Povežite se s nama

Život i društvo

Mobilnost u okviru Erasmus+ projekta: učenici OŠ Vinica posjetili Estoniju

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 18. rujna, učenice Magdalena Pajtak, Anesa Stanko, Karla Hohnjec i učenik Franjo Rački u pratnji učiteljica Adriane Telebar i Petre Majhen krenuli su prema Estoniji, gdje su sudjelovali u mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta „Mythomania In Open Air Museums“ koji je u tijeku u Osnovnoj školi Vinica.

Na odredištu su ih srdačno dočekali domaćini.

Prvi radni dan započeo je programom dobrodošlice i pozdravom domaćina iz škole Tallinna Mahtra Põhikool.

Nakon programa sudionici projekta krenuli su u razgledavanje škole i prisustvovali su nastavi engleskog i estonskog jezika. Nakon ručka su učenici i učitelji imali icebraking aktivnosti tijekom kojih su se bolje upoznali.

Na radionicama su učenici prema estonskoj legendi započeli izradu stripa i figurica, nakon čega su krenuli u razgledavanje Tallinna gradskim Sightseeing autobusom.

Drugi radni dan započeo je posjetom vikinškom selu, gdje su sudionici mobilnosti upoznali njihov način života, običaje, nastambe, oružje, odjeću, brodove i ostalo. Nakon prolaska kroz vikinško selo krenuli su prema svetom mjestu Vikinga Saula blue, a zatim su sudjelovali na radionici izrade talismana.

Po povratku u Tallinn posjetili su Proto Invention Factory koja se nalazi u 110 godina staroj zgradi, odnosno u prostoru bivše tvornice za proizvodnju podmornica.

Treći dan započeo je okupljanjem u školi, gdje su se nakon doručka dovršavale figurice i filmovi vezani uz legendu. Nakon radionica sudionici su otišli do Staroga grada, gdje su upoznali staru povijesnu jezgru, a posjetili su i najstariju ljekarnu na svijetu, staru više od 300 godina.

Četvrti dan započeo je vožnjom prema 16. stoljeću i dvorcu Rakvere koji se nalazi 98 kilometara od Tallinna.

Po dolasku su sudionici projekta prisustvovali izradi baruta kojeg su zatim isprobali, a čuli su i pucanj topa u podne. Posjetili su i nekadašnju prostoriju za mučenje te prošli kroz sobu strave. Isprobali su pucanje lukom i strijelom te ostale srednjovjekovne igre i rekvizite.

Peti dan započeo je pakiranjem, a nastavio se aktivnostima u školi. Uz doručak, pjesmu i tortu proslavio se rođendan učenice Karle, a učenici su zatim imali vrijeme za izradu uspomena u obliku fotografija uz pomoć photo bootha.

Nakon toga su pogledali rezultate rada učenika, tj. nastale videozapise, i zaključili da su sve grupe uspješno izvršile svoj zadatak.

Slijedio je ples i oproštaj od domaćina i cijele Erasmus+ ekipe te povratak kući.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje