Povežite se s nama

Život i društvo

Mnogo se moglo naučiti na interaktivnoj radionici “Baština – temelj turističkog razvoja općine Donja Voća”

Objavljeno:

- dana

Da turizam nije samo vezan za Jadran posljednjih godina dokazuju brojne kontinentalne destinacije koje proširuju svoju ponudu na cijelu godinu, a ponajviše se oslanjajući na tradiciju.

Upravo zbog toga, u subotu, 4. ožujka, održana je interaktivna radionica pod nazivom “Baština – temelj turističkog razvoja općine Donja Voća” na prigodnoj lokaciji Etno kuće u Gornjoj Voći.

S početkom u 17 sati okupili su se brojni mještani iz raznih sfera, od OPG-ova do udruga, a s ciljem pokretanja strategije razvoja turističke ponude i sadržaja kako bi obogatili cjelokupnu ponudu kraja u kojem žive.

Jedna od najzaslužnijih za organiziranje ove interesantne radionice je naravno načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet koja je približila svrhu okupljanja kako bi se postavili temelji turističke ponude.
– Želja nam je na jednom mjestu okupiti sve ljude koji imaju volje i želje doprinijeti boljitku i razvoju naše općine, ali i boljoj budućnosti života na zajedničkom području – rekla je načelnica Kočet.

Svaki uspješno realizirani plan počinje od ideja, a kada ih ima više, lakše je odlučiti koja je najbolja za provedbu.
– Želimo čuti njihove ideje, sugestije, razmišljanja te dosadašnja iskustva koja bi mogla kreirati temelj budućeg turističkog sadržaja i turističke ponude za razvoj naše općine. To znači kako će sve što smo danas čuli na interaktivnoj radionici poslužiti svima za razvoj budućih inicijativa i projekata u turističkom smjeru – poručila je Kočet.

Kako bi se osigurala produktivnost ove radionice pobrinuli su se na, poziv načelnice Kočet, gosti Daniel Lacko, Vida Ungar i Čedo Josipović koji su svojim iskustvima sudionike usmjerili na osvještavanje onog što zapravo već imaju, a nije iskorišteno.
– Kolege i ja volimo se nazvati pragmatičnim i praktičnim konzultantima iako ne volimo riječ konzultanti, jer mi nismo došli ovdje govoriti ljudima što i kako bi trebalo raditi nego smo došli ih više inspirirati kroz nekakve primjere iz prakse reći što je negdje funkcioniralo, što je negdje nije funkcioniralo – objasnio je Lacko te dodao kako je ovo početak jednog lijepog prijateljstva i suradnje.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje