Povežite se s nama

Međimurje

Moždani udar češće pogađa žene: među rizičnim čimbenicima su i kontracepcijske tablete

Objavljeno:

- dana

JESTE LI ZNALI?

Unatoč činjenici da bi žene trebale biti upućenije i educiranije o moždanom udaru od muškaraca, usporedbom njihovog prijema u bolnicu nakon moždanog udara, pokazalo se kako odgađaju odlazak u bolnicu i kako im liječenje počinje s čak 4,5 sati zakašnjenja.

Na to su upozorili iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ povodom Svjetskog dana moždanog udara 29. listopada.

Podaci pokazuju da od ukupno deset moždanih udara žene dožive čak šest. Upravo zato se ovogodišnji Dan moždanog udara obilježava pod sloganom “Ja sam žena: Moždani udar pogađa i mene”.

– Svake druge sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest sekundi jedna osoba umre od moždanog udara. Viša stopa smrtnosti bilježi se u žena nego u muškaraca, a većina ih se javlja u kasnijoj životnoj dobi, kad su i opasniji – navodi Marija Škes, voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života Zavoda.

Onesposobljenost

Gledaju li se oba spola, kod čak dvije trećine bolesnika nakon moždanog udara ostaje različiti stupanj onesposobljenosti za samostalno funkcioniranje, dok je kod trećine bolesnika onesposobljenost trajna. Kad su u pitanju rizični čimbenici, većina se pojavljuje kod žena ili su povezani sa ženskim spolom.

– Rizični čimbenici poput dijabetesa, migrena s vidnim poremećajem, atrijske fibrilacije, depresije i hipertenzije češće se pojavljuju u žena. Osim toga, neki su rizični čimbenici isključivo povezani sa ženskim spolom: trudnoća, preeklampsija, uzimanje kontraceptiva (osobito kod žena koje imaju povišeni krvni tlak), nadomjesna hormonalna terapija u menopauzi, hormonalne promjene, gestacijski dijabetes – pojašnjava Marija Škes.

Napominje da su i posljedice teže kod žena, koje u odnosu na muškarce nakon moždanog udara primaju manje adekvatnu zdravstvenu skrb. Nije to sve.

– Nakon moždanog udara žene imaju veću vjerojatnost da će oboljeti od depresije. Žene su njegovateljice. Teret njegovanja osoba koje su preboljele moždani udar, uglavnom snose žene. Iskustva pokazuju kako im to stvara dodatno opterećenje, što se očituje određenim promjenama mentalnog zdravlja i sklonošću ka nastanku depresije. Ne zaboravite kako depresija povećava rizik nastanka moždanog udara! – ističe voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života.

Sami možemo…

Na čimbenike rizika kao što su dob, spol, nasljeđe ili moždani udar kod drugih članova obitelji ne može se utjecati. Međutim, možemo utjecati na čimbenike rizika koji su povezani sa stilom života.

– Utjecati možemo na čimbenike rizika kao što su pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, korištenje droga, tjelesna neaktivnost i pretilost, nepravilna prehrana, stres, upotreba oralnih kontraceptiva – nabraja Marija Škes.

Napominje da sami možemo učiniti puno.

– Svakodnevna i raznovrsna stimulacija je tajna dugovječnosti mozga. Nove stvari stimuliraju radnu memoriju i regije mozga koje su odgovorne za procesiranje informacija i pamćenje. Učenje novog plesa, stranog jezika, šah, novi hobi, jednostavne su vježbe mozga – važno je stalno usavršavanje u nečemu, a još je uspješnije ako volite to što radite. Potaknite svoju kreativnost – mijenjajte navike, izbjegavajte rutinu. Pronađite vrijeme za fitnes mozga 15 minuta dnevno, četiri puta tjedno. Družite se s obitelji, razvijajte nova prijateljstva i poznanstva, putujte i istražujte. Pozitivan stav i osmijeh su preduvjet za uspjeh! – poručuje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurje: na 117 uzoraka evidentirana tri pozitivna nalaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 117 uzoraka, od čega su evidentirana 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,5 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se jedna osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 37. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 61 685 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema  otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji za osobe testirane PCR metodom je 26 pozitivnih na 100 000 stanovnika, dok je 14-dnevna incidencija pala na 60. Smanjen je udio pozitivnih u broju testiranih te je u proteklih 7 dana na ukupan broj testiranih osoba svega 6% pozitivnih.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: kampovi iz osam sportova za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Nedelišće je i ove godine za vrijeme trajanje ljetnih školskih praznika organizirala sportske kampove. Aktivnosti pod nazivom „Sportsko ljeto“ održavat će se od 12. srpnja do 3. kolovoza za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine. Kampovi će se održavati u dvorani Atona.

– Poznato je da je bavljenje sportom korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije i niz različitih potreba – potrebe za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, samoostvarenjem, pripadanjem… Sportom se promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplina i stvaranje radnih navika – poručuju organizatori koji pozivaju sve zainteresirane da se prijave te tako provedu ljeto aktivno.

Djeci su na raspolaganju kampovi iz nogometa (12.-16. srpnja, 9-11 sati), odbojke (12.-16. srpnja, 18-20 sati), tenisa (2.-6. kolovoza, 9-11 sati), karatea (9.-13. kolovoza, 9-11 sati), košarke (9.-13. kolovoza, 18-20 sati), atletike (16.-20. kolovoza, 18-20 sati), rukometa (23.-26. kolovoza, 8-11 sati) i gimnastike (30. kolovoza – 3. rujna, 11-13 sati).

Cijena sudjelovanja na jednom kampu je 50 kuna, dok se za dolazak na sve kampove treba izdvojiti 100 kuna. Uplate se obavljaju na recepciji Atona radnim danom od 8 do 21 sat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!