Iza 33-godišnje varaždinske košarkašice Monike Bosilj odlična je sezona u Engleskoj, gdje je nastupala za Durham Palatinates. S klubom sa sjevera Engleske ušla je u finale Trofeja, polufinale Championship lige i finale BUCS-a (fakultetske lige).

Odlična sezona

– Imala sam jako dobru sezonu. Mislim da bih statistički bila još i bolja da smo od početka imali cijelu ekipu na okupu. Engleska liga je trenutno mnogo jača od hrvatske lige. Nažalost, razina naše košarke nije na razini na kojoj je bila prije pet ili 10 godina. Tada je A-2 liga bila jača nego što je današnja A-1 liga. To je žalosno, ali istinito – rekla je 33-godišnja Varaždinka koja je studirala na sveučilištu u SAD-u.

Monika je svoj put započela u varaždinskom Vindiju. Kao tinejdžerka je otišla „preko bare“, točnije u Miami, na sveučilište Florida International University.

U četverogodišnjoj avanturi uspjela je srušiti nekoliko sveučilišnih rekorda, a većina ih je vezana uz trice, koje su Monikino najjače oružje. Postigla je najviše trica na jednoj utakmici (7), a sa 188 ubačenih trica postavila je novi rekord koledža. Moniku su zapazili skauti iz WNBA, no na putu joj se ispriječila ozljeda, pa se vratila Europu.

Potom je stigla u Europu, točnije u Celje, uslijedio je prelazak u Krajišnik, pa potom sezona u Novom Zagrebu, da bi kasnije igrala za Gospić, Pulu i Kvarner.

– Bilo je trenutaka u Americi kad sam htjela otići doma. Očvrsnula sam i naučila da se jedino napornim radom i s mnogo odricanja mogu ostvariti snovi – dodala je Monika, koja je 2013. nastupila za Hrvatsku na Eurobasketu.

Nakon igračke karijere želi ostati u košarci, ali u trenerskom poslu

Na koledžu u Americi završila je kriminalističko pravo, a u Engleskoj se također dodatno obrazovala. Upisala je masters studij poslovnog menadžmenta.

Obveze

– Bila sam bila vrlo zauzeta, a uz učenje i igranje košarke vodila sam i drugu ekipu Durham Universityja i trenirala djecu – dodala je Bosilj, kojoj su već 33 godine.

– Budući da sam pri kraju profesionalne karijere, želim samo uživati u košarci dok još mogu. Imam i trenersku licencu, pa se polako prebacujem u te vode jer košarka je uvijek bila dio mog života i ne mogu se samo tako maknuti od nje – zaključila je Monika.

Komentari

Komentara