Povežite se s nama

Međimurje

Mladi informatičari pokazali svoje znanje

Objavljeno:

- dana

NATJECANJA

Učenici osnovnih i srednjih škola u Čakovcu sudjelovali su na županijskome natjecanju iz informatike.

Domaćin županijskog natjecanja osnovnih škola u Međimurskoj županiji bila je I. osnovna škola Čakovec, a Tehnička škola Čakovec ugostila je učenike srednjih škola.

Osnovnoškolci u TIC-u

Natjecanje za učenike osnovnih škola održano je u petak, 10. veljače, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu. Sudjelovalo je 64-ero učenika osnovnih škola koji su se natjecali u četiri različite kategorije – Logo, Primjena algoritama, Osnove informatike i Razvoj softvera.

– Zahvaljujemo svima na podršci u pripremi i realizaciji natjecanja, a svim natjecateljima čestitamo na ostvarenim rezultatima i želimo mnogo uspjeha u budućem radu – poručuju iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.
INFOKUP 2017.

Na natjecanju iz informatike  sudjelovalo je 64-ero osnovnoškolaca

Učenici srednjih škola na županijskome natjecanju srednjih škola Međimurske županije pod nazivom INFOKUP 2017. okupili su se u Tehničkoj školi Čakovec. Županijsko natjecanje održano je u petak, 10. veljače. Na natjecanju iz programiranja, Primjena algoritama, sudjelovalo je 24-ero učenika, a na natjecanju iz Osnova informatike sudjelovalo je 23-oje učenika. Također, na smotri softverskih radova prezentiran je jedan rad dvoje učenika iz Graditeljske škole i Tehničke škole. Na natjecanju iz Algoritama najbolje mjesto u kategoriji prvih razreda srednjih škola zauzeli su učenici Gimnazije Josipa Slavenskog. Od učenika prvih razreda srednjih škola najbolji rezultat ostvario je Martin Josip Kocijan, od drugih razreda srednje škole najbolji je Vinko Sabolčec, a Jurica Horvat najbolji je od trećih razreda.

U kategoriji Osnove informatike sudjelovale su strukovne škole, opće i tehničke gimnazije te prirodoslovno-matematičke gimnazije. Najbolji su Marko Kraljić i Jakov Težak iz Tehničke škole Čakovec te David Kreman iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje