Povežite se s nama

Međimurje

Moždani udar češće pogađa žene: među rizičnim čimbenicima su i kontracepcijske tablete

Objavljeno:

- dana

JESTE LI ZNALI?

Unatoč činjenici da bi žene trebale biti upućenije i educiranije o moždanom udaru od muškaraca, usporedbom njihovog prijema u bolnicu nakon moždanog udara, pokazalo se kako odgađaju odlazak u bolnicu i kako im liječenje počinje s čak 4,5 sati zakašnjenja.

Na to su upozorili iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ povodom Svjetskog dana moždanog udara 29. listopada.

Podaci pokazuju da od ukupno deset moždanih udara žene dožive čak šest. Upravo zato se ovogodišnji Dan moždanog udara obilježava pod sloganom “Ja sam žena: Moždani udar pogađa i mene”.

– Svake druge sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest sekundi jedna osoba umre od moždanog udara. Viša stopa smrtnosti bilježi se u žena nego u muškaraca, a većina ih se javlja u kasnijoj životnoj dobi, kad su i opasniji – navodi Marija Škes, voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života Zavoda.

Onesposobljenost

Gledaju li se oba spola, kod čak dvije trećine bolesnika nakon moždanog udara ostaje različiti stupanj onesposobljenosti za samostalno funkcioniranje, dok je kod trećine bolesnika onesposobljenost trajna. Kad su u pitanju rizični čimbenici, većina se pojavljuje kod žena ili su povezani sa ženskim spolom.

– Rizični čimbenici poput dijabetesa, migrena s vidnim poremećajem, atrijske fibrilacije, depresije i hipertenzije češće se pojavljuju u žena. Osim toga, neki su rizični čimbenici isključivo povezani sa ženskim spolom: trudnoća, preeklampsija, uzimanje kontraceptiva (osobito kod žena koje imaju povišeni krvni tlak), nadomjesna hormonalna terapija u menopauzi, hormonalne promjene, gestacijski dijabetes – pojašnjava Marija Škes.

Napominje da su i posljedice teže kod žena, koje u odnosu na muškarce nakon moždanog udara primaju manje adekvatnu zdravstvenu skrb. Nije to sve.

– Nakon moždanog udara žene imaju veću vjerojatnost da će oboljeti od depresije. Žene su njegovateljice. Teret njegovanja osoba koje su preboljele moždani udar, uglavnom snose žene. Iskustva pokazuju kako im to stvara dodatno opterećenje, što se očituje određenim promjenama mentalnog zdravlja i sklonošću ka nastanku depresije. Ne zaboravite kako depresija povećava rizik nastanka moždanog udara! – ističe voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života.

Sami možemo…

Na čimbenike rizika kao što su dob, spol, nasljeđe ili moždani udar kod drugih članova obitelji ne može se utjecati. Međutim, možemo utjecati na čimbenike rizika koji su povezani sa stilom života.

– Utjecati možemo na čimbenike rizika kao što su pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, korištenje droga, tjelesna neaktivnost i pretilost, nepravilna prehrana, stres, upotreba oralnih kontraceptiva – nabraja Marija Škes.

Napominje da sami možemo učiniti puno.

– Svakodnevna i raznovrsna stimulacija je tajna dugovječnosti mozga. Nove stvari stimuliraju radnu memoriju i regije mozga koje su odgovorne za procesiranje informacija i pamćenje. Učenje novog plesa, stranog jezika, šah, novi hobi, jednostavne su vježbe mozga – važno je stalno usavršavanje u nečemu, a još je uspješnije ako volite to što radite. Potaknite svoju kreativnost – mijenjajte navike, izbjegavajte rutinu. Pronađite vrijeme za fitnes mozga 15 minuta dnevno, četiri puta tjedno. Družite se s obitelji, razvijajte nova prijateljstva i poznanstva, putujte i istražujte. Pozitivan stav i osmijeh su preduvjet za uspjeh! – poručuje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje