Povežite se s nama

Zabava & Stil

Stare Rimljanke bojale su kosu u plavo, depilirale se, a po potrebi nosile perike

Objavljeno:

- dana

POGLED U POVIJEST

Žene odjevene u lepršave tunike koje sežu do gležnjeva kose skupljene u pundže uz diskretnu šminku i nakit nekada su šetale Varaždinskim Toplicama. U istom “rimskom” stilu, ali puno stoljeća kasnije, gradom su se prošetale tri dame: Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, Marinela Belavić, ravnateljica Turističkog ureda TZ Grada Varaždinske Toplice, i gradonačelnica Goranka Štefanić. Glavni krivac za to je Aquafest, jedinstveni festival koji je održan 27. lipnja i kojim su se Varaždinske Toplice vratile u svoju slavnu rimsku povijest.

Ženama iz tog vremena itekako je bilo stalo do toga kako izgledaju. Ne samo da su se voljele lijepo oblačiti, šminkati i mirisati, one su veliku pažnju posvećivale njezi lica i tijela. Dok je naše moderne Rimljanke u prošlost šminkom vratila poznata vizažistica Mirela Magdić-Fotak, koja je na Aquafestu bila zadužena za prezentaciju rimske šminke, na uređivanje su nekad Rimljanke trošile jako puno vremena. No, krenimo od odijevanja.
– Rimljanke su u početku nosile tuniku koja je sezala do gležnjeva, a koja je s vremenom postala “donja” odjeća koja se odijeva na drugu unutarnju tuniku, tzv. camisia (košulja). Tunika je mogla imati i prišivene rukave, koje su znale pridržavati skupocjene fibule (kopče), a ženska odjeća često je bila jarkih boja – otkrila je Vlahović.
Haljina je bila većinom stegnuta u struku, a za izlazak žene bi odijevale nabrani ogrtač, tzv. pallu. Kod ljetnih vrućina obvezne su bile lepeze i suncobrani.  Ni izrada frizura nije bila jednostavna.

 

Za prezentaciju rimske šminke na Aquafestu bila je zadužena Mirela Magdić-Fotak

– Izgled im se mijenjao tijekom stoljeća. Do 1. st. bile vrlo jednostavno modelirane, dok se u doba Flavija izrađuju frizure u obliku saće ili dijadema na prednjem dijelu ili sa strane glave. Rimljanke su nosile i mnogobrojne pletenice obavijene oko glave, a posebno su ih znale nositi djevojke na dan vjenčanja. U slučaju da Rimljanke nisu imale dovoljno dugačku vlastitu kosu, služile su se vlasuljama. Posebno su obožavale perike od plave boje kose, koju su dobivale šišanjem žena robinja s teritorija provincije Germanije – ispričala je ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.
U vrijeme Republike žene su nosile nakovrčanu i parfimiranu kosu koja je u to vrijeme bila karakteristična za prostitutke, a u carsko doba postala je omiljena kod većine žena što su posebno obožavali muškarci.

– Za kovrčanje kose Rimljanke su koristile željeznu šipku (calamistrum), koja se zagrijavala na otvorenoj vatri i na koju su se omotavale kovrče kose. Kovrče su bile obvezni sastavni dio rimskih ženskih frizura i to visokih frizura s punđom ili slično. Ukras rimskih frizura bile su i posebno lijepo modelirane igle za kosu. Tako su na raznim arheološkim lokalitetima diljem teritorija nekadašnjeg Rimskog Carstva pronađene izrađene od drva, bronce, srebra, zlata ili čak od bjelokosti. Neke rimske frizure mogle su biti pričvršćene pomoću posebnih mrežica ili ukrasnih trakica – doznajemo od ravnateljice.
Rimljanke su nerijetko kosu i bojale. I to u crvenu i plavu boju.

– Za bojanje kose Rimljanke su koristile kuglice sapuna tzv. “batavske pjene”, koju su dobivale iz sjeverne Europe. Crvena boja za kosu dobivala se korištenjem pepela i praškom kane, koju su Rimljani uvozili s područja Egipta. Kosu su bojale i u plavo, a frizure su parfimirale težim aromatičnijim i slatkastim mirisima koji su stizali i sa Srednjeg i Dalekog istoka i bili su jako skupi. U izradi frizura Rimljanke su koristile ogledalce koje je većinom bilo izrađeno od polirane bronce ili srebra kružnog oblika – ispričala je Vlahović.

Cijeli priču uređivanja Rimljanke su dovršavale šminkanjem i stavljanjem nakita.
– Visokopozicionirane Rimljanke šminkale su robinje u spavaćim sobama, a prije samog šminkanja žene bi obavile potrebnu depilaciju tijela, odjenule se i napravile frizuru, a služavka bi im na lice nanijela pripremljenu masku – otkrila je ravnateljica Zavičajnog muzeja.
Kao i danas kod šminkanja, prvi korak je bio temelj.

DEPILACIJA

Rimljanke su brinule o svom tijelu, pa nisu voljele ni suvišne dlačice. Stoga su se redovito depilirale, posebno dijelove noga i područje pazduha pomoću metalnih pinceta na način da su dlake čupale sa korijenom. Koristile su za potrebe depilacije tijela i poseban vid paste koju su izrađivale od raznih smola i ulja.

Podloga, pa šminka

– Na lice se nanašala osnova tj. podloga puder koji se sastojao od olova (tzv. cerussa) ili se nanašao fini tanki sloj bijele krede (creta). Da se bolje podloga drži na koži bila je pomiješana s medom. Nakon toga na lice se nanašalo crvenilo – ruž koje se dobivalo od voštane lišajne kaše ili se na lice mogla nanijeti purpurna boja.
Na usne se također nanašala crvena boja, a poseban vid sjajila ruža dobivao se pomoću mrvljenja i drobljenja sivo-plavog kamena. Pomoću pepela i pudera bojale su se trepavice i obrve očiju. Na kapke se nanosio sloj sjenila zelene ili plave boje ovisno o odabiru gospodarice. Samo uređivanje završavalo je stavljanjem nakita: dijadema, narukvica, oglica, prstena i nanožnica – ispričala je arheologinja Vlahović.

Prirodni facelifting: maska od ječma i luka!

– Zategnutu kožu Rimljanke su dobivale nanošenjem maske koju su radile od ječma, praška jelenjih rogova, lukovica narcisa, lukovica crvenog luka i meda. Sve su dobro pomiješale u pastu i nanijele na lice prije svakog šminkanja – otkrila je arheologinja Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice. Sve se dobro pomiješalo u vid paste i nanijelo na lice žene. Maska je imala učinak zaglađivanja lica žene i postupak se mogao ponavljati kako bi se dobili što bolji rezultati izgleda zdrave zategnute kože lica.

RECEPT za masku
650 g ječma
50 g praška jelenjih rogova
12 lukovica narcisa
50 g lukovica crvenog luka
500 g meda

Šminka: Mirela Magdić-Fotak

profesionalna vizažistica,
stalna suradnica HNK Varaždin
e-mail: [email protected]

 

 

 

 

 

JESTE LI ZNALE?

• Ako Rimljanke nisu imale dovoljno dugačku vlastitu kosu, služile su se vlasuljama. Omiljene su im bile perike od plave boje kose koju su dobivale šišanjem robinja iz Germanije.
• Za kovrčanje kose Rimljanke su koristile željeznu šipku (calamistrum), koja se zagrijavala na otvorenoj vatri i na koju su se omotavale kovrče kose.
• Rimljanke su bojale kosu u plavo i crveno. Za bojanje su koristile kuglice sapuna tzv. “batavske pjene”. Crvena boja dobivala se korištenjem pepela i praška kane.
• Kozmetiku su Rimljanke čuvale u manjem drvenom ormariću ili kozmetičkom putujućem koferčiću u kojem je sve bilo posloženo i osigurano za transport.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Zadruga i još sedam rock bendova rasplesat će vas u svibnju na stadionu Slobode

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dok bil sam mlad, Dvaput po dva, Zagorski Tarzan, Mala Čiči, Ja živim vu malome selu, Tan Du Gej, Nebo i Zemlja, Krava mi je vušla i mnogi mnogi drugi nezaboravni “hitovi” samo su neke od legendarnih pjesama kultne Zadruge

Nakon (pre)duge pauze, najdugovječniji zagorski rock bend ZADRUGA vraća se u velikom stilu! Pripremite se za nezaboravnu večer uz legende hrvatskog kaj rocka, koji će vas sigurno razveseliti i podsjetiti na neka stara dobra vremena…

Dok bil sam mlad, Dvaput po dva, Zagorski Tarzan, Mala Čiči, Ja živim vu malome selu, Tan Du Gej, Nebo i Zemlja, Krava mi je vušla i mnogi mnogi drugi nezaboravni “hitovi” samo su neke od legendarnih pjesama ovog kultnog garažnog (ili još preciznije “podrumskog”) hard rock kaj?punk benda. Njihove legendarne svirke uvijek su događaj kojeg pravi fanovi ne propuštaju, a njihov nastup na FREEDOM FEST-u dolazi nam tik nakon službene promocije novog CD/DVD-a “Zadruga live 30 godina”!!!

-Nabavite svoje EARLY BIRD ulaznice u ograničenoj količini po promotivnoj cijeni od 15 € u Caffe Baru Sloboda u Varaždinu, a nakon toga online na www.entrio.hr po redovnoj cijeni od 20 €. Njihovi koncerti uvijek se rasprodaju brzo, stoga požurite s obzirom na veliki interes – poručuju organizatori.

Dio prihoda od ulaznica donirat će se produkciji dokumentarca “WS – ČUVARI TVOJEG IMENA”, koji su od samih početaka bili najvjerniji fanovi benda!

-Znamo da vam je Krava vu detelju vušla i Da vam je v zadnje vreme nekak lepše biti sam, ali Od blata do neba vama Niko nebre nič, pa ni Rosne ljubičice, a bome ni Ljuta guja!!! Zato se ko pravi Zagorski Tarzan, Plahnite z Bičem, zemite sobom Miciku i Vjetar s planine, u leđa – 25.05. u subotu – pravac varaždinskog stadiona “Sloboda” jer se događa R’n’R povijest. No, i nakon ovako spektakularnog headlinera, ovogodišnji FREEDOM FEST vam ponosno predstavlja još 7 (!) bendova te večeri – najavljuju organizatori.

Njake i Zadovoljština

-Pošto nam je Ogenj “zgorel” 25.05., uz legendarne Zadrugare počastit ćemo vas s još jednom izuzetnom glazbenom poslasticom! Za sve Azromantike, Azrofile i Azrockere ili pak obične ljubitelje lika i djela AZRE i Johnnya, dolazi nam poznati zadarski glazbenik Marko Nakić “Njake” sa svojim bendom Zadovoljština – kažu organizatori.

Vrhunska svirka najvećih hitova Azre i Branimira Štulića, a Njake bo’me i vizualno i zvučno izgleda kao “offspring” dalekog nam nizozemskog stanovnika.

Toliko smo slobodni da ćemo vam samo ukazati da su nastupi Njake i benda već dugo najbolje i najbliže originalnom zvuku originalne Azre i Štulića. Prema tome, dok se Johnny jednog dana ne vrati na ove naše meridijane i paralele i napravi veliku povratničku turneju, Njake i njegov band savršeni su održavatelji nuklearne olimpijske vatre. Izvolite! Falite! ….Samo nemojte doma ostati i stajati pod oblokom, Jer Lijepe žene prolaze kroz grad, Kao i jučer, a užas je ipak vaša/naša furka – kažu organizatori.

Freedom Fest oduvijek podržava i lokalnu scenu SZ Hrvatske (abecednim redom) pa će vas između headlinera sigurno rasplesati i razuzdati: BLACK JACK (80’s Rock), FOILERS (Classic Rock), GODFATHERS (AC/DC Hommage), GROZNI GADOVI (Hard Rock), NAJVERIBEST (HC/Power Metal Grunge legende 90tih), THE WONDERFUL FLYING MACHINE (Psychodelic Hard Rock / Power Pop)

FREEDOM FEST 2024

Hadliner: ZADRUGA + 7 bendova

Datum: Subota, 25.05.

Vrijeme: Vrata otvorena od 16:00 sati

Mjesto: Stadion Sloboda, Varaždin

-Koncert se održava i u slučaju kiše, jer imamo i natkriveni stage! Prema tome, sve je spremno za odličan i nezaboravan Rock ‘N’ Roll FREEDOM FEST 2024 jer “Meni Nebre Niko Nič”! – kažu organizatori.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

U Svetom Đurđu priprema se prava fešta, u petak nastupa Dražen Zečić, u subotu Mejaši

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Sveti Đurđ povodom obilježavanja Dana Općine organizira bogat i zanimljiv program uz dobro poznata imena hrvatske glazbene scene.

Tako će publiku u Svetom Đurđu zabavljati Dražen Zečić 19. travnja, a Mejaši 20. travnja. Koncerti će se održati na igralištu osnovne škole Sveti Đurđ. Ulaznice je moguće kupiti putem sustava Entrio te na dan koncerta.

U povodu dana Općine pripremljen je zaista raznovrstan program, od sportskih događanja pa do zabave za najmlađe.

Što su sve pripremili u Svetom Đurđu možete pogledati u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje