Povežite se s nama

U fokusu

Mogući penali zaustavili EU projekte gradnje kanalizacije, župani od Plenkovića traže osnivanje državnog fonda

Objavljeno:

- dana

Hrvatski župani, kao i predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk podržali su u Zagrebu prijedlog župana Radimira Čačića kojim bi se omogućilo da u Varaždinskoj i svim drugim županijama napokon počne izgradnja kanalizacije i druge vodne infrastrukture sufinancirane novcem iz EU fondova.

Osnivanje državnog fonda?

Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću su sa sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija župani uputili zaključke, kojima od njega traže osnivanje državnog fonda iz kojeg bi se plaćali penali zbog nenamjernih propusta u pripremi i provedbi projekata aglomeracije, velikih i važnih EU projekata.

Župan Čačić je o tome jučer, 5. veljače, obavijestio i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, a na radnom sastanku u Županijskoj palači u Varaždinu je dogovoreno da se prijedlog garancijske sheme uvrsti na dnevni red sjednice Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

– Iako su u vodnom sektoru samo u 2017. godini ugovoreni radovi vrijedni oko milijardu kuna, svi započeti postupci su obustavljeni ili usporeni zbog mogućnosti penalizacije ili uskrate bespovratnih sredstava iz EU. Penali mogu biti od 5 do čak 25 posto, i to zbog nenamjernih propusta koji se uvijek događaju. U Varaždinskoj županiji je u ovom trenutku otvorena mogućnost penalizacije projekata aglomeracije do 25 posto, što se penje na 300 milijuna kuna! Bez odluke Vlade ti projekti neće biti realizirani, jer Varkom nema razloga, a ni mogućnosti preuzeti tu razinu financijske odgovornosti. Isti problem imaju i druge komunalne tvrtke u Hrvatskoj – istaknuo je župan Čačić.

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u petak župan Čačić je uvodno obrazložio problem penalizacije projekata aglomeracije i potrebna rješenja, dok je Marijan Cesarec iz Varkoma održao prezentaciju.

Kad su u pitanju projekti aglomeracije u Varaždinskoj županiji, poznato je da se s njima odugovlačilo dvije godine.

– Kad smo napokon sredinom prošle godine to “presjekli”, završili natječaje te ugovorili radove, pojavio se problem mogućih penala. Zbog toga sam i pokrenuo rješavanje ovog pitanja koji blokira realizaciju velikih projekata aglomeracija u našoj, ali i brojnim drugim županijama. Varkom i druge komunalne tvrtke mogu preuzeti financijsku odgovornost za, primjerice, 10 milijuna kuna, ali ne i za više stotina milijuna kuna. Svi župani su podržali zaključke i osnivanje državnog fonda, koji će biti upućeni premijeru Plenkoviću, pa vjerujem da će problem biti riješen u kratkom roku – istaknuo je Čačić.

Inače, za projekte koji se financiraju iz EU fondova u razdoblju 2014. do 2020. godine Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavljuje Pravila o financijskim korekcijama, a na temelju čega se određuju financijske korekcije te se privremeno obustavlja isplata dodijeljenih sredstava.

Jedan od primjera nepravilnosti, koji se navode u uputama Ministarstva iz studenoga 2017. i siječnja 2018. godine, je navođenje normi i njihovo određivanje bez oznake “jednakovrijedno”. I zbog toga se mogu izreći penali do 25 posto. Posljedica mogućeg izricanja visokih novčanih penala rezultirala je blokadom realizacije započetih projekata algomeracija, a komunalne tvrtke odbijaju pripremati nove projekte zbog straha od uskrate sredstava tijekom njihove realizacije.

– Neupitno je da država, koja ovog trenutka gubi 25 posto prihoda od PDV-a, a koje bi dobila da su investicije započele, dok bi građani istovremeno dobili kanalizacijsku mrežu i pročistače, jedina može i mora financijski garantirati za potencijalne penale, koji ni u kojem slučaju ne mogu prijeći razinu prihoda od PDV-a, dakle 25 posto – zaključio je Čačić.

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje