Povežite se s nama

Život i društvo

Mormoni pisali poruke, Komunalni ured: poruke će ionako oprati kiša

Objavljeno:

- dana

NEOBIČNO

Tko je i zašto u samom središtu grada, ispred glavnog ulaza u FOI, nedaleko katedrale, kredom na asfaltu ispisao poruke religioznog sadržaja? 

To su se pitali mnogi koji su u četvrtak prolazili Pavlinskom ulicom u Varaždinu, a iznenađeni čitatelj nazvao je i našu redakciju.

Halo, GRIC!

– Primijetio sam poruke ispisane kredom nedaleko katedrale. Odmah sam nazvao GRIC, u kojem su mi rekli da nisam jedini koji ih je zbog toga nazvao, te su mi rekli da će mi se javiti nakon što provjere. To su i učinili. Rekli su mi da je ispisivanje poruka religioznog sadržaja dozvolio gradski Komunalni ured, i to u razdoblju od 1. ožujka do 1. svibnja. Ostao sam u šoku – priznao nam je čitatelj. Navodi da nema ništa protiv različitih vjera i vjeroispovijesti, no dozvoliti ispisivanje religioznih poruka kredom u samom središtu Varaždina, nedaleko varaždinske katedrale, za njega je ipak previše.

– Što to znači, da tako može svatko? Tko je sljedeći kome će to biti dopušteno? Mislim da to ipak nije primjereno i da to nije trebalo biti dozvoljeno, barem ne u središtu grada – rekao je čitatelj.

 

Čitatelj: Nemam ništa protiv drugih vjera, no tko je sljedeći kojem će to biti dopušteno?!

Tko je kredom ispisao poruke religioznog sadržaja i je li točno da je dozvolu za to dao gradski Komunalni ured, pitali smo Grad Varaždin. Odgovor je stigao istog dana. – Crkva Isusa Krista svetaca posljednjeg dana iz Varaždina podnijela je zahjev za korištenje javne površine za potrebe crtanja kredom motiva o obiteljima i engleskom klubu u vremenu od 1. ožujka do 1. svibnja ove godine i to na više javnih površina u centru grada – navode u Gradu.

Rješenje o korištenju javne površine izdali su još 23. veljače. – Dozvoljeno je crtanje kredom na površini u Pavlinskoj ulici i na Trgu slobode, ali samo na asfaltiranom dijelu prometnice s time da se ne ometa normalan prolazak pješaka i dostava vozilima u okolne poslovne prostore u centru grada – poručili su iz Grada. S obzirom na to da su napomenuli da na ostalim predloženim prostorima nije dozvoljeno crtanje kako ne bi došlo do onečišćenja ili oštećenja kamenih ploča, čini se su mormoni poruke kredom željeli ispisivati i na drugim javnim površinama. Kako bilo da bilo, sigurno je to da poruke mogu pisati isključivo kredom.

– Crteži su izrađeni kredom, pa nije potrebno posebno čišćenje, jer će kiša oprati boju s asfalta. Izričito je zabranjeno korištenje drugih boja – poručuju i zaključuju da Grad Varaždin dozvoljava aktivnosti koje imaju pozitivan karakter i nikoga ne vrijeđaju, pa je i u ovom slučaju ocijenjeno da se radi o takvoj aktivnosti.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje