Povežite se s nama

Međimurje

Mlin već škripi, a zaplovile su i sve tri skele

Objavljeno:

- dana

ZOV PRIRODE

U svetom Martinu na Muri, najsjevernijoj turističkoj točki Hrvatske, proteklih tjedana turistički djelatnici nisu imali vremena za predah.

Najviše posla bilo je u izletištu kod Žabnika koje će 1. travnja spremno dočekati posjetitelje Mlina na Muri, Mlinarske hiže te one koji žele iskusiti vožnju skelom.

S kistom na posao

– Pripreme za novu turističku sezonu intenzivirale su se tijekom ožujka koji nam je donio lijepo vrijeme. Naime, sve drvene klupe i stolove koji su postavljeni na otvorenom, trebalo je temeljito očistiti i premazati zaštitnim lakom. Posla je puno, a završno uređenje donedavno potopljenog i oštećenog mlina odlično napreduje. Ruku nam u proljeće uvijek nedostaje, a ove godine bit će posla i za krovopokrivače – rekao je turistički vodič Dejan Krajčić iz obližnjeg Marofa.  Podsjećamo, obnova mlina kojem je stradalo i veliki drveni kotač počela je u prosincu 2016. godine. Uspješno su je odradili domaći majstori te mlin ovaj put sigurno pluta na metalnim kompovima. Trenutno još nije u potpunoj funkciji, jer se prethodno mora upogoniti donji mlinski kamen.

– Osim plutajućeg mlina popravljena je i velika skela kojom vozim putnike namjernike, školske ekskurzije i izletnike preko rijeke Mure. U potkrovlju Mlinarske hiže obavljaju se završni radovi nakon kojih će u funkciji hologramske prezentacije mlinarskog života proraditi “4 D“ dvorana. Riječ je o prikazu jednog radnog dana mlinara, oca težačke obitelji. Znatiželjnici će doznati sve o tome kako od klijanja pšeničnog ili kukuruznog zrna nastaje brašno za spravljanje pravog domaćeg kruha – najavljuje Krajčić. Scenarij za pripremu dokumentarnog filma je spreman i kako doznajemo od našeg domaćina, prva scena s kojom će se susresti gledatelji bit će prolaženje šumom, pokraj koje žubori rijeka. Bit će u njemu dosta iznenađenja, poput kadrova s iznenadnom pojavom jelena, košuta i drugih šumskih stanovnika.

– Puteljak će znatiželjnike na kraju dovesti do mlina i dječaka koji odjednom izlazi iz ekrana te počinje svoju priču… Mlinarska hiža je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Svetom Martinu na Muri, ali i u Međimurju. Izgrađena je 2014. godine kao svojevrsni kulturni centar i dosad se u njoj mogla razgledati samo tematska izložba o mlinarenju na rijeci Muri – objasnio je Krajčić.  Dodao je da će Žabnikom uskoro trčkarati i razigrani mališani. Naime, sve ljuljačke, tobogani i ostale igračke su u funkciji.

– Djeca su nam najdraži gosti jer klinci i klinceze vole zavirivati u svaki kutak naše prirodne oaze koja je idealna obiteljska destinacija. Okolica Mure uz Žabnik zaista pruža pregršt lokacija na kojima možete provesti vrijeme s voljenim osobama, na pikniku ili uz rekreativne aktivnosti kojih ima na pretek – veli naš domaćin kojem je i skelarenje u malom prstu.

“Punjenje baterija“

Gastronomske specijalitete poput mesa iz tiblice, čvaraka, ukusnih riječnih riba ovdje se može kušati u restoranu kojim upravljaj“Arka“. Novost na ovogodišnjem meniju su i domaći kolači, bez kojih je nemoguće do kraja upoznati tradiciju ovog pitoresknog kraja.

– Zimi je radno vrijeme od 10 do 18 sati, a ljeti do 22 sata. Onima, pak, koji osim punih trbuha trebaju i “punjenje baterija“ nakon stresnog radnog tjedna, izletište nudi besplatno korištenje prirodnog energetskog kruga u čijem je središtu smještena posebna magnetska ploča – zaključio je Krajčić

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje