Povežite se s nama

Međimurje

Molitelji uporni, no Čakovec i dalje u vrhu po broju pobačaja

Objavljeno:

- dana

STATISTIKA

Iako se nisu okupili u tolikom broju kao prije, ispred Županijske bolnice Čakovec i Opće bolnice Varaždin predstavnici molitvene inicijative “40 dana za život” započeli su s molitvama za zaštitu nerođenih.

Novi “ciklus” molitve protiv pobačaja, koja u javnosti izaziva brojne kontroverze, trajat će do 2. studenoga, a osim u Varaždinu i Čakovcu održava se još u 26 gradova u Hrvatskoj.

Manje, ali u vrhu

Dok molitelji u zadnje vrijeme ispred bolnica mole za zaštitu nerođenih, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pobačajima u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2016. pokazuju da je broj ukupnih pobačaja, kao i legalno induciranih, u stalom padu posljednjih 15 godina. Štoviše, u tom razdoblju broj namjernih pobačaja smanjio se gotovo tri puta!

Prema objavljenim podacima, u Hrvatskoj je 2000. godine bilo 7.534 legalno induciranih pobačaja, dok ih je 2015. registrirano ukupno 3.002, a prošle godine ih je bilo još manje: 2.520.

Ipak, iako se broj namjernih pobačaja u 15 godina drastično smanjio, Varaždinska i Međimurska županija su po broju obavljenih prekida trudnoća na zahtjev žena i stopi legalno induciranih pobačaja u samom hrvatskom vrhu.

U zadnjih 15 godina broj namjernih pobačaja u Hrvatskoj smanjio se gotovo tri puta

Prema objavljenim podacima za prošlu godinu, u Varaždinskoj županiji ukupno je evidentirano 407 pobačaja. Više od polovice tog broja – 228 – bili su namjerni pobačaji.
Više prekida trudnoća na zahtjev žena od Varaždinske županije imaju samo tri županije u Hrvatskoj. To su Primorsko-goranska županija s evidentiranih 299 namjernih pobačaja, Osječko-baranjska s 246 legalno induciranih pobačaja i Istarska županija s 333 prekida trudnoća na zahtjev žena.

No, Varaždinska županija je sa stopom legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi od 608,19 druga u Hrvatskoj, odmah iza Istarske županije. 
Visoku stopu legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi ima i Međimurska županija i ona iznosi 596,59. Time se najsjevernija hrvatska županija našla na visokomu trećemu mjestu u Hrvatskoj.

U toj je županiji, prema objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine obavljeno 147 namjernih pobačaja. 
Po broju legalno obavljenih pobačaja na zahtjev žena ispred Međimurske županije su samo četiri županije: Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Istarska i Varaždinska županija, te Grad Zagreb.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje