišni kapaciteti nisu u potpunosti zadovoljavali potrebe, pa se nadam da će se to uskoro promijeniti – dodaje Dobranić.

Međimurska jabuka iznimno je cijenjena, posebno na europskom tržištu. I dok je zadnje dvije godine pojava mraza smanjila urod, ova godina trebala bi biti daleko uspješnija.

– Još uvijek nemamo maksimalni urod, ali ono što nas posebno veselili da će jabuka biti vrlo visoke kvalitete. Imamo smo na nekim lokacijama problema s tučom što je također utjecalo na smanjenje količina – zaključio je Mladen Dobranić.

Komentari

Komentara