Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U Varaždinu bliski susret molitelja protiv pobačaja i udruge koja se zalaže za slobodan izbor

Objavljeno:

- dana

Živo ispred Opće bolnice Varaždin

Ispred ulaza u varaždinsku Opću bolnicu danas su je bilo živo. Na Dan žena tu su se susrele dvije udruge – Betlehem i Izražena. Obje su grupe iznosile svoje stajalište o pobačaju. A, ta su stajališta totalno oprečna.   

Dok se petnaestak članova Betlehema molilo za život nerođene djece desetak metara dalje se dvostruko više ljudi iz Izražene zalagalo za slobodu izbora. „Učimo djevojčice da umjesto kuće spremaju revoluciju“, pisalo je na transparentima Izražene, a jedna od najčešćih parola Betlehema je „Nerođeno dijete: želim živjeti. “

-Danas je Dan žena i cijela Hrvatska je ustala na noge. U većini gradova se održavaju prosvjedi, a glavna stvar za koju se sad zalažemo je pravo na slobodni izbor. Zbog toga jer su nam ugrožena reproduktivna i seksualna prava – rekla je Ksenija Krčar, voditeljica Izražene.  Ona smatra da su žene u Hrvatskoj danas u katastrofalnom položaju. – Osjećam se beskrajno ugroženom – dramatično je rekla Ksenija Krčar

Iz Izražene su pred bolnicu došli, kako su rekle članice, u ime svih žena koje bi mogle izgubiti pravo na abortus. – Pokušavaju nam ugušiti sva prava. Imamo ih sve manje. Pokušava nas se držati izvan svih aktivnosti i javnih istupa – rečeno je. One misle da  se pokušava napraviti konzervativnu revoluciju ali se, najavljuju, nećemo dati.

Iz Betlehema nisu bili raspoloženi za razgovor. Štoviše, neki su članovi prilično grubo rekli novinarima neka se maknu već jednom. I nakon toga počeli moliti za život nerođene djece.

Kakva je bila atmosfera i što su željeli poručiti prosvjednici, pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića. 

 

 

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati