Povežite se s nama

Međimurje

Mladi međimurski informatičari osvajaju državne naslove, ali i provode edukativne radionice za svoje vršnjake

Objavljeno:

- dana

Udruge „Međimurski informatički klub“ (MIK) iz Čakovca i „Mladi informatičari Strahoninca“ (MIS) održale su godišnje skupštine u prostoru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Predsjednik MIK-a Miljenko Blažek osvrnuo se na rad tijekom protekle godine i uspjehe mlađih članova na najprestižnijim programerskim natjecanjima.

Uspjesi

– Istaknuo bih izniman uspjeh Martina Josipa Kocijana, koji je osvojio prva mjesta na Državnome natjecanju iz informatike i Hrvatskom otvorenome natjecanju iz informatike. Izborio je i plasman na Hrvatsku informatičku olimpijadu te je u finalnome natjecanju osvojio izvanredno 7. mjesto. Naša je udruga za proteklu godinu od Hrvatskog saveza informatičara primila priznanje za 3. mjesto na državnoj razini u ekipnoj kategoriji za srednjoškolce – istaknuo je predsjednik Blažek.

MIS, FOI i Pučko otvoreno učilište provode informatičke tečajeve za osnovnoškolce

Skupština MIK-a bila je izbornoga karaktera, pa je dosadašnjeg predsjednika Miljenka Blažeka na čelnome mjestu zamijenio Viktor Lazar.

Na redovnoj godišnjoj skupštini MIS-a predsjednik Dejan Drabić osvrnuo se na bogat i sadržajan rad udruge s naglaskom na projekt „Škola mladih programera“. Više detalja o projektu prezentirala je njegova voditeljica Sana Đukes.
­

– Projekt se sastoji od mnoštva radionica i tečajeva koji se provode kroz ovu školsku godinu, a kroz koje će se oformiti vlastita knjižnica stručne literature namijenjena članovima te će se održati i brojna predavanja. Važan dio projekta čini ulaganje u opremu, kao i pripreme i sudjelovanja na natjecanjima, stoga nam je od velike pomoći bila financijska potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja u visini od 110 tisuća kuna – rekla je Đukes.

Projekti

Među ostalim aktivnostima istaknut je projekt edukacije romske djece, kao i radionice „Meet and code“.

“Naši članovi plasirali su se i na Juniorsku hrvatsku olimpijadu te Hrvatsku informatičku olimpijadu, dok je na državnoj smotri radova Fran Železnjak s radom „Microbit(ka)“ osvojio glavnu nagradu.” (Dejan Drabić)

– Usko surađujemo s varaždinskim Fakultetom organizacije i informatike te Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, s kojima provodimo informatičke tečajeve za osnovnoškolce u prostorijama Fakulteta. Vrijedi spomenuti da su većina predavača diplomanti FOI-ja – rekao je Drabić. Članovi udruge ostvaruju iznimne rezultate na brojnim natjecanjima, a Martin Josip Kocijan i Samuel Sobočan osvojili su prvo mjesto na državnoj razini. Posebnost je bio rezultat Samuela Sobočana, koji je ostvario bodova koliko i preostalih šestero natjecatelja zajedno.

– Naši članovi plasirali su se i na Juniorsku hrvatsku olimpijadu te Hrvatsku informatičku olimpijadu, dok je na državnoj smotri radova u sklopu natječaja Hrvatskog saveza informatičara Fran Železnjak s radom „Microbit(ka)“ osvojio glavnu nagradu – zaključio je predsjednik Drabić, koji je najzaslužnijim učenicima podijelio prigodna priznanja i nagrade.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje