Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi ivanečki kandidati za vozače puhali u alkotestere uz Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Svjetski dan prve pomoći odražava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prove pomoći široj javnosti.

Kao odgovor na nesreće u cestovnom prometu koje godišnje oduzmu oko 1,25 milijuna života, tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći koji se danas obilježava je ”Prva pomoć u slučaju prometnih nesreća”.

Slijedom navedenog, GDCK Ivanec j e u suradnji sa Policijskom postajom Ivanec, policijskim službenikom za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu, Davorom Blaško, u četvrtak organizirao za grupu od 17 polaznika tečaj prve pomoći za vozače pri GDCK Ivanec,

Održano je kratko predavanje na temu ”Posljedice prometnih nesreća u mladih vozača”, a kandidatima za vozače prezentirani su statistički podaci za Republiku Hrvatsku, te učestvovanje mladih vozača u prometnim nesrećama.

Prikazani su i video isječci vezani za brzinu, pojas i utapanje, te oštećenje unutarnjih organa kod udara automobila. Na kraju predavanja kandidati su ispunjavali kratak test vezan o ponašanju vozača u prometu, te su mogli isprobati i rad uređaja za mjerenje koncentracije alkohola u organizmu – dreger.

Ciljevi Svjetskog dana prve pomoći su podizanje svijesti o globalnoj razini smrti i stradavanja u prometnim nesrećama, a ljude svih dobnih skupina važno je podučiti tehnikama i radnjama potrebnim za pripravnosti i neposredan odgovora na prometnu nesreću u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće i nađu u ulozi promatrača. Svrha je unaprijediti znanje i vještine prve reakcije među općom populacijom , vozačima, putnicima i pješacima, kako bi bili u mogućnosti pravovremeno i na pravilan način pružiti prvu pomoć osobama ozlijeđenima u prometu.

U skladu s načelom ”zlatnog sata” osobe koje su stradale u prometu imaju mnogo veću šansu za preživljavanje i opravak od ozbiljnih ozljeda, ako se odmah primjene mjere za spašavanje života.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec provodi brojne programe prve pomoći:

-Prva pomoći za kandidate za vozače (godišnje oko 300 kandidata za vozače završi tečaj prve pomoći u GDCK Ivanec)
-Prva pomoć za zaposlenike u poduzećima prema Zakonu o zaštiti na radu
-Programi osposobljavanja iz prve pomoći odgojno-obrazovnih djelatnika, stručnih suradnika i ostalog osoblja zaposlenog u školskim i vrtićkim; do danas osposobljeno 92 djelatnika
-Provodi programe osposobljavanja za KPR/AVD tečaj osnovnih postupaka oživljavanja uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora sukladno Pravilniku o uvjetima za provođenje programa javno dostupne rane defibrilacije; do sada osposobljeno 39 osoba
-Osnovni i napredni program tečaja prve pomoći za osposobljavanje članova gradskih interventnih timova za pružanje prve pomoći
-Tečajevi prve pomoći za volontere
-Radionice na temu prve pomoći u vrtićima, školama, sudjelovanje u programu ”Jumicar”, sudjelovanje u vježbama evakuacije i spašavanja…itd

Prva pomoć na licu mjesta je od vitalne važnosti, osobito ako nije moguć brz dolazak hitne medicinske službe.

Obuka iz prve pomoći i rano prepoznavanje prve su karike u lancu preživljavanja a kvaliteta prvog odgovora snažno ovisi o odgovarajućem osposobljavanju; stoga pozivamo sve zainteresirane građane da se prijave na neki od tečajeva prve pomoći u GDCK Ivanec.

Povodom ovogodišnjeg Svj.dana prve pomoći GDCK Ivanec će u suradnji sa PP Ivanec, svim prvašićima na području djelovanja GDCK Ivanec podijeliti edukativne slikovnice: ”Veseli dan doktora Vedrana Veselića”.

 

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje