Povežite se s nama

Međimurje

Mladi kuhari Karlo Radiković i Karlo Mesarić osvojili srebrne medalje na natjecanju na Braču

Objavljeno:

- dana

U Supetru na otoku Braču od 28. svibnja do 1. lipnja trajao je „Biser mora“, međunarodni kulinarski festival i najveće natjecanje kuhara u regiji, u sklopu kojeg je održano i natjecanje učenika srednjih škola.

Nastupili su i predstavnici Srednje škole Prelog Karlo Radiković i Karlo Mesarić, učenici maturalnog razreda kuhara i njihov mentor, strukovni učitelj kuharstva Vlado Bogomolec.

Preloški srednjoškolci nastupili su u kategoriji školskih timova, a zadatak im je bio samostalno osmisliti i pripremiti recepture i meni na temu nacionalne kuhinje te ga moderno prezentirati. Koliko su u tome bili uspješni, najbolje govore odličja i diplome s kojima su se vratili.

Naime, Pašteta od guščje jetre s marmeladom od ljubičastog luka kao hladno predjelo, Rolada od kunića u zelenom omotaču sa soja umakom kao glavno jelo i Zaigrana rapsodija od prhkog tijesta s makom, orasima, bijelom čokoladom, bučom, sirom i šumskim voćem kao desert jela su kojima je ekipa Srednje škole Prelog oduševila žiri 16. „Bisera mora“ i vratila se u Prelog sa srebrnim medaljama.

– Tijekom priprema koje su trajale više tjedana u školi, studiozno smo osmišljavali i uvježbavali recepture, vodeći se željom da napravimo nešto što će biti autentično za naše kontinentalno podneblje, s naglaskom na Međimurje. Imali smo sjajnog mentora, veliku podršku škole koja nam je omogućila odlične uvjete za pripreme, dali smo sve od sebe i jako smo sretni postignutim – istaknuli su mladi kuhari koji su za izradu menija imali dva sata.

Ponosan je bio i mentor Vlado Bogomolec koji je rekao da je žiri pohvalio mladiće, kao i njihove recepture za izradu te prezentiranje.

– Još jednom smo dokazali da, iako smo mala škola, imamo sjajne učenike koji se bez problema mogu nositi sa zahtjevima najjačih natjecanja kao što je bilo ovo – zaključio je Bogomolec.

Učenici su za uspomenu su dobili diplome i medalje izrađene od bijelog bračkog kamena u obliku školjke na kojoj je izbočina koja predstavlja biser; umjetničko djelo akademske umjetnice Dine Jakšić Pavasović.

Vrijedno iskustvo

Osim što su se natjecali, učenici su u Supetru posjetili i niz masterclassova te radionica.

– Kuharstvo za nas nije samo zanat, već umjetnost. Upoznali smo, među ostalim, renomirane slastičare, konobare i kuhare iz raznih zemalja, neki od njih radili su za Billa Clintona, Angelinu Jolie, princezu Dijanu, itd. Vidjeli smo puno novih trendova u struci, različite tehnike rada, a zahvaljujući samom natjecanju, shvatili smo da sve to možemo raditi i mi. Predznanje imamo, ali i volju da postanemo top majstori i da svakom svojem budućem gostu izmamimo osmijeh na lice nakon što iskuša naše delicije – zaključili su mladići.

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje