Povežite se s nama

Međimurje

Mlin već škripi, a zaplovile su i sve tri skele

Objavljeno:

- dana

ZOV PRIRODE

U svetom Martinu na Muri, najsjevernijoj turističkoj točki Hrvatske, proteklih tjedana turistički djelatnici nisu imali vremena za predah.

Najviše posla bilo je u izletištu kod Žabnika koje će 1. travnja spremno dočekati posjetitelje Mlina na Muri, Mlinarske hiže te one koji žele iskusiti vožnju skelom.

S kistom na posao

– Pripreme za novu turističku sezonu intenzivirale su se tijekom ožujka koji nam je donio lijepo vrijeme. Naime, sve drvene klupe i stolove koji su postavljeni na otvorenom, trebalo je temeljito očistiti i premazati zaštitnim lakom. Posla je puno, a završno uređenje donedavno potopljenog i oštećenog mlina odlično napreduje. Ruku nam u proljeće uvijek nedostaje, a ove godine bit će posla i za krovopokrivače – rekao je turistički vodič Dejan Krajčić iz obližnjeg Marofa.  Podsjećamo, obnova mlina kojem je stradalo i veliki drveni kotač počela je u prosincu 2016. godine. Uspješno su je odradili domaći majstori te mlin ovaj put sigurno pluta na metalnim kompovima. Trenutno još nije u potpunoj funkciji, jer se prethodno mora upogoniti donji mlinski kamen.

– Osim plutajućeg mlina popravljena je i velika skela kojom vozim putnike namjernike, školske ekskurzije i izletnike preko rijeke Mure. U potkrovlju Mlinarske hiže obavljaju se završni radovi nakon kojih će u funkciji hologramske prezentacije mlinarskog života proraditi “4 D“ dvorana. Riječ je o prikazu jednog radnog dana mlinara, oca težačke obitelji. Znatiželjnici će doznati sve o tome kako od klijanja pšeničnog ili kukuruznog zrna nastaje brašno za spravljanje pravog domaćeg kruha – najavljuje Krajčić. Scenarij za pripremu dokumentarnog filma je spreman i kako doznajemo od našeg domaćina, prva scena s kojom će se susresti gledatelji bit će prolaženje šumom, pokraj koje žubori rijeka. Bit će u njemu dosta iznenađenja, poput kadrova s iznenadnom pojavom jelena, košuta i drugih šumskih stanovnika.

– Puteljak će znatiželjnike na kraju dovesti do mlina i dječaka koji odjednom izlazi iz ekrana te počinje svoju priču… Mlinarska hiža je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Svetom Martinu na Muri, ali i u Međimurju. Izgrađena je 2014. godine kao svojevrsni kulturni centar i dosad se u njoj mogla razgledati samo tematska izložba o mlinarenju na rijeci Muri – objasnio je Krajčić.  Dodao je da će Žabnikom uskoro trčkarati i razigrani mališani. Naime, sve ljuljačke, tobogani i ostale igračke su u funkciji.

– Djeca su nam najdraži gosti jer klinci i klinceze vole zavirivati u svaki kutak naše prirodne oaze koja je idealna obiteljska destinacija. Okolica Mure uz Žabnik zaista pruža pregršt lokacija na kojima možete provesti vrijeme s voljenim osobama, na pikniku ili uz rekreativne aktivnosti kojih ima na pretek – veli naš domaćin kojem je i skelarenje u malom prstu.

“Punjenje baterija“

Gastronomske specijalitete poput mesa iz tiblice, čvaraka, ukusnih riječnih riba ovdje se može kušati u restoranu kojim upravljaj“Arka“. Novost na ovogodišnjem meniju su i domaći kolači, bez kojih je nemoguće do kraja upoznati tradiciju ovog pitoresknog kraja.

– Zimi je radno vrijeme od 10 do 18 sati, a ljeti do 22 sata. Onima, pak, koji osim punih trbuha trebaju i “punjenje baterija“ nakon stresnog radnog tjedna, izletište nudi besplatno korištenje prirodnog energetskog kruga u čijem je središtu smještena posebna magnetska ploča – zaključio je Krajčić

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje