Povežite se s nama

U fokusu

“Mladi nemaju kontrolu nad impulsom, a nisu ni spremni reagirati i zaustaviti nasilje”

Objavljeno:

- dana

Cijela hrvatska javnost zgrožena je nakon događaja u Varaždinu. U subotu, 29. svibnja, u gluho doba noći nasmrt je prebijen Nino Čengić (34), profesor engleskog jezika u Gospodarskoj školi.

– Svi smo šokirani. Djeca su ga jednostavno obožavala. Strašna tragedija – rekao nam jedan od profesora Gospodarske škole.

Policija je brzo reagirala i brzo uhitila četvorku koja je ispred Kulturane u Graberju nasmrt prebila profesora.

Uhićeni

Uhićeni su Ivor V. (29), Asja (24) i Ivan (20) G. te Dominik Ž. (25).

Naime, varaždinska policija kriminalističkim istraživanjem i analizom događaja utvrdila je da je oko 4 sata Operativno-komunikacijski centar PU varaždinske zaprimio dvije dojave anonimnih građana kojima prijavljuju da se u prostoru jedne udruge u varaždinskom Graberju krše epidemiološke mjere koje su na snazi.

– Odmah po prvoj dojavi na mjesto događaja upućena je ophodnja temeljne policije Policijske postaje Varaždin. Dolaskom na mjesto događaja policijski su službenici došli do ulaznih vrata spomenute udruge, koja su bila zaključana, a u unutrašnjosti se čula prigušena glazba. Policijski službenici su se na adresi zadržali 30-ak minuta, a cijelo to vrijeme su pokušavali dozvati osobe iz unutrašnjosti, no nitko nije otvarao vrata niti u tom vremenu nitko nije izašao iz objekta, dok policijski službenici prema zakonskim odredbama, s obzirom na utvrđene okolnosti, nisu imali ovlasti za nasilno ulaženje u objekt – ističe varaždinska policija.

Policajci su tada ispred Kulturane zatekli Ninu Čengića (34), koji im je dao informacije da se u unutrašnjosti objekta krše epidemiološke mjere.

– On policijskim službenicima nije rekao da se prethodno nalazio u objektu, niti da bi se ranije sukobio s nekim, dok vidljivih ozljeda nije imao. Policijski su službenici napustili adresu postupanja zbog drugih zadaća, no o utvrđenom su izrađena pismena temeljem kojih su se trebale prikupiti dodatne informacije i činjenice o okolnostima dojave o kršenju epidemioloških mjera, a temeljem čega bi se o ishodu utvrđenog poduzele odgovarajuće mjere i radnje i obavijestila druga nadležna tijela, dok je 34-godišnjak ostao na istoj adresi – dodala je policija.

Nasilje

No, kad je policija otišla, uslijedio je obračun spomenute četvorke s profesorom.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak zadao veći broj udaraca 34-godišnjaku drvenom palicom u glavu te ga oborio na tlo, a osnovano se sumnja da su potom svi nastavili zadavati udarce rukama i nogama 34-godišnjaku u glavu. Nakon toga su napustili mjesto događaja, a njegovo tijelo prekrili su kartonskom ambalažom i uništili njegov mobitel – ističe Državno odvjetništvo u Varaždinu nakon što je ispitana četvorka koju se sumnjiči za ubojstvo.

Tijelo Nine Čengića pronađeno je dva sata nakon premlaćivanja, a preminuo je idućeg dana u varaždinskoj bolnici zbog posljedica teških ozljeda glave.

Nebojša Buđanovac

Što to normalnog čovjeka mora tako razljutiti da fizički nasrne na nekoga?

– Taj slučaj ne mogu komentirati. No, u posljednje vrijeme kod mladih je primijećeno sve više narcističkog ponašanja. Da je to genetski uvjetovano, onda ne bi rastao broj slučajeva, već bi oni bili konstanta. Problem je u odgoju u kojem se naglasak previše stavlja na prava, a premalo na obveze. Djeca i mladi imaju osjećaj da im je pravo zagarantirano. Tako su spremni impulzivno reagirati, a onda nemaju kontrolu nad impulsom i često dolazi do ružnih i teških posljedica – objasnio nam je Nebojša Buđanovac, psihoterapeut i voditelj Tima za krizna stanja.

Opravdavanje

Naime, nacionalni mediji raspisali su se o tome da je dvadesetak ljudi gledalo kako četvorka prebija Čengića i da je netko iz mase prebijanje i snimao.

– Opravdavanje nasilja dolazi kao faktor odbacivanja odgovornosti, mladi su vođeni parolom: “Što je to mene uopće briga?”, a mladi nisu spremni reagirati i zaustaviti nasilje. Zato kod mladih treba razvijati određenu dozu empatije, odgovornosti i spremnosti da se uključe. To je problem generacije, a ne samo problem pojedinca – tvrdi Buđanovac.

Iz varaždinske policije otkrivaju da zasad u posjedu nemaju nikakvu snimku.

– Također se i dalje, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog kaznenog djela – dodaju iz varaždinske policije.

Što se tiče spomenute četvorke, oni su u istražnom zatvoru, a otprije su poznati policiji.

– Od četvero, troje njih su prekršajno osuđivani – otkrio nam je Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Mnogi su se zgražali nad time što su u premlaćivanju sudjelovali istaknuti članovi Udruge Kulturana, odnosno Ivor V. (29) i Dominik Ž. (25).

Kršenje mjera

Inače, od veljače prošle godine policijski su službenici zaprimili pet dojava o kršenju epidemioloških mjera u spomenutom objektu te su postupanjem policijskih službenika u dva slučaja utvrđene povrede Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

– Odgovornoj osobi izdan je prekršajni nalog, a u ostala tri slučaja nisu utvrđeni elementi prekršaja. Osim navedenih izdanih prekršajnih naloga, o tim je događajima obaviješten Državni inspektorat vezano uz utvrđivanje prekršaja iz njihove nadležnosti zbog obavljanja djelatnosti usluživanja alkoholnih pića suprotno zakonskim propisima – ističe PU varaždinska.

Naime, Udruga je osnovana krajem 2017. godine i u početku je predsjednik bio Vinko Puclin, da bi u ožujku ove godine predsjednik postao Ivor V. (29).

– U Varaždinu je izgubljen jedan život na najgori mogući način, a osobe osumnjičene za zločin pod istragom su i u pritvoru. Ujedno, osobe koje se tereti za ubojstvo su i odgovorne osobe u Udruzi Kulturana, što je vidljivo uvidom u online Registar udruga. Ta udruga za svoje djelovanje i programe koristila je prostor u Sportskoj dvorani Varaždin u Graberju. Na temelju javnog natječaja ugovor s Udrugom Kulturana sklopila je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, koja upravlja Sportskom dvoranom Varaždin u Graberju – ističu iz Grada Varaždina.

Udruga Kulturana

Cilj Udruge Kulturana je promicanje, razvitak i unapređenje glazbene umjetnosti i stvaralaštva te povećanje kulturne kvalitete života područja na kojem djeluje kroz različite programe, projekte i djelatnosti utvrđene Statutom.

Također, Udruga Kulturana se za svoje programske aktivnosti prijavila na Javni poziv Grada Varaždina za 2021. godinu, no nisu joj dodijeljena sredstva u 2021. godini jer je provjerom u Registru neprofitnih organizacija utvrđeno da Udruga do 19. travnja ove godine nije podnijela financijsko izvješće za 2020. godinu.

Iz Grada Varaždina ističu kako je upućen prijedlog Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina da se ugovor s Udrugom Kulturana raskine bez odlaganja, a o tome je obaviještena i policija.

Ispred prostorija Udruge Kulturana dogodila se tragedija

– Velika se tragedija dogodila u Varaždinu, a priča koja je bila dobro prihvaćena u početku, nažalost, završila je na najgori mogući način te za takve stvari nema mjesta u Varaždinu – zaključuju iz Grada Varaždina.

Narcistički poremećaj ličnosti

Narcistički poremećaj ličnosti ili narcizam psihički je poremećaj koji uzrokuje pojačan doživljaj samovažnosti i duboku želju za primanjem pažnje i divljenja. Oni koji boluju od ovog poremećaja vjeruju da su “važniji” od drugih i imaju malo obzira za tuđe osjećaje. Ipak, iza maske samouvjerenosti krije se krhko samopouzdanje, osjetljivo na svaku, pa i najmanju kritiku. Da bi se osoba koja pati od ovakvog poremećaja mogla uspješno izliječiti, potrebno ju je suočiti sa stvarnošću. To se događa samo od sebe, a ako je poremećaj toliko jak da udaljava osobu od društva, potrebno je poduzeti i mjere izlječenja, npr. psihoterapiju. Narcizam je jedan od nekoliko poremećaja osobnosti poznatih u suvremenoj medicini. Narcizam se češće javlja u mlađoj dobi i može biti posljedica nezdravog odgoja. Roditelji koji razmaze djecu čine to iz ljubavi, ali nažalost, dijete od toga ima više štete nego koristi. Dijete koje je u mladosti naviklo na jako puno pažnje može tu pažnju očekivati i u kasnijoj dobi te naići na hladan tuš.

Tereti ih se za teško ubojstvo

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je u petak, 4. lipnja, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Ivora V. (29), Asje (24) i Ivana G. (20) te Dominika Ž. (25) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva.

– Postoji osnovana sumnja da su oni postupali zajednički i dogovorno u nakani da usmrte 34-godišnjaka iz osvete zbog toga što je prethodno pozvao policiju. Nakon odlaska policijskih službenika, kojima nitko iz prostorija Udruge nije otvarao vrata, počinili su navedeno kazneno djelo – ističe Županijsko državno odvjetništvo.

Prvo je Ivor V. (29) više puta snažno drvenom palicom udario Čengića po glavi i oborio ga na tlo, a potom ga je sve četvero nastavilo udarati rukama i nogama po glavi i tijelu.

Potom su njegovo tijelo pokrili kartonskom ambalažom i smećem, razbili mu mobitel, uzeli ključeve i uništili njegovu osobnu iskaznicu.

Čengić je uslijed primljenih udaraca zadobio teške ozljede glave od kojih je preminuo.

U fokusu

Vesna Haluga nova zaposlenica Grada Varaždina: stiže iz Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Hia

Temeljem Sporazuma o prijemu u službu između privremene pročelnice Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije i pročelnika Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina, u ponedjeljak, 14. lipnja na radno mjesto Pomoćnice pročelnika za odnose s javnošću i protokol u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina raspoređena je mr.sc. Vesna Haluga.

– Nova pomoćnica pročelnika mr.sc. Vesna Haluga radit će na poslovima međunarodne suradnje, koordinacije projekata financiranih iz domaćin i EU fondova, odnosa s javnošću i promociji grada Varaždina u zemlji i inozemstvu – stoji na stranicama Grada.

Vesna Haluga nekadašnja je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Međimurske županije, a obnašala je dužnosničku poziciju generalnog konzula Republike Hrvatske u Pečuh u Mađarsku.

Po završetku mandata u diplomaciji 1. listopada 2018. godine preuzela je dužnost pročelnice Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak i Bosilj poručili: Zajedno ćemo rješavati probleme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Stričak i varaždinski  gradonačelnik Bosilj redovito će održavati sastanke, najavili su u današnjem priopćenju iz Grada Varaždina.

Prvi radni sastanak održali  su danas, a među ostalim, raspravljali su o problemu otpada.

– Razgovaralo se o aktualnim temama, suradnji na zajedničkim projektima te o opcijama rješavanja problematike oko odvoza otpada. Gradonačelnik i župan dogovorili su da će ovakve radne sastanke gradske i županijske vlasti održavati redovito te da će suradnja i kontinuirana komunikacija zasigurno polučiti dobre rezultate na korist svih stanovnika grada Varaždina i Varaždinske županije – stoji u priopćenju Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!