Povežite se s nama

U fokusu

Moliteljima se uskoro zabranjuje prosvjed ispred varaždinske bolnice? Oni poručili: “Ne bavimo se glupostima”

Objavljeno:

- dana

Nakon gotovo četiri godine otkako u Varaždinu djeluje ekumenska miroljubiva inicijativa „40 dana za život“, koja se sastoji od triju stupova: molitve i posta, miroljubivog bdijenja i osvješćivanja lokalne zajednice, ne stišavaju reakcije na njihovu odluku da ispred varaždinske Bolnice mole protiv pobačaja.

Iako iz varaždinske inicijative „40 dana za život“ navode da je u prvih 11 dana ovogodišnje jesenske kampanje prikupljeno 101 svjedočanstvo žena koje su odlučile zadržati svoje dijete zahvaljujući prisutnosti molitelja ispred bolnica diljem svijeta, otvara se mogućnost da će im se u i Varaždinu uskoro zabraniti takvo okupljanje.

Naime, po uzoru na grad Frankfurt, koji je donio ovakvu odluku, stranka Pametno je pokrenula inicijativu da se prosvjed „40 dana za život“ mora udaljiti najmanje 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.

– Organizirano okupljanje grupe građana koji nose transparente s namjerom da pošalju određenu poruku se zove prosvjed. Pravo na prosvjed je osnovno demokratsko pravo i mi ga nikomu ne želimo oduzeti. Stranka Pametno se zalaže za moderno društvo utemeljeno na vladavini prava u kojem se poštuju zakoni, i oni vrijede jednako za sve. Stoga tražimo da ovaj prosvjed ispred bolnica u potpunosti poštuje važeći Zakon o javnom okupljanju, u kojem su u članku 11. navedena mjesta na kojima se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smiju održavati. Prosvjedi se ne smiju održavati ispred bolnica jer se time remeti mir bolesnicima, tim više što je ovaj prosvjed usmjeren na posebno ranjivu skupinu žena koje prolaze kroz teške životne situacije, a prosvjednici ih dodatno uznemiravaju i stvaraju atmosferu javne osude – rekao je Dario Carev, predsjednik ogranka stranke Pametno Varaždin.

Čak su izradili dokument koji će poslati na adrese svih gradova u kojima se odvijaju prosvjedi ispred bolnica. Tako su i Gradskom vijeću Grada Varaždina uputili prijedlog da se donese zaključak o zaštićenim zonama bez okupljanja i prosvjeda na udaljenosti manjoj od 150 metara ispred bolnica i zdravstvenih ustanova, koji je zaprimio predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

On je mišljenja da je propisima jasno definirano kada, tko i na kojemu mjestu može održati mirno okupljanje ili javni prosvjed, te smatra da Gradsko vijeće nije nadležno donositi zaključak kojim zadužuje gradonačelnika da „provede odluku kojom se zabranjuje okupljanje i prosvjedi na manje od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova.“

Nešto oštriji u komentiranju bio je varaždinski župan Radimir Čačić na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. Vijećnik Luka Zrinski je postavio pitanje treba li dopustiti takve prosvjede ispred bolnice ili bi trebalo osigurati neki drugi prostor za tu namjenu, na što je župan Čačić odgovorio:

– To je jedna teška manipulacija, teška svinjarija i nešto što nijedna civilizirana zemlja ne dozvoljava. Da se netko tko se bavi manipulacijama usuđuje tamo vrtjeti i na taj način stvarati jednu atmosferu linča, to prezirem. Ako imamo imalo pristojnosti, onaj tko to organizira neka primjenjuje njemački standard i odmakne se. Neka ne soli pamet drugima i nameće ta pitanja. Građani se moraju izraziti, ali ne moraju maltretirati i zlostavljati druge ljude – izjavio je Čačić.

No, čini se da molitelji ipak neće tako lako odustati od okupljanja ispred Bolnice, što je potvrdila i voditeljica varaždinskog ogranka inicijative „40 dana za život“ Ivančica Kozina Milovec.

– Svatko ima neka svoja prava, a nama je svejedno i nemamo neko mišljenje o inicijativi stranke Pametno. Dođe li neka odluka iz Grada i konkretno od gradonačelnika Čehoka, tada ćemo razmišljati o tome, jer da se osvrćemo na sve komentare, gdje bismo završili? Ne bavimo se glupostima, imamo važnijih poslova – navela je Ivančica Kozina Milovec.

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje