Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi iz VAKUUM-a ostali bez svog prostora u Preradovićevoj

Objavljeno:

- dana

TREBAJU ISELITI DO 17. VELJAČE

VAKUUM klub mjesto je gdje svi mladi Varaždinci mogu osmišljavati, organizirati i sudjelovati u aktivnostima od vlastitog interesa, a postoji već skoro tri godine. Nastao je u okviru Centra za mlade u bivšem Domu željezničara u Kolodvorskoj ulici unutar kojeg više ne djeluje, a zbog loših prostornih uvjeta preselili su se u unajmljeni podrum u Ulicu Petra Preradovića iz kojeg moraju iseliti do 17. veljače.

– Trenutni prostor postao je neadekvatan za pojedine aktivnosti koje bismo rado provodili te ćemo tražiti adekvatan prostor sukladno tome – izjavila je Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba čije su sve dosadašnje aktivnosti organizirane volonterski i nezavisno od javnih izvora financiranja.

– Dokazali smo da u Varaždinu postoji masa mladih ljudi koja je zainteresirana za underground scenu – rekao je Borna Kezele iz VAKUUM kluba čiji se zadnji koncert u ovom periodu održao u subotu, 21. siječnja, kad je nastupala grupa Gužva u 16-ercu.

Osnovan 2013. godine

VAKUUM kao inicijativa mladih za mlade prvotno je zamišljena kao savez raznih udruga koje se bave mladima, no zbog manjka interesa ta prvotna ideja nije se ostvarila. U sklopu VAKUUM kluba djeluju više od godinu dana, te je postao mjesto gdje svi mladi mogu doći sa svojim idejama. Osim mjesta koji okuplja mlade organiziranjem koncerata i slušaona, bave se i pisanjem članaka, osvrta, putopisa i aktualnim temama varaždinskog kraja. Iako su još daleko od realiziranja ideje društvenog centra, dobrim smatraju to što Varaždincima pojam volontiranja polako prestaje biti nepoznat.

Nastanak VAKUUM kluba seže u 2013. godinu kada je Grad Varaždin zgradu bivšeg Doma željezničara, koja je formalno u vlasništvu Hrvatskih željeznica, dao na korištenje tadašnjim članovima Savjeta mladih Grada Varaždina na rok od pet godina. Unutar tog perioda, mladi grada Varaždina trebali su dokazati kako postoji potreba i trajan interes za mjesto koje će zvati Centar za mlade. Bivša zgrada Doma željezničara bila je u lošem stanju – krov je prokišnjavao, vodovodne i električne instalacije su neispravne, sustav ventilacije nije postojao te grijanje nije bilo uključeno u zimskim mjesecima.

Stoga je Savjet mladih grada Varaždina uspio osigurati novi prostor u Preradovićevoj ulici kojim upravljaju Udruge mladih neovisno od politike. Međutim, VAKUUM se nije prijavio na natječaj Grada vezan uz dodjelu prostora Udrugama zbog, kako kažu iz VAKUUM-a, negativnog odnosa Grada prema njima, te su se tako u travnju prošle godine preselili u privatno unajmljeni podrumski prostor.

Moguć prestanak djelovanja

– Od proljeća se u novom prostoru događa mnogo radionica, svirki i druženja koje provode volonteri VAKUUM-a, ali i suradničke udruge s kojima VAKUUM klub dijeli prostor i resurse. Smatram da svojim djelovanjem obogaćujemo ponudu sadržaja za mlade te im pružamo iznimno bitan i poticajan mehanizam za razvoj ideja – kaže Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba koji novi prostor mora pronaći do 17. veljače.

Međutim, Zrinka Šajn otkriva kako se u VAKUUM klubu naziru velike promjene u cjelokupnoj strukturi što podrazumijeva odlazak nje i nekih članova iz kluba. Hoće li VAKUUM prestati postojati ili će uspjeti u pronalasku novog prostora, pokazat će vrijeme.

Izvor: facebook.com/vakuumklub
Foto:

Život i društvo

Općini Vidovec dodijeljeno 450.000 kuna za prvu fazu uređenja etno kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je rezultate javnog poziva iz Programa podrške regionalnom razvoju.

Odlukom o odabiru projekta, Općini Vidovec dodjeljuje se 450.000 kuna bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća-I. faza.“

Projekt se odnosi na 1. fazu rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina.

Podsjetimo, u cilju očuvanje etno baštine i narodnih običaja te razvoja ruralnog turizma, Općina Vidovec je prije nekoliko godina kupila nekretninu u naselju Tužno s ciljem da istu preuredi u reprezentativnu turističku građevinu.

U gornjem dijelu kuće planirana je postava etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nakon provedenog postupka jednostavne nabave prošle je godine na vinogradarskoj kući izvršena rekonstrukcija krovišta, čime je učinjen prvi korak u pretvorbi postojeće „stare hiže“ u tradicionalnu vinogradarsku kuću.

Tom prilikom je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić naglasio da je kulturna baština oduvijek bila dio vidovečkog identiteta, zbog čega je uz poljoprivrednu proizvodnju naglasak stavljen i na razvoj ruralnog turizma te je donijeta Strategija razvoja ruralnog turizma Općine Vidovec koju, evidentno, uspješno provode.

– Prošle godine krenuli smo s rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom, a ove godine ćemo s istom nastaviti uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Drago mi je da je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu našeg projekta koji će po svom cjelokupnom završetku doprinijeti razvoju ruralnog turizma Općine Vidovec, a vjerujem i Varaždinske županije. Izgradnjom etno kuće KITEC, promocijom poljoprivrednih proizvoda, gastronomskih običaja i manifestacija, razvijanjem rute za cikloturizam te rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom polako postajemo prepoznatljivi na kontinentalnom turističkom tržištu – naglasio je Hranić.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj nađen i češki soj koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj se uz britanski, južnoafrički i njujorški, pojavio i češki soj koronavirusa.

Profesor računalne biologije sa zagrebačkog PMF-a Kristian Vlahoviček potvrdio je to za portal HRT-a.

Rekao je da su još u veljači iz 70 uzoraka, uglavnom iz KB-a Dubrava, u suradnji s prof. Vraneš iz NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, izolirali češki soj, i to iz njih 20%.

– Češki soj kombinacija je mutacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Budući da je u Češkoj i Slovačkoj velik porast broja zaraženih, oni su prijavili tu novu mutaciju virusa SARS-CoV-2 – rekao je prof. Vlahoviček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!