Povežite se s nama

Međimurje

Molitelji uporni, no Čakovec i dalje u vrhu po broju pobačaja

Objavljeno:

- dana

STATISTIKA

Iako se nisu okupili u tolikom broju kao prije, ispred Županijske bolnice Čakovec i Opće bolnice Varaždin predstavnici molitvene inicijative “40 dana za život” započeli su s molitvama za zaštitu nerođenih.

Novi “ciklus” molitve protiv pobačaja, koja u javnosti izaziva brojne kontroverze, trajat će do 2. studenoga, a osim u Varaždinu i Čakovcu održava se još u 26 gradova u Hrvatskoj.

Manje, ali u vrhu

Dok molitelji u zadnje vrijeme ispred bolnica mole za zaštitu nerođenih, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pobačajima u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2016. pokazuju da je broj ukupnih pobačaja, kao i legalno induciranih, u stalom padu posljednjih 15 godina. Štoviše, u tom razdoblju broj namjernih pobačaja smanjio se gotovo tri puta!

Prema objavljenim podacima, u Hrvatskoj je 2000. godine bilo 7.534 legalno induciranih pobačaja, dok ih je 2015. registrirano ukupno 3.002, a prošle godine ih je bilo još manje: 2.520.

Ipak, iako se broj namjernih pobačaja u 15 godina drastično smanjio, Varaždinska i Međimurska županija su po broju obavljenih prekida trudnoća na zahtjev žena i stopi legalno induciranih pobačaja u samom hrvatskom vrhu.

U zadnjih 15 godina broj namjernih pobačaja u Hrvatskoj smanjio se gotovo tri puta

Prema objavljenim podacima za prošlu godinu, u Varaždinskoj županiji ukupno je evidentirano 407 pobačaja. Više od polovice tog broja – 228 – bili su namjerni pobačaji.
Više prekida trudnoća na zahtjev žena od Varaždinske županije imaju samo tri županije u Hrvatskoj. To su Primorsko-goranska županija s evidentiranih 299 namjernih pobačaja, Osječko-baranjska s 246 legalno induciranih pobačaja i Istarska županija s 333 prekida trudnoća na zahtjev žena.

No, Varaždinska županija je sa stopom legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi od 608,19 druga u Hrvatskoj, odmah iza Istarske županije. 
Visoku stopu legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi ima i Međimurska županija i ona iznosi 596,59. Time se najsjevernija hrvatska županija našla na visokomu trećemu mjestu u Hrvatskoj.

U toj je županiji, prema objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine obavljeno 147 namjernih pobačaja. 
Po broju legalno obavljenih pobačaja na zahtjev žena ispred Međimurske županije su samo četiri županije: Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Istarska i Varaždinska županija, te Grad Zagreb.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Sveti Juraj na Bregu: “Barakači” očistili potok, radnici razne lokacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Baraka/Općina Sveti Juraj na Bregu

Unutar Udruge Baraka djeluje “gerilska skupina” s misijom raščišćavanja šuma od štetnog otpada koji se godinama nakuplja u prirodnim životnim zajednicama.

Drugoga vikenda u veljači članovi Udruge koji se nazivaju “Barakačima” organizirali su testnu verziju akcije čišćenja potoka na području spomenika prirode Bedekovićeve grabe koji se nalazi na prostoru općine Sveti Juraj na Bregu.

– Pošto smo ocjenili akciju uspješnom, sudeći po količini skupljena otpada i dobrom danu kojeg smo proveli u parku, kontaktirali smo načelnika Općine Anđelka Nagrajsalovića s planom organizacije većih akcija kojima se možete pridružiti i vi! Pratite informacije o nadolazećim događajima na Facebook stranici Udruge Baraka! – poručuju “Barakači”.

Djelatnici na javnim radovima sanirali onečišćene lokacije

Pokoji dan kasnije na području iste Općine, u skladu s dojavama građana, locirana su mjesta na kojima su nesavjesne osobe odbacile otpad. Djelatnici zaposleni na javnim radovima u Općini Sveti Juraj na Bregu sanirali su spomenute lokacije i prikupile odbačeno smeće. Odbačene vreće s raznim otpadom nalazile su se u šumi pokraj županijskih cesta Pleškovec – Mali Mihaljevec, Mali Mihaljevec – Zasadbreg i Frkanovec – Dragoslavec.

Nastavite čitati

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati