Povežite se s nama

U fokusu

“Mladi nemaju kontrolu nad impulsom, a nisu ni spremni reagirati i zaustaviti nasilje”

Objavljeno:

- dana

Cijela hrvatska javnost zgrožena je nakon događaja u Varaždinu. U subotu, 29. svibnja, u gluho doba noći nasmrt je prebijen Nino Čengić (34), profesor engleskog jezika u Gospodarskoj školi.

– Svi smo šokirani. Djeca su ga jednostavno obožavala. Strašna tragedija – rekao nam jedan od profesora Gospodarske škole.

Policija je brzo reagirala i brzo uhitila četvorku koja je ispred Kulturane u Graberju nasmrt prebila profesora.

Uhićeni

Uhićeni su Ivor V. (29), Asja (24) i Ivan (20) G. te Dominik Ž. (25).

Naime, varaždinska policija kriminalističkim istraživanjem i analizom događaja utvrdila je da je oko 4 sata Operativno-komunikacijski centar PU varaždinske zaprimio dvije dojave anonimnih građana kojima prijavljuju da se u prostoru jedne udruge u varaždinskom Graberju krše epidemiološke mjere koje su na snazi.

– Odmah po prvoj dojavi na mjesto događaja upućena je ophodnja temeljne policije Policijske postaje Varaždin. Dolaskom na mjesto događaja policijski su službenici došli do ulaznih vrata spomenute udruge, koja su bila zaključana, a u unutrašnjosti se čula prigušena glazba. Policijski službenici su se na adresi zadržali 30-ak minuta, a cijelo to vrijeme su pokušavali dozvati osobe iz unutrašnjosti, no nitko nije otvarao vrata niti u tom vremenu nitko nije izašao iz objekta, dok policijski službenici prema zakonskim odredbama, s obzirom na utvrđene okolnosti, nisu imali ovlasti za nasilno ulaženje u objekt – ističe varaždinska policija.

Policajci su tada ispred Kulturane zatekli Ninu Čengića (34), koji im je dao informacije da se u unutrašnjosti objekta krše epidemiološke mjere.

– On policijskim službenicima nije rekao da se prethodno nalazio u objektu, niti da bi se ranije sukobio s nekim, dok vidljivih ozljeda nije imao. Policijski su službenici napustili adresu postupanja zbog drugih zadaća, no o utvrđenom su izrađena pismena temeljem kojih su se trebale prikupiti dodatne informacije i činjenice o okolnostima dojave o kršenju epidemioloških mjera, a temeljem čega bi se o ishodu utvrđenog poduzele odgovarajuće mjere i radnje i obavijestila druga nadležna tijela, dok je 34-godišnjak ostao na istoj adresi – dodala je policija.

Nasilje

No, kad je policija otišla, uslijedio je obračun spomenute četvorke s profesorom.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak zadao veći broj udaraca 34-godišnjaku drvenom palicom u glavu te ga oborio na tlo, a osnovano se sumnja da su potom svi nastavili zadavati udarce rukama i nogama 34-godišnjaku u glavu. Nakon toga su napustili mjesto događaja, a njegovo tijelo prekrili su kartonskom ambalažom i uništili njegov mobitel – ističe Državno odvjetništvo u Varaždinu nakon što je ispitana četvorka koju se sumnjiči za ubojstvo.

Tijelo Nine Čengića pronađeno je dva sata nakon premlaćivanja, a preminuo je idućeg dana u varaždinskoj bolnici zbog posljedica teških ozljeda glave.

Nebojša Buđanovac

Što to normalnog čovjeka mora tako razljutiti da fizički nasrne na nekoga?

– Taj slučaj ne mogu komentirati. No, u posljednje vrijeme kod mladih je primijećeno sve više narcističkog ponašanja. Da je to genetski uvjetovano, onda ne bi rastao broj slučajeva, već bi oni bili konstanta. Problem je u odgoju u kojem se naglasak previše stavlja na prava, a premalo na obveze. Djeca i mladi imaju osjećaj da im je pravo zagarantirano. Tako su spremni impulzivno reagirati, a onda nemaju kontrolu nad impulsom i često dolazi do ružnih i teških posljedica – objasnio nam je Nebojša Buđanovac, psihoterapeut i voditelj Tima za krizna stanja.

Opravdavanje

Naime, nacionalni mediji raspisali su se o tome da je dvadesetak ljudi gledalo kako četvorka prebija Čengića i da je netko iz mase prebijanje i snimao.

– Opravdavanje nasilja dolazi kao faktor odbacivanja odgovornosti, mladi su vođeni parolom: “Što je to mene uopće briga?”, a mladi nisu spremni reagirati i zaustaviti nasilje. Zato kod mladih treba razvijati određenu dozu empatije, odgovornosti i spremnosti da se uključe. To je problem generacije, a ne samo problem pojedinca – tvrdi Buđanovac.

Iz varaždinske policije otkrivaju da zasad u posjedu nemaju nikakvu snimku.

– Također se i dalje, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog kaznenog djela – dodaju iz varaždinske policije.

Što se tiče spomenute četvorke, oni su u istražnom zatvoru, a otprije su poznati policiji.

– Od četvero, troje njih su prekršajno osuđivani – otkrio nam je Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Mnogi su se zgražali nad time što su u premlaćivanju sudjelovali istaknuti članovi Udruge Kulturana, odnosno Ivor V. (29) i Dominik Ž. (25).

Kršenje mjera

Inače, od veljače prošle godine policijski su službenici zaprimili pet dojava o kršenju epidemioloških mjera u spomenutom objektu te su postupanjem policijskih službenika u dva slučaja utvrđene povrede Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

– Odgovornoj osobi izdan je prekršajni nalog, a u ostala tri slučaja nisu utvrđeni elementi prekršaja. Osim navedenih izdanih prekršajnih naloga, o tim je događajima obaviješten Državni inspektorat vezano uz utvrđivanje prekršaja iz njihove nadležnosti zbog obavljanja djelatnosti usluživanja alkoholnih pića suprotno zakonskim propisima – ističe PU varaždinska.

Naime, Udruga je osnovana krajem 2017. godine i u početku je predsjednik bio Vinko Puclin, da bi u ožujku ove godine predsjednik postao Ivor V. (29).

– U Varaždinu je izgubljen jedan život na najgori mogući način, a osobe osumnjičene za zločin pod istragom su i u pritvoru. Ujedno, osobe koje se tereti za ubojstvo su i odgovorne osobe u Udruzi Kulturana, što je vidljivo uvidom u online Registar udruga. Ta udruga za svoje djelovanje i programe koristila je prostor u Sportskoj dvorani Varaždin u Graberju. Na temelju javnog natječaja ugovor s Udrugom Kulturana sklopila je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, koja upravlja Sportskom dvoranom Varaždin u Graberju – ističu iz Grada Varaždina.

Udruga Kulturana

Cilj Udruge Kulturana je promicanje, razvitak i unapređenje glazbene umjetnosti i stvaralaštva te povećanje kulturne kvalitete života područja na kojem djeluje kroz različite programe, projekte i djelatnosti utvrđene Statutom.

Također, Udruga Kulturana se za svoje programske aktivnosti prijavila na Javni poziv Grada Varaždina za 2021. godinu, no nisu joj dodijeljena sredstva u 2021. godini jer je provjerom u Registru neprofitnih organizacija utvrđeno da Udruga do 19. travnja ove godine nije podnijela financijsko izvješće za 2020. godinu.

Iz Grada Varaždina ističu kako je upućen prijedlog Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina da se ugovor s Udrugom Kulturana raskine bez odlaganja, a o tome je obaviještena i policija.

Ispred prostorija Udruge Kulturana dogodila se tragedija

– Velika se tragedija dogodila u Varaždinu, a priča koja je bila dobro prihvaćena u početku, nažalost, završila je na najgori mogući način te za takve stvari nema mjesta u Varaždinu – zaključuju iz Grada Varaždina.

Narcistički poremećaj ličnosti

Narcistički poremećaj ličnosti ili narcizam psihički je poremećaj koji uzrokuje pojačan doživljaj samovažnosti i duboku želju za primanjem pažnje i divljenja. Oni koji boluju od ovog poremećaja vjeruju da su “važniji” od drugih i imaju malo obzira za tuđe osjećaje. Ipak, iza maske samouvjerenosti krije se krhko samopouzdanje, osjetljivo na svaku, pa i najmanju kritiku. Da bi se osoba koja pati od ovakvog poremećaja mogla uspješno izliječiti, potrebno ju je suočiti sa stvarnošću. To se događa samo od sebe, a ako je poremećaj toliko jak da udaljava osobu od društva, potrebno je poduzeti i mjere izlječenja, npr. psihoterapiju. Narcizam je jedan od nekoliko poremećaja osobnosti poznatih u suvremenoj medicini. Narcizam se češće javlja u mlađoj dobi i može biti posljedica nezdravog odgoja. Roditelji koji razmaze djecu čine to iz ljubavi, ali nažalost, dijete od toga ima više štete nego koristi. Dijete koje je u mladosti naviklo na jako puno pažnje može tu pažnju očekivati i u kasnijoj dobi te naići na hladan tuš.

Tereti ih se za teško ubojstvo

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je u petak, 4. lipnja, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Ivora V. (29), Asje (24) i Ivana G. (20) te Dominika Ž. (25) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva.

– Postoji osnovana sumnja da su oni postupali zajednički i dogovorno u nakani da usmrte 34-godišnjaka iz osvete zbog toga što je prethodno pozvao policiju. Nakon odlaska policijskih službenika, kojima nitko iz prostorija Udruge nije otvarao vrata, počinili su navedeno kazneno djelo – ističe Županijsko državno odvjetništvo.

Prvo je Ivor V. (29) više puta snažno drvenom palicom udario Čengića po glavi i oborio ga na tlo, a potom ga je sve četvero nastavilo udarati rukama i nogama po glavi i tijelu.

Potom su njegovo tijelo pokrili kartonskom ambalažom i smećem, razbili mu mobitel, uzeli ključeve i uništili njegovu osobnu iskaznicu.

Čengić je uslijed primljenih udaraca zadobio teške ozljede glave od kojih je preminuo.

U fokusu

Vijećnica Rep: “Zašto su potpore u turizmu dobili samo Reformisti, a ostvarili su jedno noćenje?”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Vijećnica Anita Rep iz redova HNS-a postavila je danas, 22. rujna, na sjednici Županijske skupštine pitanje u vezi davanja novčanih potpora.

– U svibnju ove godine pojavila se informacija da je Županija dala novčana sredstva za potpore za turizam, i to samo Reformistima – kandidatima za načelnike, Skupštinu… Neki su imali samo jedno ostvareno noćenje. Jeste li napravili reviziju i dobili podatke tko je bio u Povjerenstvu za provođenje natječaja? – pitala je Anita Rep župana Anđelka Stričaka, koji je odgovorio:

– Sa potporama u turizmu, za koje je natječaj raspisalo prijašnje vodstvo, sam upoznat, ali nisam radio reviziju ni jedne ustanove. Zamolio sam sve da mi se jave i da se problemi otklone. Treba gledati unaprijed, ako se baviš previše onime što je bilo prije, onda se baviš onima prije. Gledamo dalje u budućnost, zacrtali smo mnogo toga. Zatražit ću od Upravnog odjela da vam pripremi odgovor da budete upoznati s time. Možete i do svakog dokumenta doći – odgovorio je Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

U atriju Županijske palače u Varaždinu ipak se neće graditi staklena kupola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od točaka dnevnog reda današnje Županijske skupštine jest rebalans proračuna, u kojem stoji da se odustaje od velikog projekta bivše vlasti na čelu s Radimirom Čačićem – uređenja staklene kupole u atriju Županijske palače.

O tome je više naveo aktualni vijećnik iz redova Reformista Robert Vugrin, ujedno i bivši dožupan Varaždinske županije.

– Ovaj rebalans ne nudi ništa spektakularno. U nekim segmentima su uštede. Vidljivo je da se nastavlja s projektom uređenja podruma u Županijskoj palači, on je namijenjen za multimedijalni centar koristeći suvremene načine komunikacije i virtualnu stvarnost te će prikazivati prošlost i budućnost Varaždinske županije. Odustalo se od uređenja atrija s uređenjem staklene kupole procijenjenog na 6,7 milijuna kuna. Županija je imala financijsku moć da se to financira. Moramo biti svjesni da je atrij cjelovit projekt i da se čekala nova financijska omotnica. Jer, ako atrij nema kupolu, onda se projekt poduma ne može nadograditi. Dakle, imamo jednu krnju verziju projekta. Predlažem da si pogledate prezentaciju projekta. Je li se u potpunosti odustalo od projekta ili se čekaju neka bolja vremena? – zanimalo je vijećnika Vugrina, navodeći da će prihvatiti rebalans proračuna.

Dodajmo da se i pola milijuna kuna uštedjelo i na rasvjeti Vodotornja, a novci se planiraju uložiti u obrazovanje i zdravstvo, objasnio je župan Anđelko Stričak, navodeći da je za dnevni boravak za starije u Novom Marofu predviđeno 225.000 kuna kako bi se ishodila dokumentacija.

– 773.000 kuna namijenjeno je za Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama za nabavu bolnničkih kreveta i 445.000 kuna za Dom zdravlja, odnosno odjel ginekologije, a nabavit ćemo i defibrilatore i EKG uređaje te dentalni stolac za stomatološku ordinaciju u Trnovcu. Bila je planirana i nabava dva vozila Zavoda za hitnu medicinu. S obzirom na to da se postigla niža nabavna cijena, izdvojili smo 72.000 kuna. To je ukratko ono na što se odnose izmjene, uglavnom zdravstvo i obrazovanje – objasnio je Stričak.

U raspravi su sudjelovali i Marijan Škvarić, navodeći da Županija treba još sredstava uložiti za razvoj poljoprivrede i potpore za gospodarstvenike te da se treba razmišljati i o demografskoj obnovi, te Luka Zrinski, koji je naveo da bi bilo lijepo da se Komisija za proračun ne sastaje 18 sati prije sjednice, već ranije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje