Povežite se s nama

Kultura

Monografija kao svjedočanstvo

Objavljeno:

- dana

Tekstilno školstvo u Varaždinu 1945. – 2006.

Je li Varaždinu potrebno tekstilno obrazovanje – provokativno je pitanje na koje tekstilni stručnjaci imaju jasan odgovor. U jednu ruku, odgovor su dali monografijom Tekstilno školstvo u Varaždinu 1945. – 2006.

Tekstilna industrija proživljava teške dane. Zatvaraju se pogoni, tvornice s dugogodišnjom tradicijom odlaze u stečaj, tekstilni radnici su mahom bez posla. Paradoks, jer potrebe za tekstilom nisu nestale. Pokazati povijest, a time i važnost tekstilnog obrazovanja i industrije koja je, uvjetno rečeno, gradila Varaždin, uspjelo je Društvu djelatnika i učenika Tekstilne škole Varaždin „Tekstilac”. Zajedno s Modernist nakladništvom izdali su monografiju Tekstilno školstvo u Varaždinu 1945. – 2006. To je prva takva knjiga, i zasad jedina, koja opsežno i temeljito prikazuje povijest obrazovanja tekstilnih stručnjaka ovoga kraja od davne 1945. do 2006. godine kada je prestala s radom Škola za dizajn, tekstil i odjeću Varaždin.

Promocija…

Iako dovršena još 2008. godine, ova je monografija, zahvaljujući sponzorima i upornosti autora, nedavno tiskana te će 14. ožujka u 18 sati i službeno biti predstavljena varaždinskoj publici svečanom promocijom u palači Herzer. – Tekstil prati čovjeka od rođenja do smrti – ističe Katarina Baćani, urednica monografije i profesorica u mirovini. Zajedno s uredništvom koje čine Suzana Kutnjak Mravlinčić, Stjepan Stolnik, Božena Grd i Darinka Rajh, imala je pune ruke posla u prikupljanju podataka, fotografija, dokumenata. Zahvaljujući njihovom trudu, čitatelji monografije dobit će uvid u prošlost (ili se prisjetiti tih dana) tekstilnog školstva. – Iako je Tekstilna škola ukinuta, važno je napomenuti da je nastavljena izobrazba dizajnera u sklopu Strukovne škole – napominje Darinka Rajh, predsjednica Društva “Tekstilac” i profesorica.

…i izložba

– U sklopu promocije monografije bit će upriličena i izložba sastavljena od tri tematska dijela – povijesnog, koji će predstaviti dokumente i svjedodžbe, zatim dizajnerskog s presjekom učeničkih radova, te sportskog, koji će prezentirati sportske uspjehe učenika – najavila je Suzana Kutnjak Mravlinčić, jedna od autorica monografije te profesorica stručnih predmeta odjevnog dizajna na Strukovnoj školi. Spomenimo i da se knjigom, koja će se moći kupiti na sam dan promocije, obilježavaju i važne obljetnice – 67 godina od početka tekstilnog školstva u Varaždinu osnivanjem Tekstilne tehničke škole, zatim 65 godina od početka masovnije izobrazbe stručne radne snage za potrebe Varteksa i drugih tekstilnih poduzeća ove regije te 30 godina od početka rada smjera dizajna.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kultura

Uskoro se uvodi euro, no koje su se sve novčanice kroz povijest koristile u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednjoj ovogodišnjoj „Srijedi u Muzeju“, koja se održava u palači Herzer 30. studenoga, na predavanju pod nazivom „Od krune do kune ususret euru“ dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi.

U Varaždinu se papirni novac upotrebljava tek u novije vrijeme, od prve polovice 19. stoljeća, kada se kao formalni način plaćanja uvodi u Carevini Austriji i Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu.

Varaždinci su koristili guldene, forinte i krune, potom jugoslavenske dinare, koje su tijekom Drugoga svjetskog rata zamijenile kune, a onda su se u poraću ponovno javili jugoslavenski dinari.

Tek je po uspostavi samostalne Republike Hrvatske uvedena prijelazna valuta, hrvatski dinar, koju je zamijenila kuna.

Na predavanju će se analizirati i fenomen novčanice od 5 kuna, tiskane u RH 1993. godine, sa zrcalnim prikazom Staroga grada, koja je potom i povučena iz optjecaja.

S obzirom na to da će u siječnju 2023. godine hrvatsku kunu zamijeniti euro, posjetitelji će imati prigodu doznati i nešto o motivima na novčanicama eura, između ostalog, i zašto na reversu nema jadranskih otoka.

Predavanje, koje Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju uz Dan grada Varaždina, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri u Švicarskoj već realiziraju partnerstvo za 2023. godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin te izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik boravili su u Švicarskoj, gdje su obavili razgovore o novim glazbenim suradnjama za 53. Varaždinske barokne večeri iduće godine.

– Odabir Švicarske kao države partnera na Varaždinskim baroknim večerima pomno je biran i promišljen izbor s obzirom na nemjerljiv doprinos njihova glazbenog obrazovanja u kontekstu povijesno osviještene interpretacije rane glazbe – ističe ravnatelj Festivala Davor Bobić, koji je zajedno s ravnateljem Rojnikom posjetio i glasovitu Scholu Cantorum Basiliensis u Baselu, najpoznatiji i najveći institut za proučavanje rane glazbe i njenog povijesno glazbenog izvođenja.

Tom prigodom susreli su se s profesorom čembala i svjetski poznatim glazbenikom Francescom Cortijem te njegovom kolegicom, profesoricom pjevanja srednjevjekovne i renesansne glazbe u Baselu, hrvatskom pjevačicom i muzikologinjom Katarinom Livljanić, utemeljiteljicom nagrađivanog ansambla Dialogos kojeg je varaždinska barokna publika već imala prigodu upoznati.

Ravnatelji su se susreli i razgovarali o gostovanju na 53. Varaždinskim baroknim večerima i s dirigentom, orguljašem i čembalistom Andreom Marconom, koji je 1997. godine utemeljio Venecijanski barokni orkestar, danas jedan od vodećih baroknih ansambla u svijetu, a glazbeni je i direktor La Centra Barockorchester Basel.

U Konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu  generalni konzul Slobodan Mikac organizirao je sastanak s umjetničkim voditeljima vodećih švicarskih ansambala specijaliziranih za ranu glazbu, Peterom Barczijem, umjetničkim voditeljem ansambla Capricornus Consort Basel i Konstantinom Timokhine, umjetničkim ravnateljem ansambla Ensemble Baroque De Zürich, a koji je bio usmjeren prema stvaranju novog oblika suradnje i uloge Švicarske Konfederacije kao zemlje partnera na Varaždinskim baroknim večerima. 

– Povezivanje i partnerstvo sa Švicarskom iznimno je važno za Varaždin i varaždinski kulturni život, jer dokaz je to i kako su i Varaždinske barokne večeri i Varaždin prepoznati kao festival i grad daleko izvan hrvatskih granica. Ostvarili smo značajne kontakte i uspostavili suradnje koje će zasigurno rezultirati gostovanjem iznimnih švicarskih glazbenika ne samo u Varaždinu u vrijeme 53. Varaždinskih baroknih večeri, već i šire jer planiramo daljnje širenje festivala u Hrvatskoj – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin zahvalivši konzulu Mikacu i osoblju Konzulata RH u Zürichu na susretljivosti i pomoći prilikom boravaka u Švicarskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje