Povežite se s nama

Međimurje

Moštovi brzo nestali, spašavana su lanjska vina zarobljena u bocama

Objavljeno:

- dana

DALE SI ODUŠKA

Nakon što su Biškupi uz pomoć fiškuša dva dana strpljivo diljem Međimurja blagoslovili prinesene im mošteve na koncelebriranim martinjskim misama, ono najteže tek slijedi. Naime, sada treba žurno spašavati tu kapljicu života koja je silom zarobljena u flaši.

A baš tog posla prihvatila se raspoložena družina okupljena na martinjskoj fešti u Podrumu Štrigova. Domaćini na čelu s Mihaelom plemenitim Frančićem dočekali su goste na vinskoj cesti s finim pečenicama, dinstanim zeljem, mladim vinom, pečenim kestenima i svirkom tamburaškog sastava Zrin.

– Martinjsku feštu u našem podrumu organiziramo po treći put i svake godine na njoj se okuplja sve više vinoljubaca. Atmosfera je prava domaća te je i ulogu biškupa maestralno odradio zamjenik općinskog načelnika Zdravko Sambolčec. Mirisi i okusi Martinja u naš kraj su nam ovaj put doveli i goste iz inozemstva – naglasio je Frančić i odmah se ispravio napomenuvši kako je ipak riječ o gošćama.

Kada smo Slovenke pitali o dojmovima, uglas su pocikivale i povikale: “Neverjetno!“

Naime, do Štrigove je iz Kopra potegnuo autobus prepun slovenskih medicinskih sestara, bez i jednog “brata“. Kada smo ih pitali kakvi su dojmovi, uglas su pocikivale i povikale: “Neverjetno!“ Do dugo u noć veselo je bilo i u obližnjoj kavani Orijent u kojoj su napitnice prašili članovi tamburaškog sastava “Žice“ iz Šenkovca.

– Zahvaljujući gazdarici tu smo često angažirani, ali nam nije lako. Sve to treba izdržati i ostati trijezan makar poskrivečki pijemo gemište – rekao je kroz smijeh Dino Šela. Širenja pajdaštva na urnebesnim martinjskim feštama bilo je u Sv. Martinu na Muri, Murskom Središću, Čakovcu, Nedelišću i drugim mjestima.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje