Povežite se s nama

U fokusu

Podolnjak traži da se Sveučilište Sjever preimenuje u Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Promjena imena?

Saborski zastupnik MOST-a NL Robert Podolnjak podnio je predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Zakonski prijedlog čijim usvajanjem Sveučilište Sjever mijenja ime u Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu, a ne Koprivnici.

Naime, riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku, što je bila tema današnje MOST-ove konferencije za medije.

– Prije dvije godine Republika Hrvatska preuzela je osnivačka prava nad Sveučilištem Sjever. Kada je taj Zakon donijet, nije promijenjen naziv Sveučilišta, ni njegovo sjedište, koje je danas u Koprivnici. Jedino su osnivačka prava nad Sveučilištem Sjever prenijeta na Republiku Hrvatsku, koja i danas ta prava vrši – rekao je Podolnjak koji je pobliže objasnio razloge upućivanja zakonskog prijedloga u saborsku proceduru.

– Sva javna sveučilišta u Hrvatskoj u svom nazivu sadrže ime grada u kojem je središte sveučilišta, bez iznimke, osim Sveučilišta Sjever – rekao je Robert Podolnjak

Prvi je taj da sva javna sveučilišta u Hrvatskoj u svom nazivu sadrže ime grada u kojem je središte sveučilišta, bez iznimke, osim Sveučilišta Sjever.

– Već nekoliko godina dobivam sugestije profesora s tog sveučilišta, ali i drugih profesora da je taj naziv neprimjeren. Naziv Sveučilišta Sjever ni na koji način ne govori gdje se to Sveučilište nalazi. Jer, sjever je jedna vrlo neodređena geografska odrednica i može se govoriti o sjeveru bilo koje države – rekao je Podolnjak, koji je dodao da je drugi razlog upućivanja Zakona u proceduru još relevantniji. Riječ je o sjedištu Sveučilišta Sjever, za koje traži da bude u Varaždinu.

– Činjenica koju svi dobro znamo jest da je Sveučilište Sjever u najvećoj mjeri proizašlo iz nekadašnjeg Veleučilišta u Varaždinu, kao i to da najveći broj studenata studira u Studijskom centru u Varaždinu, a znatno je manji broj u Koprivnici. U vrijeme kada je donesen Zakon o preuzimanju osnivačkih prava u svibnju 2015. godine, prema podacima koji su tada bili javno dostupni napisano je da od 2850 studenata na Sveučilištu, njih 2460 je studiralo u Varaždinu, a samo njih 381 u Koprivnici – objasnio je Podolnjak čiji će se zakonski prijedlog na dnevnom redu Sabora naći sredinom siječnja, kada slijedi nastavak zasjedanja.

Božićni i novogodišnji poklon MOST-a

Osvrnuo se i na nedavno održanu svečanu sjednicu Gradskog vijeća održanu povodom obilježavanja Dana grada, na kojoj je, kaže Podolnjak, skoro svaki govornik govorio o Varaždinu kao Sveučilišnom gradu, što je jedna od glavnih središnjih programskih točaka grada u budućnosti.

– Ovo je naš doprinos tomu i mislim da je ovo idealan trenutak za prijedlog ovog zakona. Važna je i činjenica da u Ministarstvu znanosti i obrazovanja imamo ministricu koja je iz Varaždina, a imamo i stav koji je izrečen od predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, da je njegov cilj da grad Varaždin ima Sveučilište ovdje u Varaždinu. Stoga, mislim da u ovom trenutku imamo apsolutni konsenzus da taj cilj realiziramo – odlučan je Podolnjak, koji i od ministrice Blaženke Divjak i od Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i od vladajućih stanaka HDZ-a i HNS-a, očekuje da podrže ovaj Zakonski prijedlog, koji vidi kao božićni i novogodišnji poklon gradu Varaždinu, za koji vjeruje da će se brzo ostvariti.

Na novinarski upit o tome što kažu osnivači Sveučilišta Sjever, grad Koprivnica i Varaždin te rektor Sveučilišta i ima li njihove povratne informacije, Podolnjak je bio kratak u odgovoru.

– Nemam nikakvih informacija u tom smislu – odgovor je Podolnjaka na upit što kažu osnivači Sveučilišta Sjever i rektor na ovu zakonsku inicijativu

– Nemam nikakvih informacija u tom smislu, ali se prijedlog doista temelji na relevantnim činjenicama. A to su da je ovo Sveučilište jedna transformacija Veleučilišta u Varaždinu i činjenica da je najveći broj studenata studira u Varaždinu i to je najrelevantnije za ocjenu ovog Zakonskog prijedloga – odgovorio je Podolnjak.

FOI i Učiteljski u Čakovcu dio Sveučilišta u Varaždinu?

Osvrnuo se i na mogućnost da u Sveučilište u Varaždinu jednog dana uđu i Fakultet organizacije i informatike te Učiteljski fakultet u Čakovcu, za što kaže je moguće.

– Jednog dana će o tome odlučivati Sveučilišna tijela i moguće je da jednog dana ovi fakulteti budu dio budućeg Sveučilišta u Varaždinu. Pogotovo kada će se ovdje stvoriti svi preduvjeti, od onih infrastrukturnih, tako da je ovo jedan korak u tome smjeru – rekao je Podolnjak.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje