Povežite se s nama

U fokusu

Podolnjak traži da se Sveučilište Sjever preimenuje u Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Promjena imena?

Saborski zastupnik MOST-a NL Robert Podolnjak podnio je predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Zakonski prijedlog čijim usvajanjem Sveučilište Sjever mijenja ime u Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu, a ne Koprivnici.

Naime, riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku, što je bila tema današnje MOST-ove konferencije za medije.

– Prije dvije godine Republika Hrvatska preuzela je osnivačka prava nad Sveučilištem Sjever. Kada je taj Zakon donijet, nije promijenjen naziv Sveučilišta, ni njegovo sjedište, koje je danas u Koprivnici. Jedino su osnivačka prava nad Sveučilištem Sjever prenijeta na Republiku Hrvatsku, koja i danas ta prava vrši – rekao je Podolnjak koji je pobliže objasnio razloge upućivanja zakonskog prijedloga u saborsku proceduru.

– Sva javna sveučilišta u Hrvatskoj u svom nazivu sadrže ime grada u kojem je središte sveučilišta, bez iznimke, osim Sveučilišta Sjever – rekao je Robert Podolnjak

Prvi je taj da sva javna sveučilišta u Hrvatskoj u svom nazivu sadrže ime grada u kojem je središte sveučilišta, bez iznimke, osim Sveučilišta Sjever.

– Već nekoliko godina dobivam sugestije profesora s tog sveučilišta, ali i drugih profesora da je taj naziv neprimjeren. Naziv Sveučilišta Sjever ni na koji način ne govori gdje se to Sveučilište nalazi. Jer, sjever je jedna vrlo neodređena geografska odrednica i može se govoriti o sjeveru bilo koje države – rekao je Podolnjak, koji je dodao da je drugi razlog upućivanja Zakona u proceduru još relevantniji. Riječ je o sjedištu Sveučilišta Sjever, za koje traži da bude u Varaždinu.

– Činjenica koju svi dobro znamo jest da je Sveučilište Sjever u najvećoj mjeri proizašlo iz nekadašnjeg Veleučilišta u Varaždinu, kao i to da najveći broj studenata studira u Studijskom centru u Varaždinu, a znatno je manji broj u Koprivnici. U vrijeme kada je donesen Zakon o preuzimanju osnivačkih prava u svibnju 2015. godine, prema podacima koji su tada bili javno dostupni napisano je da od 2850 studenata na Sveučilištu, njih 2460 je studiralo u Varaždinu, a samo njih 381 u Koprivnici – objasnio je Podolnjak čiji će se zakonski prijedlog na dnevnom redu Sabora naći sredinom siječnja, kada slijedi nastavak zasjedanja.

Božićni i novogodišnji poklon MOST-a

Osvrnuo se i na nedavno održanu svečanu sjednicu Gradskog vijeća održanu povodom obilježavanja Dana grada, na kojoj je, kaže Podolnjak, skoro svaki govornik govorio o Varaždinu kao Sveučilišnom gradu, što je jedna od glavnih središnjih programskih točaka grada u budućnosti.

– Ovo je naš doprinos tomu i mislim da je ovo idealan trenutak za prijedlog ovog zakona. Važna je i činjenica da u Ministarstvu znanosti i obrazovanja imamo ministricu koja je iz Varaždina, a imamo i stav koji je izrečen od predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, da je njegov cilj da grad Varaždin ima Sveučilište ovdje u Varaždinu. Stoga, mislim da u ovom trenutku imamo apsolutni konsenzus da taj cilj realiziramo – odlučan je Podolnjak, koji i od ministrice Blaženke Divjak i od Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i od vladajućih stanaka HDZ-a i HNS-a, očekuje da podrže ovaj Zakonski prijedlog, koji vidi kao božićni i novogodišnji poklon gradu Varaždinu, za koji vjeruje da će se brzo ostvariti.

Na novinarski upit o tome što kažu osnivači Sveučilišta Sjever, grad Koprivnica i Varaždin te rektor Sveučilišta i ima li njihove povratne informacije, Podolnjak je bio kratak u odgovoru.

– Nemam nikakvih informacija u tom smislu – odgovor je Podolnjaka na upit što kažu osnivači Sveučilišta Sjever i rektor na ovu zakonsku inicijativu

– Nemam nikakvih informacija u tom smislu, ali se prijedlog doista temelji na relevantnim činjenicama. A to su da je ovo Sveučilište jedna transformacija Veleučilišta u Varaždinu i činjenica da je najveći broj studenata studira u Varaždinu i to je najrelevantnije za ocjenu ovog Zakonskog prijedloga – odgovorio je Podolnjak.

FOI i Učiteljski u Čakovcu dio Sveučilišta u Varaždinu?

Osvrnuo se i na mogućnost da u Sveučilište u Varaždinu jednog dana uđu i Fakultet organizacije i informatike te Učiteljski fakultet u Čakovcu, za što kaže je moguće.

– Jednog dana će o tome odlučivati Sveučilišna tijela i moguće je da jednog dana ovi fakulteti budu dio budućeg Sveučilišta u Varaždinu. Pogotovo kada će se ovdje stvoriti svi preduvjeti, od onih infrastrukturnih, tako da je ovo jedan korak u tome smjeru – rekao je Podolnjak.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42, jedni i drugi tvrde da će sastaviti Vladu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno izborno povjerenstvo oko ponoći je objavilo rezultate na temelju 84 posto prebrojanih posto glasova.

HDZ tako ima 61 mandat, SDP 42, Domovinski pokret 13, Most 11, Možemo 10, IDS 3, NPS 2,  a Fokus 1

Nešto prije ponoći okupljenima u stožeru SDP-a obratio se šef stranke Peđa Grbin koji je rekao da će poštivati institucije te nakon ponoći otkriti kome će dati mandat da sastavlja Vladu.

-Rezultati nisu kakve smo očekivali, ali su pokazali da dvije trećine građana ljudi u Hrvatskoj nije zadovoljno onime što se događa i mi ih nećemo iznevjeriti – rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

-Pred nama su dani, tjedni, mjeseci razgovora, ali ti razgovori će završiti promjenom. Hrvatska može biti bolje mjesto za život – rekao je Peđa Grbin.

Iz HDZ-a su pak uvjereni u to da će na temelju ovih rezultata sastaviti Vladu. Očekuje se obraćanje Andreja Plenkovića.

-Hvala građanima na velikom odazivu, to je bio festival demokracije. Mi u županijskom HDZ-u smo zadovoljni. Ponovit ćemo rezultat. HDZ je ponovno relativni pobjednik u Hrvatskoj. Zato znamo da ćemo u Varaždinskoj županiji nastaviti realizirati projekte s premijerom Plenkovićem. Sve nam pokazuje da ćemo do jutra imati puno veći postotak glasova nego sad jer iskustva su nam da nam se broj mandata na kraju poveća. Sve ovo nam daje za pravo da sastavljamo sljedeću Vladu, a to će biti zadaća našeg predsjednika Andreja Planekovića – rekao je ranije Goran Kaniški.

Rezultati u III. izbornoj jedinici: SDP 6, HDZ 5, NPS 2 i Možemo 1

Nezavisna platforma Sjever osvojila dva mandata, a predsjednik Matija Posavec poručio je da će u Saboru nastaviti štititi interese sjevera.

-Dobiti dva mandata u jednoj izbornoj jedinici je veliki uspjeh – rekao je Posavec.

Rezultate izlaznih anketa komentirala je ranije Barbara Antolić Vupora, 2. na listi SDP-a u našoj izbornoj jedinici.

– Čestitam svima koji su poželjeli Hrvatskoj promjenu. Varaždinska županija je predvodnik promjena ne samo na političkoj nego i na gospodarskoj razini. Naravno da gospodarski rast nije moguće ostvariti bez nas koji smo korektiv korupcije. Hvala vam građani što se odlučili da idemo u boljem smjeru, a sada je na onome čije ime ne smijemo izgovarati da složi buduću vladu koja će biti na usluzi svojim građanima – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednik Županijskog SDP-a.

Nastavite čitati

U fokusu

Privremeni rezultati parlamentarnih izbora: HDZ-u 62, a SDP-u 42 mandata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno izborno povjerenstvo objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora.

U 23.30 sata obrađeno je 80,70% glasova. HDZ-u ide 62 mandata, 42 SDP-u, Domovinskom pokretu 13, MOST-u 11, Možemo 9, IDS-u 3, NPS-u 2, Fokus Republika 1 mandata.

U III. izbornoj jedinici SDP-u ide 6, HDZ 5 mandata , NPS 2, a Možemo jedan.

U 23 sata obrađeno je 73,69% glasova. HDZ-u ide 63 mandata, 42 SDP-u, Domovinskom pokretu 12, MOST-u 10, Možemo 9, IDS-u 3, NPS-u 2, Fokus Republika 2 mandata.

U III. izbornoj jedinici SDP-u ide 6, HDZ-u 5 mandata , NPS-u 2, a Možemo jedan.

U 22.30 sati obrađeno je 64,35% glasova. HDZ-u ide 63 mandata, 42 SDP-u, Domovinskom pokretu 12, MOST-u 10, Možemo 9, IDS-u 3, NPS 2, Fokus Republika 2 mandata.

U III. izbornoj jedinici SDP-u ide 6, HDZ 5 mandata , NPS 2, a Možemo jedan.

U 22.15 sati obrađeno je 58,78% glasova. HDZ-u ide 64 mandata, 42 SDP-u, Domovinskom pokretu 13, MOST-u 9, Možemo 8, IDS-u 3, NPS 2, Fokus Republika 2 mandata.

U III. izbornoj jedinici SDP-u ide 6, HDZ 5 mandata , NPS 2, a Domovinskom pokretu jedan mandat.

U 21. 45 sati obrađeno je 46,19% glasova. HDZ-u ide 64 mandata, 42 SDP-u, Domovinskom pokretu 13, MOST-u 9, Možemo 7, IDS-u 4, NPS 2, Fokus Republika 2 mandata.

U III. izbornoj jedinici SDP-u ide 6, HDZ 5 mandata , NPS 2, a Domovinskom pokretu jedan mandat.

U 21.30 sati obrađeno 38,81 posto glasova. HDZ-u ide 65 mandata, 42 SDP-u, Domovinskom pokretu 13, MOST-u 9, Možemo 6, IDS-u 4, NPS 2.

U III. izbornoj jedinici do 21.30 sati obrađeno je 584 od ukupno 1.109 (52,66%).

Prema tim rezultatima SDP-u ide 6, HDZ 5 mandata , NPS 2, a Domovinskom pokretu jedan mandat.

U 21 sat obrađeno 24,25 posto biračkih mjesta, a to uglavnom odnosi na ruralne sredine. Tako HDZ-u ide 67 mandata, 41 SDP-u, Domovinskom pokretu 10, MOST-u 9, IDS-u 4, 3 Možemo te Fokusu, Republika također tri mandata.

U III. izbornoj jedinici do 21 sat obrađeno je 391 od ukupno 1.109 (35,26%).

Prema tim rezultatima SDP-u ide 6, HDZ 5 mandata , NPS 2, a Domovinskom pokretu jedan mandat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje