Povežite se s nama

Život i društvo

Molili za skoru kanonizaciju bl. Stepinca

Objavljeno:

- dana

BISKUPI ZAGREBAČKE METROPOLIJE U LEPOGLAVI

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine na čelu s metropolitom i zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem okupili su se jučer  u Lepoglavi, gdje su održali svoju redovitu sjednicu, izvijestila je Varaždinska biskupija.

Glavna tema bila je vjeronauk u školi pa su na sjednici sudjelovali i predstojnici Katehetskih ureda pojedinih mjesnih Crkava. Prigodne riječi dobrodošlice uputio je kao domaćin varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Nakon sjednice svi sudionici su se u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM pomolili za što skoriju kanonizaciju ovog blaženika, zazvali zagovor blaženog Alojzija Stepinca te su obišli i Stepinčev spomenik podignut uz župnu crkvu u kojoj se danas nalazi i stari drveni oltar sv. Josipa za kojim je blaženik u svojoj zatvorskoj ćeliji služio svete mise. Zatim su posjetili spomen-ćeliju u lepoglavskoj kaznionici u kojoj je pet godina robijao blaženi Alojzije te time Lepoglavu trajno učinio mjestom svog mučeništva za Crkvu i hrvatski narod.

Pjevali u kapeli

U kaznionici su posjetili i zatvorsku kapelu koja je njemu posvećena i u kojoj se zatvorenici okupljaju na liturgijska slavlja. U toj kapeli biskupi su zajedno s domaćinima zapjevali pjesmu Ljiljane bijeli, koja je blaženom Alojziju posebno bila draga. O pojedinostima vezanima uz Lepoglavu prilikom obilaska govorio je domaći župnik mons. Andrija Kišiček, ujedno i zatvorski dušobrižnik.

U spomen-ćeliji kardinal Bozanić upisao se u hodočasničku knjigu navevši: “Dana 15. prosinca 2014. godine hodočastili su biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine u Lepoglavu. Na ovom mjestu koje je blaženi Alojzije Stepinac posvetio svojom nazočnošću molili smo za njegovo proglašenje svetim.”

Nakon sjednice kardinal Bozanić u izjavi za medije rekao je: “Danas smo se mi biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine sastali ovdje u Lepoglavi na redovitom sastanku. Ovamo smo došli i zbog specifičnog razloga: Mi, biskupi, u ovoj godini želimo pohoditi neka mjesta koja su posebno povezana s blaženim Alojzijem Stepincem, a Lepoglava je na osobit način povezana. Danas smo ovdje molili posebno i nakanu za domovinu, jer u ovim posebnim trenucima osjećamo da je potrebna Božja pomoć svima nama u Hrvatskoj. Današnja tema sjednice bila je vjeronauk u školi. Razmotrili smo i konstatirali da je velik broj djece upisan na području naše Crkvene pokrajine. To znači na području naših biskupija je 93 posto sve školske djece upisano na vjeronauk u školi. Želimo naglasiti da je to slobodan izbor roditelja zajedno s djecom i to govori o jednom demokratskom procesu koji apsolutno treba poštivati u našem društvu.”

Izvor:
Foto: Varaždinska biskupija

Život i društvo

U Vrazovoj ulici u Varaždinu počela modernizacija javne rasvjete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici Stanka Vraza u ponedjeljak su, 22. srpnja, započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete.

Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete.

U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski učinkovite LED svjetiljke, objavio je Grad Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kukci ovih dana zbunjuju građane: nisu žohari, nego…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednja dva do tri tjedna, a posebice posljednjih dana u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dobili su veliki broj upita građana zbog iznenadne pojave crnih kukaca u stanovima, kućama te zatvorenim prostorima općenito.

– Građani sumnjaju da se radi o crnim žoharima, no najčešće su u pitanju trčci (Carabidae), kukci iz skupine kornjaša ili tvrdokrilaca (red Coleoptera), a jedna od čestih vrsta koju uočavaju je Harpalus rufipes. Trčci su predatorski kukci iz prirode, polja i okućnica, s tvrdim tamnim oklopom, okretni i brzi, s dobro razvijenim nogama za trčanje. Slučajno ulete u naše prostore, ne nastanjuju se i ne zadržavaju u njima i nisu štetni. Imaju dobro razvijene čeljusti, hrane se manjim kukcima, puževima i ličinkama kukaca. S obzirom na to da se zadnjih dana često pojavljuju u našim domovima, zasigurno su im uvjeti ove godine pogodovali u razvoju – pojasnila je Marcela Curman Posavec, mag. biol. et chem., Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Ako se pojave u nekom prostoru nije potrebno provoditi mjere dezinsekcije. Iz prostorija ih možemo ukloniti mehaničkim metodama (sakupljanjem i puštanjem natrag u prirodu ili jednostavno usisavanjem).

Kako razlikovati trčka i crnog žohara? Crni žohar (Blatta orientalis) ima duga ticala, brzo se kreće (uglavnom noću), ali ne leti. Vrste roda Harpalus imaju puno kraća ticala u odnosu na crnog žohara, zadak im je prekriven čvrstim krilima (kao oklopom), brzo se kreću i lete. Na slici 1. prikazana je vrsta Harpalus rufipes, trčak, a na slici 2. Blatta orientalis, crni žohar.

Ako imate nedoumica o kojoj se vrsti kukaca radi, pogledajte i usporedite prikazane fotografije.

Harpalus rufipes, trčak

Blatta orientalis, crni žohar

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje