Povežite se s nama

Međimurje

Moštovi brzo nestali, spašavana su lanjska vina zarobljena u bocama

Objavljeno:

- dana

DALE SI ODUŠKA

Nakon što su Biškupi uz pomoć fiškuša dva dana strpljivo diljem Međimurja blagoslovili prinesene im mošteve na koncelebriranim martinjskim misama, ono najteže tek slijedi. Naime, sada treba žurno spašavati tu kapljicu života koja je silom zarobljena u flaši.

A baš tog posla prihvatila se raspoložena družina okupljena na martinjskoj fešti u Podrumu Štrigova. Domaćini na čelu s Mihaelom plemenitim Frančićem dočekali su goste na vinskoj cesti s finim pečenicama, dinstanim zeljem, mladim vinom, pečenim kestenima i svirkom tamburaškog sastava Zrin.

– Martinjsku feštu u našem podrumu organiziramo po treći put i svake godine na njoj se okuplja sve više vinoljubaca. Atmosfera je prava domaća te je i ulogu biškupa maestralno odradio zamjenik općinskog načelnika Zdravko Sambolčec. Mirisi i okusi Martinja u naš kraj su nam ovaj put doveli i goste iz inozemstva – naglasio je Frančić i odmah se ispravio napomenuvši kako je ipak riječ o gošćama.

Kada smo Slovenke pitali o dojmovima, uglas su pocikivale i povikale: “Neverjetno!“

Naime, do Štrigove je iz Kopra potegnuo autobus prepun slovenskih medicinskih sestara, bez i jednog “brata“. Kada smo ih pitali kakvi su dojmovi, uglas su pocikivale i povikale: “Neverjetno!“ Do dugo u noć veselo je bilo i u obližnjoj kavani Orijent u kojoj su napitnice prašili članovi tamburaškog sastava “Žice“ iz Šenkovca.

– Zahvaljujući gazdarici tu smo često angažirani, ali nam nije lako. Sve to treba izdržati i ostati trijezan makar poskrivečki pijemo gemište – rekao je kroz smijeh Dino Šela. Širenja pajdaštva na urnebesnim martinjskim feštama bilo je u Sv. Martinu na Muri, Murskom Središću, Čakovcu, Nedelišću i drugim mjestima.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje