Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi iz VAKUUM-a ostali bez svog prostora u Preradovićevoj

Objavljeno:

- dana

TREBAJU ISELITI DO 17. VELJAČE

VAKUUM klub mjesto je gdje svi mladi Varaždinci mogu osmišljavati, organizirati i sudjelovati u aktivnostima od vlastitog interesa, a postoji već skoro tri godine. Nastao je u okviru Centra za mlade u bivšem Domu željezničara u Kolodvorskoj ulici unutar kojeg više ne djeluje, a zbog loših prostornih uvjeta preselili su se u unajmljeni podrum u Ulicu Petra Preradovića iz kojeg moraju iseliti do 17. veljače.

– Trenutni prostor postao je neadekvatan za pojedine aktivnosti koje bismo rado provodili te ćemo tražiti adekvatan prostor sukladno tome – izjavila je Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba čije su sve dosadašnje aktivnosti organizirane volonterski i nezavisno od javnih izvora financiranja.

– Dokazali smo da u Varaždinu postoji masa mladih ljudi koja je zainteresirana za underground scenu – rekao je Borna Kezele iz VAKUUM kluba čiji se zadnji koncert u ovom periodu održao u subotu, 21. siječnja, kad je nastupala grupa Gužva u 16-ercu.

Osnovan 2013. godine

VAKUUM kao inicijativa mladih za mlade prvotno je zamišljena kao savez raznih udruga koje se bave mladima, no zbog manjka interesa ta prvotna ideja nije se ostvarila. U sklopu VAKUUM kluba djeluju više od godinu dana, te je postao mjesto gdje svi mladi mogu doći sa svojim idejama. Osim mjesta koji okuplja mlade organiziranjem koncerata i slušaona, bave se i pisanjem članaka, osvrta, putopisa i aktualnim temama varaždinskog kraja. Iako su još daleko od realiziranja ideje društvenog centra, dobrim smatraju to što Varaždincima pojam volontiranja polako prestaje biti nepoznat.

Nastanak VAKUUM kluba seže u 2013. godinu kada je Grad Varaždin zgradu bivšeg Doma željezničara, koja je formalno u vlasništvu Hrvatskih željeznica, dao na korištenje tadašnjim članovima Savjeta mladih Grada Varaždina na rok od pet godina. Unutar tog perioda, mladi grada Varaždina trebali su dokazati kako postoji potreba i trajan interes za mjesto koje će zvati Centar za mlade. Bivša zgrada Doma željezničara bila je u lošem stanju – krov je prokišnjavao, vodovodne i električne instalacije su neispravne, sustav ventilacije nije postojao te grijanje nije bilo uključeno u zimskim mjesecima.

Stoga je Savjet mladih grada Varaždina uspio osigurati novi prostor u Preradovićevoj ulici kojim upravljaju Udruge mladih neovisno od politike. Međutim, VAKUUM se nije prijavio na natječaj Grada vezan uz dodjelu prostora Udrugama zbog, kako kažu iz VAKUUM-a, negativnog odnosa Grada prema njima, te su se tako u travnju prošle godine preselili u privatno unajmljeni podrumski prostor.

Moguć prestanak djelovanja

– Od proljeća se u novom prostoru događa mnogo radionica, svirki i druženja koje provode volonteri VAKUUM-a, ali i suradničke udruge s kojima VAKUUM klub dijeli prostor i resurse. Smatram da svojim djelovanjem obogaćujemo ponudu sadržaja za mlade te im pružamo iznimno bitan i poticajan mehanizam za razvoj ideja – kaže Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba koji novi prostor mora pronaći do 17. veljače.

Međutim, Zrinka Šajn otkriva kako se u VAKUUM klubu naziru velike promjene u cjelokupnoj strukturi što podrazumijeva odlazak nje i nekih članova iz kluba. Hoće li VAKUUM prestati postojati ili će uspjeti u pronalasku novog prostora, pokazat će vrijeme.

Izvor: facebook.com/vakuumklub
Foto:

Život i društvo

Mještane Općine Cestica u nadolazećem razdoblju očekuje pregršt aktivnosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potaknuti brojnim ulaganjima u infrastrukturu, u koju ulažemo godinama, odlučili smo da je došlo vrijeme i za ulaganja u društvenu zajednicu, odnose, zdravlje, odnosno – u ljude.

Općina Cestica osigurala je bespovratna sredstva upravo za provedbu projekta koji uključuje brojna predavanja, manifestacije i javna događanja te vježbe i radionice koje će biti na raspolaganju svim stanovnicima, ali i ostalim zainteresiranima.

– Prijavom na natječaj “Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2” osmišljen je projekt s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promicanja zdravlja i prevencije kardiovaskularnih bolesti, koje u Republici Hrvatskoj čine najveći postotak smrtnosti. Kako bismo se detaljnije mogli informirati o navedenoj problematici, odlučili smo uložiti trud i vrijeme za provođenje upravo ovog projekta – naveo je načelnik Mirko Korotaj.

Ovim vas putem pozivamo da nam se pridružite na događanjima i javnim manifestacijama koje će se održavati sljedećim redoslijedom:

rujan 2022.: Tjedan zdravlja u Cestici (predavanje o važnosti kretanja i rekreacije, vježbe poticanja cirkulacije, stolni tenis, pilates, šetnja Općinom Cestica “Putovima zdravlja” sa zakuskom)

listopad 2022. – travanj 2023.: vježbe razgibavanja za sve dobne skupine pod nazivom “Kretanjem do zdravlja”

listopad 2022.: interaktivna radionica “Cigareta, ne hvala”

studeni 2022.: predavanje i radionica “Prehrana i utjecaj nepravilne prehrane”

siječanj 2023.: predavanje i radionica “Stres u svakodnevnom životu”

ožujak 2023.: predavanje i radionica “Čovjek bez ovisnosti – život sa stilom”

travanj 2023.: Zdravi week-end (predavanje o važnosti kretanja i rekreacije, kulinarska prezentacija i radionica pripreme obroka zdrave hrane)

svibanj 2023.: predavanja i radionice “Stres – bolest 21. stoljeća”

lipanj 2023.: Dan srca (mjerenje tlaka i šećera).

Napominjemo da je sudjelovanje u svim programima ovog projekta potpuno besplatno.

Podsjećamo da je navedeni projektni prijedlog u rangu najbolje ocijenjenih projektnih prijedloga u Republici Hrvatskoj s obzirom na to da je ocijenjen maksimalnim brojem bodova, izuzev indeksa razvijenosti.

Općina ovim projektom dokazuje da se ulaganja u cestičkom kraju ne odnose samo na infrastrukturu nego i na razvoj društvenih odnosa i zdravlja, na boljitak svih stanovnika Općine Cestica.

Naziv projekta: “Jer srce prepoznaje najbolje”

Ukupna vrijednost projekta: 433.329,00 kuna

EU sufinanciranje: 433.329,00 kuna (100 %) (85 % EU, 15% državni proračun RH)

Razdoblje provedbe projekta: 20. svibnja 2022. – 20. srpnja 2023. (14 mjeseci)

Partner: Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

Nastavite čitati

Život i društvo

Savjet mladih Varaždinske županije smatra da mladi kod nas imaju razloga za optimizam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međunarodni dan mladih, koji se pod okriljem Ujedinjenih naroda obilježava kontinuirano od 2000. godine, obilježava se svake godine 12. kolovoza, a 2022. godina proglašena je i Europskom godinom mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

– Unatoč svim teškim okolnostima koje su zahvatile Varaždinsku županiju, Republiku Hrvatsku, ali i cijeli svijet, sretni smo što se nije dozvolilo da se položaj mladih unazadi i pogorša, već upravo suprotno. Rješavanju problema mladih Varaždinska županija pristupila je kroz izgradnju partnerskog odnosa s mladima. Tako je Varaždinska županija napravila veliki iskorak za mlade, posebno u obrazovanju koje je preduvjet kvalitetnog zaposlenja mladih osoba, a samim time i zasnivanja vlastite obitelji u bilo kojem dijelu Varaždinske županije. Završen je projekt rekonstrukcije Osnovne škole Veliki Bukovec, završen je projekt dogradnje Osnovne škole Martijanec, završena je izgradnja Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija – poručili su iz Savjeta mladih Varaždinske županije

Također, Varaždinska županija potiče izvrsnost nagradama uspješnim studentima i učenicima – donesena je Odluka o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima; a u okviru Centara izvrsnosti Varaždinske županije otvoreni su i praktikumi – praktikum za potrebe Strukovnog centra izvrsnosti za strojarstvo, praktikum i zvjezdarnica za potrebe programa astronomije u sklopu Centra izvrsnosti za fiziku te praktikum za potrebe Strukovnog centra za elektrotehniku; ovdje nije riječ samo o radu s darovitom djecom, riječ je i o suvremenom pristupu izvođenja programa unutar škola. Time se stvara spona povezanosti s gospodarstvom čime se ostvaruju nova radna mjesta.
Povećane su i stipendije za učenike i studente Varaždinske županije, a najavljeno je i da će se u novoj školskoj i akademskoj godini 2022./2023. dodatno povećati broj i visina stipendija.

– Sve navedeno je dokaz da se, konkretnim mjerama koje daju rezultate, standard mladih u Varaždinskoj županiji popravlja. Pred mladima su velike prilike, razloga za optimizam ima, no pred nama je još puno posla! – završio je Josip Cestar, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje