Povežite se s nama

Život i društvo

Most koji ne vodi nikud

Objavljeno:

- dana

APSURDI

– Što je pjesnik htio reći? Pitao je to nezavisni vijećnik varaždinskoga Gradskog vijeća Robert Podoljnjak na aktualnom satu zadnje sjednice Vijeća osvrčući se na most preko rijeke Plitvice, koji bi trebao povezivati Črnec i Brezje.

Suvremena arhitektonska građevina, koja bi trebala služiti za pješački i biciklistički promet između dvaju naselja, uopće nema početka ili kraja – ovisno s koje se strane gleda

Podolnjak je samo jedan u nizu onih koji su ukazivali na (be)smisao mosta u Črncu. Jer, suvremena arhitektonska građevina, koja bi trebala služiti za pješački i biciklistički promet između dvaju naselja, uopće nema početka ili kraja – ovisno s koje se strane gleda.

Ceste – nema

Dok iz Črnca vodi pješačka staza do mosta, iz Brezja prilazne ceste – nema. Tako kad iz Črnca modernom, efektnom građevinom prijeđete iznad magistrale, pa potom na drugu stranu rijeke Plitvice, tu je putu – kraj. S mosta se ravno silazi na zapuštenu livadu. Tako se postavlja pitanje koje je Robert Podolnjak pitao gradonačelnika Gorana Habuša. – Zašto je uopće napravljen most kad ne služi svrsi – ne povezuje Črnec s Brezjem? To je, najkraće rečeno – most koji ne vodi nikuda. Ne znam što je pjesnik htio reći? – pitao se Podolnjak.

Dok iz Črnca vodi pješačka staza do mosta, iz Brezja prilazne ceste – nema. Tako kad iz Črnca modernom, efektnom građevinom prijeđete iznad magistrale, pa potom na drugu stranu rijeke Plitvice, tu je putu – kraj. S mosta se ravno silazi na zapuštenu livadu.

Također je ukazao na činjenicu da se s pješačkog mosta ne može spustiti do šetnice uz rijeku Plitvicu, pa, dakle, niti kao takav nema svrhu. – Je li to konstrukcijska greška da nisu napravljene stepenice s niti jedne strane, kako bi se moglo spustiti do šetnice? Most služi samo kao premosnica – rekao je Podolnjak.

Gradonačelnik mu je rekao da u Gradu sve to znaju već godinu dana i rade na rješenju. – Otkup zemljišta za spajanje mosta i ceste je u tijeku. Izgradnja mosta bila je obveza nakon izgradnje jugozapadne obilaznice, a sve nepravilnosti koje je Odjel za komunal dosad uočio bit će otklonjene. Trenutno traju natječaji za otkup zemljišta, nakon čega će se most spojiti s cestom, odnosno Črnec će se spojiti s Brezjem – kazao je Habuš, dodavši da će most biti svečano otvoren. 

Vizualna atrakcija bez svrhe

 

Vizualno atraktivan, most preko brze ceste, pa potom prekon rijeke Plitvice, izgradile su Hrvatske ceste

– To se očekuje ovih dana, pa ćemo onda napraviti i stepenice. Do dobitka uporabne dozvole ne možemo ništa – rekao je Habuš i dodao da će se potom napraviti i rasvjeta.
Suvremeni, vizualno atraktivni most koji ne vodi nikuda izgradile su Hrvatske ceste u vrijeme izgradnje jugozapadne obilaznice Varaždina, jer im je obveza bila povezivanje naselja Črnec, kao administrativnog dijela Grada Varaždina. Hrvatske su ceste obavile svoje, most je izgrađen, ali njegova će svrha, očigledno, do daljnjega biti jedino vizualna atrakcija.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

“Pozivam i mlađe da se pridruže našim akcijama te postanu dobrovoljni darivatelji krvi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravila te čestitala na njihovoj nesebičnosti, plemenitosti i humanosti zamjenica župana Silvija Zagorec, a prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te liječnica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin.

– Varaždinska županija nalazi se u samom vrhu po broju prikupljenih doza krvi i ta činjenica nas sve skupa čini ponosnima i sretnima. Hvala svim darivateljima na njihovoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti. Posebno želim pohvaliti višestruke darivatelje koji trebaju biti primjer i motivacija novim, mlađim darivateljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec te izrazila nadu da će naša Županija i dalje ostati u samome vrhu po broju prikupljenih doza.

Gordana Jaklin, dr.med., je naznačila kako odjel unatoč borbi s pandemijom jako dobro funkcionira.

– Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha krvi – rekla je Jaklin.

Predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević zahvalila se zamjenici župana na toplom prijemu, ali i podršci koju Županija pruža u radu Društva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe i službeno u vlasništvu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekretnine Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i službeno su postale vlasništvo Varaždinske županije.

Ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma potpisali su u ponedjeljak, 25. listopada, u Županijskoj palači ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i župan Anđelko Stričak.

– Danas je Varaždinska županija bogatija za 68.390.000 kuna, kolika je vrijednost nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe koje smo u vlasništvo dobili bez naknade. Dom je izgrađen 1979. godine, a kapaciteta je 360 ležajeva. Županijska skupština je u rujnu jednoglasno donijela odluku o prihvaćanju ovog dara Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način ćemo moći daleko kvalitetnije upravljati nekretninom, a sve na korist naših korisnika. Da je interes za smještaj u Dom velik, govori podatak da je na listi čekanja više od 2000 umirovljenika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Potpisivanju ugovora prethodila je odluka Vlade Republike Hrvatske, koja je zadužila resorno ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete, što je sada i realizirano, napomenuo je ravnatelj HZMO-a.

– Namjera je da prijenosom vlasništva omogućimo Županiji da i dalje investira u nekretnine Doma za starije i nemoćne, bez obzira je li to vezano uz proširenje kapaciteta ili poboljšanje stanja same nekretnine. Sada kao vlasnik može i aplicirati za korištenje EU fondova. Ovo je četvrti ugovor o prijenosu vlasništva koji je HZMO potpisao sa županijama, a do kraja godine ugovore planiramo potpisati ugovore s još sedam županija – naveo je ravnatelj Ivan Serdar.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ravnatelja za pravne, opće i poslove gospodarenja imovinom HZMO-a Miljenko Cvitanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški, predsjednik Upravnog vijeća Doma Zlatko Zuber i predsjednica Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje