Povežite se s nama

Međimurje

Mons. Josip Mrzljak u Župi sv. Nikole u Čakovcu predvodio proslavu blagdana Gospe od Anđela

Objavljeno:

- dana

U Župi svetog Nikole biskupa u Čakovcu je u petak, 2. kolovoza, svečano proslavljen blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulovo.

Središnje euharistijsko slavlje u dvorištu Franjevačkog samostana na istoimenom trgu u središtu Čakovca predslavio je mons. Josip Mrzljak, donedavni varaždinski biskup, sada apostolski administrator Varaždinske biskupije.

Prije svete mise gradskim je ulicama i trgovima upriličena tradicionalna procesija s Gospinim likom.

U zajedništvu s biskupom Mrzljakom bili su domaćini; župnik fra Željko Železnjak te ostala braća franjevci, mons. Antun Perčić, Međimurski arhiđakon i kanonik prepošt Stolnog kaptola Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene, preč. Antun Hoblaj, kanonik magistar Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola Duha Svetoga, župnik u Prelogu i dekan Preloškog dekanata, te mnogi drugi svećenici pristigli iz svih krajeva Međimurja.

Na kraju svete mise svima se srdačno zahvalio domaćin, fra Željko Železnjak, dok je biskup Mrzljak prije završnog blagoslova podsjetio na jučerašnju objavu odluke Svetoga oca Franje koji je prihvatio njegovo odreknuće za pastoralnim služenjem Varaždinskoj biskupiji, te je novim varaždinskim biskupom imenovao mons. Božu Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnjega rektora Papinskoga hrvatskoga Zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Samoj proslavi Porcijunkulova prethodila je trodnevna duhovna priprema koju je predvodio fra Ilija Mijatović iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, voditelj Hrvatske katoličke misije Sankt Pölten i hrvatski delegat za Austriju.

Uz ovu koncelebriranu središnju svetu misu, na blagdan Gospe od Anđela u crkvi svetog Nikole u Čakovcu slavljene su i mise u 6.30, 8, 10, 18.30, dok je u 11.45 slavljena sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku.

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati