Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi, izgradite svoj stav i poslušajte svoju savjest!

Objavljeno:

- dana

SLOBODA?

Što znači biti slobodan? Biti kao ptica i letjeti visoko? Biti kao balon pušten s uzice koji vjetar nosi nebu pod oblake? Može li čovjek dostići tu slobodu, može li na svijet gledati svisoka, ničim sputan, ničim vezan, ni za što ne mareći?

Kad si mlad često odabireš krive putove za testiranje te bezgranične slobode, pa tvoj let među oblacima traje prekratko, a cijena je daleko previsoka.

Tako bismo ukratko mogli sažeti sadržaj kratkometražnog filma “Balon, ptica i ja”, koji je izradila videoskupina Učeničkog doma Varaždin, a koji govori o mladoj ovisnici o drogi. Upravo je tim potresnim filmom započelo predavanje pod nazivom “Mladi, kako biti jači od ovisnosti?” koje je prošle srijede, 9. prosinca, u Županijskoj palači u Varaždinu održao prof. dr. sc. Slavko Sakoman, predsjednik Sekcije za ovisnosti o drogama Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora.

Od ptica do krtica

– Droge ne pretvaraju mlade u ptice, nego ih prečesto kao krtice smještaju pod zemlju. Proučavao sam jedan slučaj mladića iz dobre, imućne obitelji, sina brižnih roditelja, koji je utjehu zbog vršnjačkog nasilja potražio u kanabinoidu Galaxy. Do kud ga je to dovelo? Ispisan je iz gimnazije, bježao s psihijatrije, činio nezamislivo suluda djela, imao teške halucinacije i ne prepoznaje više ni svoju majku  – ispričao je prof. dr. sc. Sakoman, istaknuvši da je 14 posto svih shizofrenija potaknuto konzumacijom kanabinoida. Pred dvoranom prepunom učenika varaždinskih škola ispričao je više priča s još potresnijim ishodima, a samo jednom porukom. – Svi ćete se vi zasigurno naći u prilici da vam netko ponudi da probate marihuanu. Važno je da izgradite svoj stav, ojačate svoje ličnosti i donosite mudre odluke – poslušajte svoju savjest i nećete pogriješiti – poručio je mladima te istaknuo da, iako je alkohol na našem području znatno veći problem od droga, opasnost predstavlja pogrešna percepcija marihuane.

 – Popularizacija marihuane i priča da je marihuana lijek stvorila je dojam da je ona bezazleno sredstvo. Nigdje nema dokaza da marihuana liječi rak ili da je ona lijek za bilo što! Ona, doduše, ublažava simptome nekih bolesti, ali sve ostalo su tek marketinški trikovi. Svaka psihoaktivna droga je pogubna za vrijeme odrastanja! – upozorava prof.dr. sc. Sakoman, koji je govorio i o problemu sintetičkih droga koje se po pojedinim zagrebačkim prodavaonicama prodaju kao osvježivači prostora. Dr. med. Irena Stipešević-Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominje da se i u Varaždinu događaju takvi problemi. – I u našoj županiji imamo slučajeve konzumacije sintetskih kanabionida, a i problem sa sličnim prodavaonicama. O svakoj drogi koja je nova na području Županije obavještavamo Ured za suzbijanje zlouporabe droga i njihovu informacijsku jedinicu, pa sukladno tome slijedi intervencija – objašnjava te dodaje da su u sustavu za tretman ove godine imali 260 osoba, pretežno opijatnih ovisnika. – Od tog je broja u tretmanu novih 25 osoba, od kojih pak su troje heroinski ovisnici najtežeg tipa, dok su ostali došli zbog konzumacije marihuane, odnosno kanabinoida. Još se uvijek drži granica negdje iznad 14. godine kao početak eksperimentiranja s drogama – ističe.

320 – 969

broj je telefona Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, na koji možete nazvati i potražiti savjet stručnjaka

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje