Povežite se s nama

Međimurje

Mlin već škripi, a zaplovile su i sve tri skele

Objavljeno:

- dana

ZOV PRIRODE

U svetom Martinu na Muri, najsjevernijoj turističkoj točki Hrvatske, proteklih tjedana turistički djelatnici nisu imali vremena za predah.

Najviše posla bilo je u izletištu kod Žabnika koje će 1. travnja spremno dočekati posjetitelje Mlina na Muri, Mlinarske hiže te one koji žele iskusiti vožnju skelom.

S kistom na posao

– Pripreme za novu turističku sezonu intenzivirale su se tijekom ožujka koji nam je donio lijepo vrijeme. Naime, sve drvene klupe i stolove koji su postavljeni na otvorenom, trebalo je temeljito očistiti i premazati zaštitnim lakom. Posla je puno, a završno uređenje donedavno potopljenog i oštećenog mlina odlično napreduje. Ruku nam u proljeće uvijek nedostaje, a ove godine bit će posla i za krovopokrivače – rekao je turistički vodič Dejan Krajčić iz obližnjeg Marofa.  Podsjećamo, obnova mlina kojem je stradalo i veliki drveni kotač počela je u prosincu 2016. godine. Uspješno su je odradili domaći majstori te mlin ovaj put sigurno pluta na metalnim kompovima. Trenutno još nije u potpunoj funkciji, jer se prethodno mora upogoniti donji mlinski kamen.

– Osim plutajućeg mlina popravljena je i velika skela kojom vozim putnike namjernike, školske ekskurzije i izletnike preko rijeke Mure. U potkrovlju Mlinarske hiže obavljaju se završni radovi nakon kojih će u funkciji hologramske prezentacije mlinarskog života proraditi “4 D“ dvorana. Riječ je o prikazu jednog radnog dana mlinara, oca težačke obitelji. Znatiželjnici će doznati sve o tome kako od klijanja pšeničnog ili kukuruznog zrna nastaje brašno za spravljanje pravog domaćeg kruha – najavljuje Krajčić. Scenarij za pripremu dokumentarnog filma je spreman i kako doznajemo od našeg domaćina, prva scena s kojom će se susresti gledatelji bit će prolaženje šumom, pokraj koje žubori rijeka. Bit će u njemu dosta iznenađenja, poput kadrova s iznenadnom pojavom jelena, košuta i drugih šumskih stanovnika.

– Puteljak će znatiželjnike na kraju dovesti do mlina i dječaka koji odjednom izlazi iz ekrana te počinje svoju priču… Mlinarska hiža je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Svetom Martinu na Muri, ali i u Međimurju. Izgrađena je 2014. godine kao svojevrsni kulturni centar i dosad se u njoj mogla razgledati samo tematska izložba o mlinarenju na rijeci Muri – objasnio je Krajčić.  Dodao je da će Žabnikom uskoro trčkarati i razigrani mališani. Naime, sve ljuljačke, tobogani i ostale igračke su u funkciji.

– Djeca su nam najdraži gosti jer klinci i klinceze vole zavirivati u svaki kutak naše prirodne oaze koja je idealna obiteljska destinacija. Okolica Mure uz Žabnik zaista pruža pregršt lokacija na kojima možete provesti vrijeme s voljenim osobama, na pikniku ili uz rekreativne aktivnosti kojih ima na pretek – veli naš domaćin kojem je i skelarenje u malom prstu.

“Punjenje baterija“

Gastronomske specijalitete poput mesa iz tiblice, čvaraka, ukusnih riječnih riba ovdje se može kušati u restoranu kojim upravljaj“Arka“. Novost na ovogodišnjem meniju su i domaći kolači, bez kojih je nemoguće do kraja upoznati tradiciju ovog pitoresknog kraja.

– Zimi je radno vrijeme od 10 do 18 sati, a ljeti do 22 sata. Onima, pak, koji osim punih trbuha trebaju i “punjenje baterija“ nakon stresnog radnog tjedna, izletište nudi besplatno korištenje prirodnog energetskog kruga u čijem je središtu smještena posebna magnetska ploča – zaključio je Krajčić

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje