Povežite se s nama

Život i društvo

Mormoni pisali poruke, Komunalni ured: poruke će ionako oprati kiša

Objavljeno:

- dana

NEOBIČNO

Tko je i zašto u samom središtu grada, ispred glavnog ulaza u FOI, nedaleko katedrale, kredom na asfaltu ispisao poruke religioznog sadržaja? 

To su se pitali mnogi koji su u četvrtak prolazili Pavlinskom ulicom u Varaždinu, a iznenađeni čitatelj nazvao je i našu redakciju.

Halo, GRIC!

– Primijetio sam poruke ispisane kredom nedaleko katedrale. Odmah sam nazvao GRIC, u kojem su mi rekli da nisam jedini koji ih je zbog toga nazvao, te su mi rekli da će mi se javiti nakon što provjere. To su i učinili. Rekli su mi da je ispisivanje poruka religioznog sadržaja dozvolio gradski Komunalni ured, i to u razdoblju od 1. ožujka do 1. svibnja. Ostao sam u šoku – priznao nam je čitatelj. Navodi da nema ništa protiv različitih vjera i vjeroispovijesti, no dozvoliti ispisivanje religioznih poruka kredom u samom središtu Varaždina, nedaleko varaždinske katedrale, za njega je ipak previše.

– Što to znači, da tako može svatko? Tko je sljedeći kome će to biti dopušteno? Mislim da to ipak nije primjereno i da to nije trebalo biti dozvoljeno, barem ne u središtu grada – rekao je čitatelj.

 

Čitatelj: Nemam ništa protiv drugih vjera, no tko je sljedeći kojem će to biti dopušteno?!

Tko je kredom ispisao poruke religioznog sadržaja i je li točno da je dozvolu za to dao gradski Komunalni ured, pitali smo Grad Varaždin. Odgovor je stigao istog dana. – Crkva Isusa Krista svetaca posljednjeg dana iz Varaždina podnijela je zahjev za korištenje javne površine za potrebe crtanja kredom motiva o obiteljima i engleskom klubu u vremenu od 1. ožujka do 1. svibnja ove godine i to na više javnih površina u centru grada – navode u Gradu.

Rješenje o korištenju javne površine izdali su još 23. veljače. – Dozvoljeno je crtanje kredom na površini u Pavlinskoj ulici i na Trgu slobode, ali samo na asfaltiranom dijelu prometnice s time da se ne ometa normalan prolazak pješaka i dostava vozilima u okolne poslovne prostore u centru grada – poručili su iz Grada. S obzirom na to da su napomenuli da na ostalim predloženim prostorima nije dozvoljeno crtanje kako ne bi došlo do onečišćenja ili oštećenja kamenih ploča, čini se su mormoni poruke kredom željeli ispisivati i na drugim javnim površinama. Kako bilo da bilo, sigurno je to da poruke mogu pisati isključivo kredom.

– Crteži su izrađeni kredom, pa nije potrebno posebno čišćenje, jer će kiša oprati boju s asfalta. Izričito je zabranjeno korištenje drugih boja – poručuju i zaključuju da Grad Varaždin dozvoljava aktivnosti koje imaju pozitivan karakter i nikoga ne vrijeđaju, pa je i u ovom slučaju ocijenjeno da se radi o takvoj aktivnosti.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje