Povežite se s nama

Međimurje

“Mladima kupiti kartu, nek’ vide život u Europi!”

Objavljeno:

- dana

NAPOKON

Čak sedam županija ima prosjek plaća niži od Međimuraca i premašena je magična brojka rasta neto plaća u Međimurju na 4.000 kuna, rečeno je između ostaloga na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije.

Jedna od ključnih točaka sjednice spomenutoga savjetodavnog tijela, baš kao i nedavno održane sjednice Skupštine Međimurske županije, bila je ona o stanju i kretanjima međimurskoga gospodarstva u 2015. godini. Kako je objasnio Darko Radanović, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije, zabilježen je rast zaposlenosti od 4 posto.

– Upravo smo u 2015. zabilježili najmanji broj nezaposlenih ikada, dok je ta brojka tijekom 2016. godine još i manja, što dobiva na značaju posebice ako gledamo i spomenuti rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenih je oko 4.500, dok je sredinom 2013. iznosila 8.300 nezaposlenih u našoj burzi rada – naglasio je Radanović.
Dodao je da je zabilježeno i povećanje prosjeka plaće na 4.085 kuna, nakon što je u 2014. bio 3.922 kune.

– Poduzetnici su prvi put premašili svoje prihode preko 12 milijardi kuna, dok smo prije tri godine bili na oko 10,4 milijardi – rekao je Radanović.
Na njega se nadovezala Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda HZZ-a u Čakovcu, iznijevši najnovije podatke o stanju kretanja na tržištu rada i pozitivnim brojkama kad su nezaposlenost, ali i zaposlenost u pitanju.

– Rujan smo završili s 4.370 nezaposlenih osoba u našoj evidenciji (što je 16,6 posto manje u odnosu na rujan 2015. godine), apsolutno najmanje od osnivanja našega Područnog ureda Čakovec – istaknula je Kodba, napomenuvši da je evidentan i pomak u rastu zaposlenosti.

Kriva percepcija

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Davor Sabolić pojasnio je zašto su glavna tema svakog sastanka i okupljanja plaće.
– Važno je promijeniti percepciju da su u Međimurju najniže plaće, jer čak sedam županija ima prosjek plaća niži od nas, s time da to uključuje i susjednu Varaždinsku županiju, zatim Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku i druge – veli Sabolić.

Ustvrdio je i da se iz dostupnih podataka može iščitati da prosjek smanjuju građevinarstvo i ugostiteljstvo, pa onda i trgovina.
– Premašili smo magičnu granicu od 4.000 kuna prosječne neto plaće, dok je drugi cilj njezin porast na 5.000 – naglasio je Sabolić.
No, upozorio je da pad nezaposlenosti govori da problemi tek slijede jer je dio nezaposlenih resorbirao realni sektor, dok je dio radno sposobnog stanovništva posao potražio u zemljama Europske unije. Raspravi su se priključili članovi Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, predstavnik sindikata Mladen Zemljić te u ime poslodavaca Ivan Senčar. Oni su zaključili da treba zajednički raditi na rješavanju poteškoća poslodavaca i radnika, ali i na nedostatku radne snage s kojom se susreću. Mladen Križaić, predsjednik HGK Međimurske županije, rekao je da se intenzivno radi na edukaciji i radu s mladima kako bi zadržali sposobnu radnu snagu.

Kud koji…

Potom se javila i Elizabeta Bel u ime sindikata, zauzevši se za smanjenje poreznog opterećenja. Na kraju rasprave je Davor Sabolić figurativno zaključio kako bi mladima trebalo platiti kartu za put! – Neka vide kako se živi u Europi – poručio je Sabolić, dodavši kako je ipak uvjeren da bi se većina njih vratila u domaju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje