Povežite se s nama

U fokusu

Možete li zamisliti Ladislava Ilčića u EU parlamentu? Hrvatski suverenisti mogu

Objavljeno:

- dana

U Zagrebu je javnosti u subotu predstavljena nova politička platforma Hrvatski suverenisti, koja okuplja stranke Hrast i Hrvatsku konzervativnu stranku, građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“ i „Hrvatski bedem“ te nekolikoudruga civilnog društva. Svi oni će zajednički izaći na izbore za Europski parlament.

Na tiskovnoj konferenciji govorili su predstavnici stranaka, građanskih inicijativa, udruga te istaknuti pojedinci.

Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast, istaknuo je važnost zajedništva svih onih na političkoj, intelektualnoj i društvenoj razini, koji Hrvatsku vide kao suverenu državu.

– Zajedništvo nema alternativu! Danas, kada je Plenković skrenuo oštro ulijevo, zajedništvo na ovom dijelu političkog i društvenog spektra ostvarit će veliki rezultat – uvjeren je Ilčić.

Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatske konzervativne stranke, smatra da je hrvatskim građanima potrebna upravo ovakva politička platforma jer su „sadašnja i sve bivše Vlade RH svojim potezima dovele do gubitka krvavo stečenog suvereniteta“.

Ruža Tomašić, najaktivnija hrvatska članica Europskog parlamenta, rekla je da, zahvaljujući vanjskoj politici Vlade RH, većina europarlamentaraca nema pojma što se događalo u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata.

Kristina Pavlović je u ime građanske inicijative Istina o Istanbulskoj podržala ovu političku platformu te je zahvalila političkim strankama koje su, kako kaže, „spremne izaći iz svojih uskih političkih interesa te jasno i beskompromisno podupirati volju naroda, a ne da se poput trenutne hrvatske vlade boje naroda i varaju i manipuliraju narod“.

General Željko Sačić, koordinator građanske inicijative Hrvatski bedem, istaknuo je važnost zajedničkog djelovanja svih suverenista jer će takav pristup biti neophodan u jednoj od ključnih tema koja će obilježiti Europu sljedećih godina, a to je pitanje migracija.

Hrvatski suverenisti najavili su da će u sljedećih nekoliko mjeseci sve veće hrvatske gradove kako bi i na lokalnoj razini povezali sve koji dijele slične stavove.

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje