Povežite se s nama

Međimurje

Mladi informatičari pokazali svoje znanje

Objavljeno:

- dana

NATJECANJA

Učenici osnovnih i srednjih škola u Čakovcu sudjelovali su na županijskome natjecanju iz informatike.

Domaćin županijskog natjecanja osnovnih škola u Međimurskoj županiji bila je I. osnovna škola Čakovec, a Tehnička škola Čakovec ugostila je učenike srednjih škola.

Osnovnoškolci u TIC-u

Natjecanje za učenike osnovnih škola održano je u petak, 10. veljače, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu. Sudjelovalo je 64-ero učenika osnovnih škola koji su se natjecali u četiri različite kategorije – Logo, Primjena algoritama, Osnove informatike i Razvoj softvera.

– Zahvaljujemo svima na podršci u pripremi i realizaciji natjecanja, a svim natjecateljima čestitamo na ostvarenim rezultatima i želimo mnogo uspjeha u budućem radu – poručuju iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.
INFOKUP 2017.

Na natjecanju iz informatike  sudjelovalo je 64-ero osnovnoškolaca

Učenici srednjih škola na županijskome natjecanju srednjih škola Međimurske županije pod nazivom INFOKUP 2017. okupili su se u Tehničkoj školi Čakovec. Županijsko natjecanje održano je u petak, 10. veljače. Na natjecanju iz programiranja, Primjena algoritama, sudjelovalo je 24-ero učenika, a na natjecanju iz Osnova informatike sudjelovalo je 23-oje učenika. Također, na smotri softverskih radova prezentiran je jedan rad dvoje učenika iz Graditeljske škole i Tehničke škole. Na natjecanju iz Algoritama najbolje mjesto u kategoriji prvih razreda srednjih škola zauzeli su učenici Gimnazije Josipa Slavenskog. Od učenika prvih razreda srednjih škola najbolji rezultat ostvario je Martin Josip Kocijan, od drugih razreda srednje škole najbolji je Vinko Sabolčec, a Jurica Horvat najbolji je od trećih razreda.

U kategoriji Osnove informatike sudjelovale su strukovne škole, opće i tehničke gimnazije te prirodoslovno-matematičke gimnazije. Najbolji su Marko Kraljić i Jakov Težak iz Tehničke škole Čakovec te David Kreman iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje