Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi iz VAKUUM-a ostali bez svog prostora u Preradovićevoj

Objavljeno:

- dana

TREBAJU ISELITI DO 17. VELJAČE

VAKUUM klub mjesto je gdje svi mladi Varaždinci mogu osmišljavati, organizirati i sudjelovati u aktivnostima od vlastitog interesa, a postoji već skoro tri godine. Nastao je u okviru Centra za mlade u bivšem Domu željezničara u Kolodvorskoj ulici unutar kojeg više ne djeluje, a zbog loših prostornih uvjeta preselili su se u unajmljeni podrum u Ulicu Petra Preradovića iz kojeg moraju iseliti do 17. veljače.

– Trenutni prostor postao je neadekvatan za pojedine aktivnosti koje bismo rado provodili te ćemo tražiti adekvatan prostor sukladno tome – izjavila je Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba čije su sve dosadašnje aktivnosti organizirane volonterski i nezavisno od javnih izvora financiranja.

– Dokazali smo da u Varaždinu postoji masa mladih ljudi koja je zainteresirana za underground scenu – rekao je Borna Kezele iz VAKUUM kluba čiji se zadnji koncert u ovom periodu održao u subotu, 21. siječnja, kad je nastupala grupa Gužva u 16-ercu.

Osnovan 2013. godine

VAKUUM kao inicijativa mladih za mlade prvotno je zamišljena kao savez raznih udruga koje se bave mladima, no zbog manjka interesa ta prvotna ideja nije se ostvarila. U sklopu VAKUUM kluba djeluju više od godinu dana, te je postao mjesto gdje svi mladi mogu doći sa svojim idejama. Osim mjesta koji okuplja mlade organiziranjem koncerata i slušaona, bave se i pisanjem članaka, osvrta, putopisa i aktualnim temama varaždinskog kraja. Iako su još daleko od realiziranja ideje društvenog centra, dobrim smatraju to što Varaždincima pojam volontiranja polako prestaje biti nepoznat.

Nastanak VAKUUM kluba seže u 2013. godinu kada je Grad Varaždin zgradu bivšeg Doma željezničara, koja je formalno u vlasništvu Hrvatskih željeznica, dao na korištenje tadašnjim članovima Savjeta mladih Grada Varaždina na rok od pet godina. Unutar tog perioda, mladi grada Varaždina trebali su dokazati kako postoji potreba i trajan interes za mjesto koje će zvati Centar za mlade. Bivša zgrada Doma željezničara bila je u lošem stanju – krov je prokišnjavao, vodovodne i električne instalacije su neispravne, sustav ventilacije nije postojao te grijanje nije bilo uključeno u zimskim mjesecima.

Stoga je Savjet mladih grada Varaždina uspio osigurati novi prostor u Preradovićevoj ulici kojim upravljaju Udruge mladih neovisno od politike. Međutim, VAKUUM se nije prijavio na natječaj Grada vezan uz dodjelu prostora Udrugama zbog, kako kažu iz VAKUUM-a, negativnog odnosa Grada prema njima, te su se tako u travnju prošle godine preselili u privatno unajmljeni podrumski prostor.

Moguć prestanak djelovanja

– Od proljeća se u novom prostoru događa mnogo radionica, svirki i druženja koje provode volonteri VAKUUM-a, ali i suradničke udruge s kojima VAKUUM klub dijeli prostor i resurse. Smatram da svojim djelovanjem obogaćujemo ponudu sadržaja za mlade te im pružamo iznimno bitan i poticajan mehanizam za razvoj ideja – kaže Zrinka Šajn iz VAKUUM kluba koji novi prostor mora pronaći do 17. veljače.

Međutim, Zrinka Šajn otkriva kako se u VAKUUM klubu naziru velike promjene u cjelokupnoj strukturi što podrazumijeva odlazak nje i nekih članova iz kluba. Hoće li VAKUUM prestati postojati ili će uspjeti u pronalasku novog prostora, pokazat će vrijeme.

Izvor: facebook.com/vakuumklub
Foto:

Život i društvo

Od 1. travnja pojeftinjuje karta za varaždinske buseke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U moru poskupljenja svega i svačega u Hrvatskoj, zvuči kao prvoaprilska šala, ali konačno stiže jedna dobra, potpuno istinita vijest, a to je da od 1. travnja 2024. godine u Varaždinu pojeftinjuje javni gradski prijevoz, objavio je Grad Varaždin.

Na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Lovre Lukavečkog, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj dao je trgovačkom društvu Čistoća d.o.o. iz Varaždina suglasnost na izmjenu cjenika komunalnog linijskog prijevoza putnika. Tako će cijene karata u varaždinskim popularnim „busekima“ pojeftiniti do čak 9 %.

Na primjer, jednokratna karta plaćena gotovinom u autobusu stajati će 0,60 umjesto dosadašnjih 0,66 eura što je pojeftinjenje za 9,09 %. Nadalje, mjesečna karta plaćena na blagajni će umjesto 21,24 eura stajati okruglih 20 što je pojeftinjenje za 5,48 %, a za isti postotak će biti smanjena cijena i godišnje karte plaćene na blagajni koja će umjesto sadašnjih 212,36 stajati ravnih 200 eura.

Ovim pojeftinjenjem, modernizacijom voznog parka i unapređenjem mreže linija Grad Varaždin želi još više motivirati građane za korištenje javnog prijevoza kao što je to već ranije učinjeno uvođenjem besplatnog prijevoza za umirovljenike. Uz jačanje javnog prijevoza i biciklističke infrastrukture Grad Varaždin nastoji građanima ponuditi što kvalitetnije modele urbane mobilnosti po čemu se ističe u usporedbi s ostalim hrvatskim gradovima.

U tijeku je modernizacija voznog parka pa će tako Čistoća nabaviti dva nova autobusa s dizelskim motorima, a uskoro će biti realizirana i nabava flote autobusa na električni pogon čime će se značajno unaprijediti kvaliteta prijevoza i mreže linija kojima prometuju sve popularniji varaždinski gradski „buseki“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje