Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi iz VAKUUM-a ostali bez svog prostora u Preradovićevoj

Objavljeno:

- dana

TREBAJU ISELITI DO 17. VELJAČE

VAKUUM klub mjesto je gdje svi mladi Varaždinci mogu osmišljavati, organizirati i sudjelovati u aktivnostima od vlastitog interesa, a postoji već skoro tri godine. Nastao je u okviru Centra za mlade u bivšem Domu željezničara u Kolodvorskoj ulici unutar kojeg više ne djeluje, a zbog loših prostornih uvjeta preselili su se u unajmljeni podrum u Ulicu Petra Preradovića iz kojeg moraju iseliti do 17. veljače.

– Trenutni prostor postao je neadekvatan za pojedine aktivnosti koje bismo rado provodili te ćemo tražiti adekvatan prostor sukladno tome – izjavila je Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba čije su sve dosadašnje aktivnosti organizirane volonterski i nezavisno od javnih izvora financiranja.

– Dokazali smo da u Varaždinu postoji masa mladih ljudi koja je zainteresirana za underground scenu – rekao je Borna Kezele iz VAKUUM kluba čiji se zadnji koncert u ovom periodu održao u subotu, 21. siječnja, kad je nastupala grupa Gužva u 16-ercu.

Osnovan 2013. godine

VAKUUM kao inicijativa mladih za mlade prvotno je zamišljena kao savez raznih udruga koje se bave mladima, no zbog manjka interesa ta prvotna ideja nije se ostvarila. U sklopu VAKUUM kluba djeluju više od godinu dana, te je postao mjesto gdje svi mladi mogu doći sa svojim idejama. Osim mjesta koji okuplja mlade organiziranjem koncerata i slušaona, bave se i pisanjem članaka, osvrta, putopisa i aktualnim temama varaždinskog kraja. Iako su još daleko od realiziranja ideje društvenog centra, dobrim smatraju to što Varaždincima pojam volontiranja polako prestaje biti nepoznat.

Nastanak VAKUUM kluba seže u 2013. godinu kada je Grad Varaždin zgradu bivšeg Doma željezničara, koja je formalno u vlasništvu Hrvatskih željeznica, dao na korištenje tadašnjim članovima Savjeta mladih Grada Varaždina na rok od pet godina. Unutar tog perioda, mladi grada Varaždina trebali su dokazati kako postoji potreba i trajan interes za mjesto koje će zvati Centar za mlade. Bivša zgrada Doma željezničara bila je u lošem stanju – krov je prokišnjavao, vodovodne i električne instalacije su neispravne, sustav ventilacije nije postojao te grijanje nije bilo uključeno u zimskim mjesecima.

Stoga je Savjet mladih grada Varaždina uspio osigurati novi prostor u Preradovićevoj ulici kojim upravljaju Udruge mladih neovisno od politike. Međutim, VAKUUM se nije prijavio na natječaj Grada vezan uz dodjelu prostora Udrugama zbog, kako kažu iz VAKUUM-a, negativnog odnosa Grada prema njima, te su se tako u travnju prošle godine preselili u privatno unajmljeni podrumski prostor.

Moguć prestanak djelovanja

– Od proljeća se u novom prostoru događa mnogo radionica, svirki i druženja koje provode volonteri VAKUUM-a, ali i suradničke udruge s kojima VAKUUM klub dijeli prostor i resurse. Smatram da svojim djelovanjem obogaćujemo ponudu sadržaja za mlade te im pružamo iznimno bitan i poticajan mehanizam za razvoj ideja – kaže Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba koji novi prostor mora pronaći do 17. veljače.

Međutim, Zrinka Šajn otkriva kako se u VAKUUM klubu naziru velike promjene u cjelokupnoj strukturi što podrazumijeva odlazak nje i nekih članova iz kluba. Hoće li VAKUUM prestati postojati ili će uspjeti u pronalasku novog prostora, pokazat će vrijeme.

Izvor: facebook.com/vakuumklub
Foto:

Život i društvo

FOTO Zaljubljenici u “Harliće” guštali u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga vlasnika i ljubitelja Harley Davidson motora Pleter Chapter Croatia (koja je dio međunarodne organizacije vlasnika Harley-Davidsona, Harley Owners Group) prošli vikend od 23. do 25. srpnja održala je svoj tradicionalni HD Relax Weekend po međimurskom i varaždinskom kraju sad već sedmi puta po redu.

Ove godine okupilo se rekordnih stotinjak vozača ovih osebujnih mašina. Svake godine ova brojka je sve veća i veća. Organizatori napominju da se prije 7 godina počelo s 20-ak zaljubljenika. Svake godine pred njima je drugačija ruta i program druženja po međimurskom i varaždinskom kraju.

Tako su ove godine u rutu uključili i Varaždinske Toplice, točnije druženje na terasi pizzerije BERNARDA pizza, pasta, burger gdje su od vlasnika počašćeni Križevačkim kraft pivom dok su građani i posjetioci Varaždinskih Toplica mogli uživati u razgledavanju ovih motora koji su obilježili američku motorističku povijest.

Naravno Varaždinske Toplice samo su jedan dio trodnevnog druženja.

Uspješno prateći dogovoreni program kolona Harley-Davidsona posjetila je još najsjeverniju točku Hrvatske – Žabnik te prvo naftno polja na svijetu u Peklenicama. Jedna od večera organizirana je na Ribnjaku Bernarda u Črečanu uz fiš paprikaš, srneći gulaš i tzv. Self made BBQ  – roštilj kojeg si je svaki bajker mogao osobno roštiljati. Sve to uz tipičnu bajkersku, ali i živu glazbu romskog glazbenog sastava „Zlatna korita“. Na proputovanju zastali su u središtu Čakovca te građanima pripremili malu izložbu motora. S istom namjerom posjetili nakon Varaždinskih Toplica i centar svijeta – Grad Ludbreg. Ručkom su, već tradicionalno, počašćeni u Garaži Hrman u Trnovcu Bartolovečkom.

Nakon ručka kolona je nastavila prema Toplicama Sveti Martin gdje je uz predvečernje kupanje, organizirana večera na bazenu te koktel party do ranih jutarnjih sati. Harley Relax Weekend-u pridružuje se sve više motociklista iz cijele Hrvatske, ali i gosti iz drugih zemalja poput Austrije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, a naš ih kraj, ističu organizatori uvijek iznova oduševi. Hvale ljepotu i raznolikost krajolika, susretljivost domaćina a poseban dojam ostavlja uređenost, od obrađene zemlje i polja do uređenih dvorišta i okućnica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U srijedu pripazite kako vozite jer je policija u akciji “Brzina”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 28. srpnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!