Povežite se s nama

Život i društvo

Movember: naglasak je na prevenciji raka testisa i prostate, ali i smanjenju smrt od samoubojstava

Objavljeno:

- dana

Movember je pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca.

Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima, objavio je HZJZ.

Rak prostate

Od raka prostate, najčešćeg novodijagnosticiranog raka muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805. U gotovo 90 % slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu. Nove smjernice za probir na rak koje je izdala Europska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, međutim važno je u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka.

Rak testisa

Rak testisa javlja češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (preko 80 %) prije 50-te godine života. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca. U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra – petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95 %. Važno je redovito (jednom u mjesec-dva) pregledati testise i posjetiti liječnika ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu – liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost.

Mentalno zdravlje i suicidi

Smrt od suicida u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti od ozljeda kod muškaraca između 20 i 64 godine života. Prema posljednjim su podacima u 2021. godini od suicida umrla 454 muškarca, što je 78 % od ukupnog broja smrti od suicida te godine. Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje skloni od žena potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema, pa tako i kod pojave psihičkih teškoća.

Razgovor o emocijama i psihičkim teškoćama u suprotnosti je s rodnim ulogama i s njima povezanim osobinama koje pripisujemo muškarcima kao što su stabilnost, snaga i asertivnost. Rodna uloga muškarca kao „hranitelja“ obitelji i s njom povezan osjećaj odgovornosti dovodi do većeg utjecaja socioekonomskih problema kao što su nezaposlenost, nizak društveni status i financijski problemi na psihičko zdravlje muškaraca. Visoka prevalencija PTSP-a Hrvatskoj, posebno izražena kod muškaraca kao rezultat sudjelovanja u Domovinskom ratu, također doprinosi riziku od suicida.
Svi zajedno možemo poboljšati stanje psihičkog zdravlja muškaraca oko nas. Prepoznavanje rodnih uloga i promjene očekivanja, osvještavanje načina na koji muškarci komuniciraju o emocionalnim teškoćama i prilagodba pristupa zdravstvenih stručnjaka i stručnjaka za mentalno zdravlje te fokus na posebno ugrožene skupine kod formiranja intervencija i javnozdravstvenih akcija, olakšat će muškarcima traženje pomoći, ali i svima nama da prepoznamo znakove psihičkih teškoća i suicidalnosti.

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje