Povežite se s nama

Međimurje

Mladi informatičari pokazali svoje znanje

Objavljeno:

- dana

NATJECANJA

Učenici osnovnih i srednjih škola u Čakovcu sudjelovali su na županijskome natjecanju iz informatike.

Domaćin županijskog natjecanja osnovnih škola u Međimurskoj županiji bila je I. osnovna škola Čakovec, a Tehnička škola Čakovec ugostila je učenike srednjih škola.

Osnovnoškolci u TIC-u

Natjecanje za učenike osnovnih škola održano je u petak, 10. veljače, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu. Sudjelovalo je 64-ero učenika osnovnih škola koji su se natjecali u četiri različite kategorije – Logo, Primjena algoritama, Osnove informatike i Razvoj softvera.

– Zahvaljujemo svima na podršci u pripremi i realizaciji natjecanja, a svim natjecateljima čestitamo na ostvarenim rezultatima i želimo mnogo uspjeha u budućem radu – poručuju iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.
INFOKUP 2017.

Na natjecanju iz informatike  sudjelovalo je 64-ero osnovnoškolaca

Učenici srednjih škola na županijskome natjecanju srednjih škola Međimurske županije pod nazivom INFOKUP 2017. okupili su se u Tehničkoj školi Čakovec. Županijsko natjecanje održano je u petak, 10. veljače. Na natjecanju iz programiranja, Primjena algoritama, sudjelovalo je 24-ero učenika, a na natjecanju iz Osnova informatike sudjelovalo je 23-oje učenika. Također, na smotri softverskih radova prezentiran je jedan rad dvoje učenika iz Graditeljske škole i Tehničke škole. Na natjecanju iz Algoritama najbolje mjesto u kategoriji prvih razreda srednjih škola zauzeli su učenici Gimnazije Josipa Slavenskog. Od učenika prvih razreda srednjih škola najbolji rezultat ostvario je Martin Josip Kocijan, od drugih razreda srednje škole najbolji je Vinko Sabolčec, a Jurica Horvat najbolji je od trećih razreda.

U kategoriji Osnove informatike sudjelovale su strukovne škole, opće i tehničke gimnazije te prirodoslovno-matematičke gimnazije. Najbolji su Marko Kraljić i Jakov Težak iz Tehničke škole Čakovec te David Kreman iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje