Povežite se s nama

U fokusu

Molitelji pred varaždinskom Bolnicom uporni, no Varaždin i dalje prednjači po broju pobačaja

Objavljeno:

- dana

STATISTIKA JASNA

Iako se nisu okupili u tolikom broju kao ranije, ispred Opće bolnice Varaždin i Opće bolnice Čakovec predstavnici molitvene inicijative 40 dana za život započeli su s molitvama za zaštitu nerođenih. 

Novi „ciklus“ molitve protiv pobačaja, koja u javnosti izaziva brojne kontroverze, trajat će do 2. studenog, a osim u Varaždinu i Čakovcu, održava se još u 26 grada u Hrvatskoj.

Manje namjernih pobačaja, ali smo u vrhu 

Dok molitelji u zadnje vrijeme ispred bolnica mole za zaštitu nerođenih, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pobačajima u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2016. pokazuju da je broj ukupnih pobačaja, kao i legalno induciranih, u padu čak posljednjih 15 godina.  Štoviše, u  tom razdoblju broj namjernih pobačaja smanjio se gotovo tri puta!

Prema objavljenim podacima, u Hrvatskoj je 2000. godine bilo 7.534 legalno induciranih pobačaja, dok ih je 2015. registrirano ukupno 3.002, a prošle godine ih je bilo još manje:  2.520.

U Varaždinu je lani bilo ukupno 407 pobačaja, od tog broja 228 ih je bilo namjernih

Ipak, iako se broj namjernih pobačaja u 15 godina drastično smanjio, Varaždinska i Međimurska županija su po broju obavljenih prekida trudnoća na zahtjev žena i stopi legalno induciranih pobačaja u samom su hrvatskom vrhu.  

Prema objavljenim podacima za prošlu godinu, u Varaždinskoj županiji ukupno su evidentirana 407 pobačaja. Više od polovice tog broja – 228 – bili su namjerni pobačaji.

Više prekida trudnoća na zahtjev žena od Varaždinske županije imaju samo tri županije u Hrvatskoj. To su Primorsko-goranska županija s evidentiranih 299 namjernih pobačaja, Osječko-baranjska sa 246 legalno induciranih pobačaja  i Istarska županija sa 333 prekida trudnoća na zahtjev žena.

No, Varaždinska županija je sa stopom legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi od 608,19,  druga u Hrvatskoj,  odmah iza Istarske županije. Visoku stopu legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi ima i Međimurska županija i ona iznosi  596,59. Time se najsjevernija Hrvatska županija našla na visokom, trećem mjestu u Hrvatskoj.  

U toj je županiji, prema objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine obavljeno  147  namjernih pobačaja. Po broju legalno obavljenih pobačaja na zahtjev žena ispred Međimurske županije su samo četiri županije:  Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Istarska i Varaždinska županija te Grad Zagreb.   

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Od rujna će socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska Vlada u rujnu bi mogla proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a na razmatra se opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima, piše Jutarnji list.

O toj temi danas je govorio i premijer Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada”. Rekao je kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti, moguće i kroz vaučere za gorivo.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000.

Većina država članica EU nije se odlučila za vaučere za gorivo, uz iznimku Portugala koji je svim građanima dijelio “autovaučere” od 20 eura, ali je ta mjera ukinuta i okrenuli su se mjerama kojima su i drugi pribjegli.

To je snižavanje trošarina, a u nekim državama i privremeno snižavanje PDV-a. Njemačka je tako od 1. lipnja odlučila smanjiti poreze za 35,2 centi za litru benzina i 16,7 centi za litru dizela. Mjera će biti na snazi tri mjeseca, a istodobno subvencioniraju i cijenu javnog prijevoza, pa se Nijemci za devet eura mogu voziti svim javno dostupnim prijevoznim sredstvima. Austrija će od listopada svim punoljetnim građanima dati 500 eura kroz “klimatski bonus”, ne uvjetujući socijalne kriterije, a novac služi za podmirenje troškova života, među ostalim i visokih cijena goriva.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj o novom prijedlogu spajanja gradskih tvrtki: Želimo građanima smanjiti račune, a Vartopom upravlja Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 7. srpnja, na rasporedu je 11. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednicu su danas najavili gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Pred vijećnicima će se ovaj put naći čak 23 točke dnevnog reda, a među ostalim, raspravljat će se o izmjenama Prostornog plana, izmjenama Urbanističkog plana uređenja, a na rasporedu su i izvješća te izbori i imenovanja. Također, ponovo su u planu promjene vezane za ustrojstvo gradske uprave.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je prošle godine prijedlog odluke kojom se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje na četiri. Sad se broj povećava na pet. Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća tad su se pripojili svi poslovi koji su potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu. Po novom bi se opet oformio Upravni odjel za proračun i javnu nabavu

Vijećnici će opet odlučivati i o spajanju gradskih tvrtki.

Sličan prijedlog gradska je vlast predstavila ovog proljeća, ali odluka nije prošla na Gradskom vijeću.

Ovaj put u prijedlogu nema Gradske tržnice, već se planiraju pripojiti Aquacity i Vartop tvrtki Parkovi.

Bosilj je ukratko obrazložio razloge za takvu odluku.

– Tvrtki Aquacity sanirali smo dugove, ali ima vrijedne nekretnine. Kad bi tvrtku gasili više od dva milijuna kuna otišlo bi na porez – objasnio je Bosilj.

Što se Vartopa tiče, Bosilj kaže kako je primarni cilj smanjiti račune građanima. Pritom je napomenuo i kako trenutno nema utjecaj na upravu Vartopa.

Poskupili plin i struja pa Vartop već Varaždincima poslao veće račune za travanj

– Vartopom i dalje upravlja bivši gradonačelnik Čehok – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje