Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi, izgradite svoj stav i poslušajte svoju savjest!

Objavljeno:

- dana

SLOBODA?

Što znači biti slobodan? Biti kao ptica i letjeti visoko? Biti kao balon pušten s uzice koji vjetar nosi nebu pod oblake? Može li čovjek dostići tu slobodu, može li na svijet gledati svisoka, ničim sputan, ničim vezan, ni za što ne mareći?

Kad si mlad često odabireš krive putove za testiranje te bezgranične slobode, pa tvoj let među oblacima traje prekratko, a cijena je daleko previsoka.

Tako bismo ukratko mogli sažeti sadržaj kratkometražnog filma “Balon, ptica i ja”, koji je izradila videoskupina Učeničkog doma Varaždin, a koji govori o mladoj ovisnici o drogi. Upravo je tim potresnim filmom započelo predavanje pod nazivom “Mladi, kako biti jači od ovisnosti?” koje je prošle srijede, 9. prosinca, u Županijskoj palači u Varaždinu održao prof. dr. sc. Slavko Sakoman, predsjednik Sekcije za ovisnosti o drogama Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora.

Od ptica do krtica

– Droge ne pretvaraju mlade u ptice, nego ih prečesto kao krtice smještaju pod zemlju. Proučavao sam jedan slučaj mladića iz dobre, imućne obitelji, sina brižnih roditelja, koji je utjehu zbog vršnjačkog nasilja potražio u kanabinoidu Galaxy. Do kud ga je to dovelo? Ispisan je iz gimnazije, bježao s psihijatrije, činio nezamislivo suluda djela, imao teške halucinacije i ne prepoznaje više ni svoju majku  – ispričao je prof. dr. sc. Sakoman, istaknuvši da je 14 posto svih shizofrenija potaknuto konzumacijom kanabinoida. Pred dvoranom prepunom učenika varaždinskih škola ispričao je više priča s još potresnijim ishodima, a samo jednom porukom. – Svi ćete se vi zasigurno naći u prilici da vam netko ponudi da probate marihuanu. Važno je da izgradite svoj stav, ojačate svoje ličnosti i donosite mudre odluke – poslušajte svoju savjest i nećete pogriješiti – poručio je mladima te istaknuo da, iako je alkohol na našem području znatno veći problem od droga, opasnost predstavlja pogrešna percepcija marihuane.

 – Popularizacija marihuane i priča da je marihuana lijek stvorila je dojam da je ona bezazleno sredstvo. Nigdje nema dokaza da marihuana liječi rak ili da je ona lijek za bilo što! Ona, doduše, ublažava simptome nekih bolesti, ali sve ostalo su tek marketinški trikovi. Svaka psihoaktivna droga je pogubna za vrijeme odrastanja! – upozorava prof.dr. sc. Sakoman, koji je govorio i o problemu sintetičkih droga koje se po pojedinim zagrebačkim prodavaonicama prodaju kao osvježivači prostora. Dr. med. Irena Stipešević-Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominje da se i u Varaždinu događaju takvi problemi. – I u našoj županiji imamo slučajeve konzumacije sintetskih kanabionida, a i problem sa sličnim prodavaonicama. O svakoj drogi koja je nova na području Županije obavještavamo Ured za suzbijanje zlouporabe droga i njihovu informacijsku jedinicu, pa sukladno tome slijedi intervencija – objašnjava te dodaje da su u sustavu za tretman ove godine imali 260 osoba, pretežno opijatnih ovisnika. – Od tog je broja u tretmanu novih 25 osoba, od kojih pak su troje heroinski ovisnici najtežeg tipa, dok su ostali došli zbog konzumacije marihuane, odnosno kanabinoida. Još se uvijek drži granica negdje iznad 14. godine kao početak eksperimentiranja s drogama – ističe.

320 – 969

broj je telefona Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, na koji možete nazvati i potražiti savjet stručnjaka

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Agilni, atraktivni, adaptivni i interaktivni na trećem danu Tjedna karijera na FOI-ju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: FOI

Na trećem danu Tjedna karijera Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu studenti su se vratili u najveću dvoranu i popunili sva raspoloživa mjesta.

Na zabavnoj panel diskusiji [email protected] – Agilni, atraktivni, adaptivni i interaktivni, Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) i Moreno Grgurić (ecx.io), uz moderatora Karla Kukeca (Tehnološki park Varaždin) podijelili su sa studentima svoja iskustva zapošljavanja i trikove kako biti bolji u planiranju svoje karijere.

Naglasili su važnost adaptivnosti i agilnosti koja dolazi i od zaposlenika samog, ali i od poslodavca. Studentima su poručili da oni zapošljavaju studente već od druge ili treće godine preddiplomskog studija i da je veoma važno da budu motivirani, no da svakako ne odustaju od fakulteta već da planiraju svoje obrazovanje i svoj obrazovni put.

Poduzeće Haix na FOI je dovelo zanimljivo gostujuće predavanje prof. dr. ing. Andreasa Syske koji je studentima govorio o temi „Fascinating Factories – When Production meets IT“.

Uz brojne radionice, studenti u dvorištu FOI-ja razgovarali su s poduzećima Axilis; Barrage d.o.o.; CROZ; DignetSoftware d.o.o.; ecx.io; Ericsson Nikola Tesla; FIVE; Televend by INTIS; minus5 d.o.o.; MOBILISIS d.o.o.; Omega software d.o.o.; TECH PARK Varaždin / Makerspace; Udruga poslovnih analitičara – IIBA te Visage Technologies.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje