Povežite se s nama

U fokusu

„Moja majka radi u pogonu“

Objavljeno:

- dana

Nedaće u Varteksu i na „velikom platnu“

Nedaće koje su zadesile domaću tekstilnu industriju, točnije Varteks i njegove zaposlenike u pogonu Bednja, našle su se na nesvakidašnjem dokumentarnom filmu. Naime, snimila ga je Anamaria Lonjak, šesnaestogodišnja varaždinska učenica.

 -Moja majka radi u Varteksovom pogonu u Bednji. Plaće su male i kasne, a radnici su se bojali da će sve propasti i da će svi dobiti otkaz. Nju je to toliko mučilo da, kada bi došla doma, znala sam otiću u  svoju sobu kako je ne bi opterećivala još i sa svojim problemima, veli buduća medijska tehničarka, učenica III. g razreda Elektrostrojarske škole u Varaždinu.

Budući da je i sama osjetila težinu situacije u kojoj su se našli radnici Varteksa, učinilo joj se da bi mogla snimiti dokumentarac o tome. Stoga se obratila mentoru Ratku Jakopcu koji njezinom razredu predaje predmet medijske tehnologije.

– Na tom predmetu bavimo se raznim medijskim tehnologijama, a između ostalih i izradom filmova . Tako sam joj tijekom proljetnih praznika dao školsku kameru i ostalu potrebnu opremu. Sve je dogovorila i snimila potpuno sama, a na temelju uputa koje sam joj dao. Na žalost, kameru nismo uspjeli dobit tijekom cijelih praznika, pa nije uspjela snimiti sve što smo htjeli, ali mi se čini da i ovaj kratki film dobro oslikava zbivanja u Varteksu s točke gledišta njihovih djelatnika, veli Jakopec o kratkom dokumentarcu koji se može vidjeti na

.

Uz redovnu nastavu, kako dodaje, varaždinska Elektrostrojarska škola pruža mogućnost nadarenijim učenicima da u slobodno vrijeme rade razne medijske projekte.

-Među njima je i Anamaria  koja je vrlo nadarena i jaka autorska ličnost i ovo joj nije prvi projekt. Između ostalog, snimala je i maturalnu večeru naših učenika, tako da tu uslugu nisu morali platiti nego je mogu besplatno skinuti s interneta, veli Jakopec dodajući da su time htjeli pomoći roditeljima koji  su izloženi velikim troškovima.

Snimanje filmova nije, međutim, jedino sa čime se bave u okviru predmeta medijske tehnologije.

-Bavimo se i 3d tehnologijama, a moji učenici iz 4.g razreda, Vedran Gložinić i Tomislav Bukal, osvojili su prvo mjesto s animiranim filmom na petom Državnom natjecanju učenika iz Obrazovnog sektora grafička tehnologija i audiovizualno oblikovanje koje je ove godine održano u Čakovcu, naglašava Jakopec.

 

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje