Povežite se s nama

Kultura

Može li biti osnovan nacionalni Muzej Ivana Rabuzina u Ključu?

Objavljeno:

- dana

U sjećanje na Ivana Rabuzina, jednog od najvećih slikara ne samo hrvatske naive i modernog slikarstva, nego i svjetske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, u Novom Marofu održavaju se Rabuzinovi dani.

Uz jednu godinu stanke zbog epidemiološke situacije, ove se godine održavaju 6. Rabuzinovi dani.

Ovom manifestacijom Grad Novi Marof odaje priznaje i poštovanje svom sugrađaninu koji je zahvaljujući svojem stvaralaštvu ostavio neizbrisiv trag u umjetnosti.

U sklopu Rabuzinovih dana, u srijedu je, 6. travnja, u novomarofskom Kulturnom centru, koji nosi ime ovog svjetski poznatog slikara, održan okrugli stol pod nazivom „Sjećanje na Rabuzina”.

Sudjelovali su bivši ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti iz Zagreba Vladimir Crnković, bivša kustosica Gradskog muzeja Varaždin Mirjana Dučakijević, naivni zavičajni slikar Stjepan Hajduk i Rabuzinov prijatelj i kolekcionar Zlatko Meštrić.

Crnković je naglasio da je s Ivanom Rabuzinom vrlo intenzivno surađivao od 1968. godine.

– Odlučio sam da neću govoriti o samom Rabuzinu i njegovom djelu, već da iniciram da se osnuje Muzej Ivana Rabuzina u Ključu, u njegovoj kući. Mislim da bi već sad trebalo početi da se njegov dom pretvori u muzej koji neće biti samo lokalni, ne pod ingerencijom Grada Novog Marofa niti Varaždinske županije, nego da to bude na nacionalnoj razini, kao što je Meštrovićev muzej u Splitu. Takvu akciju treba inicirati. To nije stvar koja se može riješiti brzo, ali treba početi što prije – kazao je bivši ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je da rijetko koji grad ima ovakav kulturni centar i izdvajanja za kulturu na razini kakvu ima Novi Marof.

– Drago mi je da u Novom Marofu unazad šest godina, i još ranije od izgradnje ovog kulturnog centra koji nosi Rabuzinovo ime, radimo na promociji ovog svjetski poznatog umjetnika. Izrazito smo zainteresirani za njegovo djelo jer nam je osoba broj jedan ne samo u umjetnosti. Zainteresiran smo i za njegovu kuću i razvijanje prave priče oko toga, stalnog postava, muzeja. I Rabuzinova je želja bila da se njegov rad prezentira u njegovom domu – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek Perši kazala je da rijetko koji umjetnik ima takav kontinuitet da bi mu neka ustanova iz godine u godinu posvećivala dane.

– Prošle godine obilježili smo 100. Rabuzinov rođendan, a svake godine tijekom Rabuzinovih dana imamo više od tisuću posjetitelja u tih mjesec dana. Škole nas posjećuju i dječji vrtići i to smatramo velikim uspjehom. U ovih šest manifestacija dosad se još niti jedna reprodukcija nije ponovila. Rabuzinove smo dane otvorili 2016. godine s izložbom porculana, nakon toga izložili smo akvarele, pa tapiserije i onda nepoznate slike Ivana Rabuzina, a za 100. obljetnicu imali smo djela iz zbirke Vladimira Malogorskog. Na ovogodišnjoj manifestaciji imamo izložena djela iz kuće obitelji Rabuzin, djela kolekcionara Zlatka Maštrića te jednu sliku iz GMV-a – rekla je Kušek Perši.

Okrugli stol bio je samo dio programa 6. Rabuzinovih dana.

– Kroz ovogodišnju manifestaciju očekuju nas još događanja do kraja travnja. Likovne radionice za odrasle i djecu, kako bi i naši sugrađani mogli nešto naučiti o tehnici kojom je on radio i kojom se predstavio ne samo nama, nego cijelom svijetu. Imat ćemo i projekcije filmova, između ostalog ćemo premijerno kod nas prikazati dokumentarni film Antuna Vrdoljaka, opet će se prikazati i „Ključ sreće”, zatim film iz talijanske produkcije, što je dokaz i za svjetski interes za rad Ivana Rabuzina. Očekuju nas i promocije knjiga i tekstova iz naše zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof. A izložba će ostati otvorena za razgled do 24. travnja. Ova izložba uvijek pobuđuje velik interes, pa smo omogućili razgledavanje i vikendom, što se može spojiti s izletom u Novi Marof. Svakodnevno nam dolaze upiti i izvana, tako da nije interes samo lokalnog stanovništva, već nam dolaze i gosti koji borave u kućama za odmor, pa povezuju svoj odmor s kulturom i našom gastronomijom, na što smo ponosni – zaključila je voditeljica ureda Turističke zajednice grada Novog Marofa Renata Horvatić.

Kultura

‘Riznici Međimurja’ 9. srpnja prekrasan koncert ‘Iz srca međimurske popevke’ povodom prvog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlo je godinu dana od otvorenja novog Muzeja nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”, bisera kontinentalne Hrvatske kojim je očuvana međimurska kulturna baština i tradicija uz projekt vrijedan 45 milijuna kuna.

Usprkos pandemiji koronavirusa, “Riznica Međimurja” postala je neizostavnim mjestom sjeverozapadne Hrvatske koje se mora posjetiti, što potvrđuju i brojke – od otvorenja do danas bilježi 17.575-ero posjetitelja.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine trajala je nekoliko godina, no isplatilo se čekati.

– S nestrpljenjem smo iščekivali sat kada ćemo konačno javnosti otvoriti vrata uređenih prostora fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Čakovcu oplemenjene novim muzejom, kafićem, multimedijalnom dvoranom i suvenirnicom. S ponosom i ljubavlju promatramo kako danas Stari grad živi u novom sjaju i namjeni – istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Atraktivan postav i vrijedan rad

U posljednjih godinu dana Muzej Međimurja Čakovec, uključujući sve njegove postave, posjetilo je ukupno 22.992-oje posjetitelja. Za usporedbu, u 2019. godini, Muzej je imao 12.014-ero posjetitelja. Dvostruko više posjetitelja rezultat je atraktivnosti odličnog postava Riznice, ali i vrijednog rada djelatnika Muzeja koji marljivo surađuju s lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim društvima i zajedno s njima njeguju kulturnu baštinu Međimurja uz razne aktivnosti.

– Stari grad Zrinskih, najvredniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ovaj projekt međimurska je ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke, a ponosni smo što je muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire ta da konačno živi punim plućima zahvaljujući mnogim sadržajima i manifestacijama – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši da je “Riznica Međimurja” samo jedan u nizu projekta, koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju.

Stari grad Zrinskih samo je dio odličnih turističkih sadržaja koje Međimurje nudi. Osim prekrasne prirode, ukusnih domaćih proizvoda i jela te međimurskih vina koja su nedavno nagrađena s čak 25 Decantera, važan dio turističke ponude su i Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Terme Sveti Martin, Skelarska i Mlinarska kuća u Žabniku, Matulov grunt u Frkanovcu, Centar “Rudolf Steiner” u Donjem Kraljevcu, Međimurska palača turizma – Ekomuzej “Međimurje malo”, a svakog vikenda do najvažnijih i najljepših atrakcija gornjeg Međimurja vozi „Hop on-hop off“ autobus, prvi takav destinacijski sustav u Hrvatskoj i šire izvan velikih gradova.

Međimurje već sada ostvarilo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Nedavno je u Peklenici otvoren Spomen park naftaštva, a u Murskom Središću Spomen dom rudarstva. Uskoro se očekuje i otvorenje vidikovca na Mađerkinom bregu, a među strateškim razvojnim projektima koji su u planu za naredno razdoblje su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu, Palača međimurske popevke u Donjoj Dubravi, Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste, centri za interpretaciju “Sveti Jeronim” u Štrigovi, “Dravski zlatari” u Donjem Vidovcu i “Halicanum” u Svetome Martinu na Muri, kao i razvoj glampova i robinzonskih smještaja te daljnji razvoj Hop on – hop off sustava uz električna vozila.

– Riznica Međimurja učvrstila je Međimurje na turističkoj karti Hrvatske, što vidimo i po broju gostiju koji nas posjećuju. Ostvarili smo 68% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a već sada imamo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, stoga do kraja godine očekujemo odlične turističke rezultate – objasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurski izvođači interpretirat će popevku na koncertu povodom godišnjice

U subotu, 9. srpnja, na samu godišnjicu otvorenja “Riznice Međimurja”, organiziran je niz posebnih događaja. Prijepodne, od 10 do 11.30 za najmlađe će se održati besplatna edukativno-kreativna radionica “Zmaj Pozoj” (dob 6 +).

Navečer, od 20 sati, u prekrasnom ambijentu atrija Staroga grada u Čakovcu pod zajedničkim imenom „Iz srca međimurske popevke – koncert ‘Riznici Međimurja’ za prvi rođendan“, međimursku popevku interpretirat će 11-ero osebujnih međimurskih izvođača: Neven Kolarić, Ivan i Anka Lisjak, Marija Magdalena Kočila, Lidija Bajuk, Josip Brdar & glazbeni sastav Maruleki, Krunoslav & Martin Lajtman, Lea Šprajc, Zbor “Pučpuljike”, Tamara Korunek & Marko Žerjav, Nikola Grabar & Marino Tomasović te Cecilija Merkač Hudopisk.

Karte su besplatne, ali i ograničene, te ih možete podignuti u suvenirnici “Riznice Međimurja”.

Nastavite čitati

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje