Povežite se s nama

Ostali sportovi

Mladi, vrhunski sport i sportski objekti

Objavljeno:

- dana

TRIBINA

Na tribini u gradskoj vijećnici predstavljen je prijedlog smjernica za razvoj varaždinskog sporta Povjerenstva za sport grada Varaždina.

Razmatrana su tri osnovna smjera razvoja, mladi, vrhunski sport i sportski objekti.  U polaznom materijalu naglašeno je kako je potrebno fokusirati rad sportske zajednice na taj segment. Financiranje sporta mladih trebalo bi obuhvatiti osiguravanje uvjeta za rad sportskih škola po klubovima na način da se osigura i financira prostor i oprema, osigura i financira stručne i školovane te financira službena natjecanja, u svim uzrasnim kategorijama koje se organiziraju za pojedini sport. Isto tako pokretati projekte i akcije kojima bi se motiviralo mlade da sudjeluju u radu sportskih klubova. Osim već postojeće Olimpijade dječjih vrtića trebale bi se pokrenuti druge manifestacije i aktivnosti. Trebala bi aktivnije sudjelovati u izradi projekata i dobivanju sredstava i iz fondova EU te zajednički nastupati kao npr. prema prijevozniku, primjer prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola.
Drugi je prijedlog vezan uz vrhunski sport a prijedlog dijela financiranja vidi se u osnivanju Zaklade za vrhunski sport, za financiranje najboljih seniorskih ekipa u najvišim natjecanjima, u najmasovnijim i tradicijski dugovječnim sportovima u gradu za koji postoji sva potrebna infrastruktura. U Zakladu bi ulazila sredstva koja su namijenjena za vrhunski sport iz Proračuna Grada i donacija koja stižu na nivou Grada.  Zadatak ljudi koji bi djelovali u Zakladi bio bi i samostalno traženje sponzora i donatora za varaždinske sportske kolektive. Unutar Zaklade mogao bi se ustrojiti ured za sportske manifestacije koji bi olakšao bi se posao klubovima i lakše bi se kandidirali za velike sportske  manifestacije. Grad time dobiva jednu novu dimenziju i u turističkom smislu pa bi se u ovaj projekt trebale uključiti turističke ustanove i turističke agencije koje djeluju u gradu.
Zasebna ustanova koja se brine i upravlja gradskim sportskih objektima nije novost niti u Hrvatskoj niti u našem okruženju. Okolni gradovi upravo su tako riješili ovo pitanje. Ima nekoliko modela na kojima se bazira upravljanje sportskim objektima u zasebnoj poslovnoj jedinici. Studioznijim pristupom vrlo lako bi se moga odabrati model koji bi bio najprikladniji i najpovoljniji za Varaždin. Primjer može biti osnivanje tvrtke d.o.o. Spajanjem svih sportskih objekata pod jednu ustanovu trebalo bi donijeti i uštede, jer bi se postojeći zaposlenici na istim ili sličnim mjestima mogli bolje iskoristiti i održavanje bi moglo postati efikasnije.
U raspravu su se uključili Damir Premužić iz ŽRK Koka koji je konstatirao da je kod nas nešto bolje nego u drugim gradovima ali da može biti i bolje. Mišljenja je da se 95% sredstava za sport dijeli prema kriterijima osim sredstva za vrhunski sport, dodao je kako se već izdvajaju sredstva za mlade ali da bi se trebala iznaći i sredstva za natjecanja mladih. Zalaže se za financiranje vrhunskog sporta osnivanjem posebnog Fonda ali uz kriterije. Marinko Šipoš iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada podsjetio je da klubovi besplatno koriste gradske sportske objekte kao i Arenu Varaždin, te da se izdvaja 200.000 kn za sportske škole i 600.000 za trenere, 80.000 za školski sport, za usavršavanje trenera 400.000 kn. Što se Zaklade dodao je kako treba vidjeti da li je to moguće, te da je sadašnje upravljanje sportskih objektima putem ZSUGV najjeftinije.
Gradski vijećnik Mladen Hižak rekao je kako su prijedlozi kvalitetno obrazloženi te da su kriteriji za vrednovanje najvažniji te da ih treba uskladiti s HOO i jasno postaviti. Zlatko Ivanković iz NK Varaždin rekao je kako je Ustanova političko pitanje a da se o kriterijima raspravlja 40 godina a kategoriziranje sportova još nije napravljeno. Što se mladih tiče naglasio je da treba definirati sportske škole i kolike stvarne troškove imaju, što se vrhunskog sporta tiče zalaže se za osnivanje Fond ili Ustanovu a da ZSUGV financira amaterski sport, te da sve odluke vezane uz sport treba donijeti na rok od osam godina.
Alan Košić, zamjenik varaždinskog župana pozdravio je diskusiju o boljitku sporta te dodao kako treba ispitati isplativost Zaklade ali da se financiranje sport odvoji u predložena tri segmenta. Što se mladih tiče predložio je Centar izvrsnosti u sport i dodao kako će se od 2014. Biti moguće izravne potpore sportu iz fondova EU. Nenad Kovačić, novinar predstavio je gotovi prijedlog za Zakladu te dodao kako se u kriterijima trebaju poštivati brojevi i to broj sportaša pojedinog sporta, broj klubova prvoligaša, broj liga i sl. Zalaže se da sport mladih financira grad a da se vrhunski sport financira na tržištu uz logističku pomoć Grada.
Gradonačelnik Goran Habuš naglasio je kako je potrebna povratna informacija o trošenju sredstava, te da se trebaju poštivati kriteriji HOO. Za sve kriterije je rekao da je potrebno da ih pripremi stručni tim, te da je potrebno da se stvori način da Grad temeljem rezultata može financirati one sportske kolektive ili pojedince koji su od interesa za Grad i pronose ime Grada. Što se sportskih objekata tiče rekao je kako su oni trajno u vlasništvu Garda i da nije svejedno kako se njima upravlja, te da treba racionalizirati troškove. Predložene promjene mogle bi se implementirati u postojeći sustav ili promijeniti sustav kako ZSUGV ne bi postala sama sebi svrha za što postoje neki pokazatelji.
Svi okupljeni složili su se da su ovakve tribine potrebne te je već najavljena sljedeća sa samo jednom točkom Kriteriji za vrednovanje.    

Izvor:
Foto:

Ostali sportovi

U Trnovcu Bartolovečkom osnovan Stolnoteniski klub Visia

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 7. travnja održana je skupština udruge Sportskog društva Žabnik, na kojoj je došlo do preimenovanja udruge u STK Visia Trnovec Bartolovečki.  Uz dosadašnje djelatnosti, klub će se baviti razvojem i djelovanjem masovnog i sportskog – rekreativnog stolnog tenisa i surađivati sa školama, sličnim klubovima i društvima.  Izabrana je nova predsjednica Goranka Vincek i novo rukovodstvo.

Iz novog kluba zahvaljuju se na podršci svim članovima udruge, a osobito načelniku općine Trnovec Bartolovečki, Zvonku Šamecu.

Nastavite čitati

Ostali sportovi

STK Starr u finalu HEP Superlige!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STK Starr je i u drugom polufinalnom susretu s STK Pula slavio, ovaj puta rezultatom 4:1.

Najprije je Zeng Jia bio uvjerljiv protiv Tomislava Marakovića 3:0 (11:9, 11:3, 12:10), zatim je Nikola Horvat izgubio od Marina Runjića, iako je vodio 2:1 na kraju je bilo 2:3 (11:7, 7:11, 13:11, 10:12, 10:12). zatim Ronald Ređep dobiva Frane Runjića 3:1 (11:8, 7:11, 11:6, 11:8). U igri parova ponovo bolji varaždinski par Ređep/Zeng od F. Runjić/M. Runjić 3:0 (11:5, 11:6, 11:5) i “točku na i” stavlja Zeng Jia pobijedivši Marina Runjića 3:1 (9:11, 11:6, 11:5, 11:8).

Slijedi repriza prošlogodišnjeg finala s ekipom STK Libertas Marinkolor. Prošle godine su Dubrovčani slavili u tri susreta, a ove godine Varaždinci žele i mogu uzvratiti. U finalu STK Starr nastupit će u punom sastavu, ekipi će se pridružiti i Tan Ruiwu, Kinez s hrvatskom putovnicom koji se sprema u Kini za finalnu seriju. Ovo je je za STK Starr vrhunac i cilj sezone koji su si postavili još jesenas. Osvajanje naslova prvaka Hrvatske za STK Satrr bi značio veliki korak naprijed i najvjerojatnije ulazak u prvih 16 klubova Europe te nastup u Ligi prvaka. Kako je veliki ulog u igri, u klubu ozbiljno prilaze završnim pripremama kako ih ništa ne bi iznenadilo u pohodu na titulu najboljih. Nakon što je ženski sastav ušao u Superligu, sljedeće sezone STK Starr bit će vodeći vrhunski stolnoteniski klub u Hrvatskoj. Takav golemi uspjeh zasigurno će prepoznati i lokalna uprava te sponzori i partneri koji podupiru vrhunske rezultate kako u radu s najmlađima tako i u seniorskom sastavu.
Prvi finalni susret igra se u Varaždinu 17. travnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje