Povežite se s nama

Crna kronika

MTČ Tvornicu čarapa nisu oštetili Krajačić i Krička

Objavljeno:

- dana

Oslobađajuće presude

Obrana je upozoravala da ne samo kako nije dokazano da su Krajačić i Krička radili dogovorno i bili svjesni štetnosti ugovora, nego da uopće nije dokazano da su ugovori o prodaji, odnosno najmu dvaju vozila štetni.

Ivana Krajačića i Darinku Krička varaždinski Županijski sud nepravomoćno je oslobodio optužbe da su sklopili ugovor o prodaji, odnosno najmu vozila za koji su znali da je štetan za MTČ Tvornicu čarapa i time prouzročili štetu tom poduzeću u kojem su bili predsjednici Uprave.

Nakon što je u potpunosti isplatila vozilo BMW X5 3.0 D uzeto na leasing, MTČ Tvornica čarapa postala je u srpnju 2008. njegov vlasnik. No ne zadugo jer je 26. kolovoza drugookrivljena kao predsjednica Uprave poduzeća prodala vozilo Kseniji Preininger za 72 tisuće kuna, a mjesec dana kasnije je Ivan Krajačić, koji je faktično obnašao funkciju predsjednika Uprave MTČ Tvornice čarapa, sklopio ugovor o najmu vozila.

Sukladno tom ugovoru, Preininger iznajmljuje BMW X5 3.0 D MTČ Tvornici čarapa za mjesečni iznos od 15.000 kuna, kao i troškove vezane uz registraciju vozila, troškove obveznog i kasko osiguranja vozila i troškove održavanja vozila te pripadajući porez na dohodak i prirez umjesto najmodavca koji mjesečno iznosi 1.932,60 kuna.

Time je Krajačić za MTČ Tvornicu čarapa stvorio mjesečnu obvezu od 16.932 kuna, pa su tako od 1. listopada 2008. do 1. studenog 2009. na ime najma te poreza i prireza isplaćene ukupno 154.418,63 kune.

Okrivljeni su, prema optužnici, oštetili poduzeće za ukupni iznos isplaćene najamnine od 154.418,63 kune, umanjen za kupoprodajnu cijenu vozila od 72.000 kn i smanjenu vrijednost vozila za vrijeme trajanja ugovora o najmu. Naime, okrivljeni su, kako je smatralo državno odvjetništvo, bili svjesni da u slučaju da je BMW X5 3.0 D ostalo u vlasništvu poduzeća, MTČ Tvornica čarapa ne bi morala sklopiti ugovor o najmu pa tako ni plaćati najamninu.

Vozila BMW otkupili od MTČ-a za 72.000, a zatim iznajmljivali za oko 17.000 kuna

Državno odvjetništvo teretilo je Krajačića i da je prouzročio štetu poduzeću time što je kao predsjednik Uprave MTČ Tvornice čarapa vozilo marke BMW 730 DA limuzina 21. listopada 2008., odnosno dan nakon što je u cijelosti isplaćeno Hypo leasing Croatien i time postalo vlasništvo poduzeća, prodao za 72.000 kuna Darinki Krička, premda je znao da u tom trenutku nije bila direktorica društva te da stoga nema pravo na povlaštenu cijenu od najmanje 20 posto tržišne vrijednosti vozila koja je u tom trenutku iznosila 225.120 kuna.

Štetu je, prema optužnici, napravio i time što je 1. studenog 2008. s Darinkom Krička sklopio Ugovor o najmu istog vozila kojim se MTČ Tvornica čarapa obvezala Darinki Krička plaćati najamninu u mjesečnom iznosu od 15.000 kuna te troškove vezane uz registraciju vozila, obveznog i kasko osiguranja vozila, održavanja vozila, kao i pripadajući porez na dohodak i prirez umjesto najmodavca. Time je tvrtki stvorena mjesečna obveza u iznosu od 16.932,60 kuna, pa joj je tako od 1. studenog 2008. do 1. studenog 2009. MTČ Tvornica čarapa na ime najma vozila kao i uplaćenih poreza i prireza isplatila 146.418,63 kune.

Iako je unaprijed bio svjestan štetnosti takvih ugovora, smatralo je državno odvjetništvo, Krajačić je omogućio drugookrivljenoj stjecanje nepripadne imovinske koristi od 153.1200 kuna, što je iznos koji predstavlja razliku između tržišne i kupoprodajne vrijednosti vozila. Ujedno je oštetio tvrtku za iznos isplaćene najamnine od 146.418 kuna umanjen za kupoprodajnu cijenu vozila od 72.000 kuna i smanjenu vrijednost vozila za vrijeme trajanja ugovora o najmu.

Menadžeri su imali pravo na vozila koja su mogli nakon tri godine otkupiti

Međutim, sud nije prihvatio tvrdnje državnog odvjetništva, već se priklonio stavu obrane okrivljenih. Obrana je upozoravala da ne samo kako nije dokazano da su radili dogovorno i bili svjesni štetnosti ugovora, nego da uopće nije dokazano da su sklopili štetne ugovore budući da se niti jedno tijelo MTČ Tvornice čarapa uopće nije očitovalo o šteti.

Štoviše, kako je naglašavala obrana, prodajom i unajmljivanjem vozila okrivljeni su zapravo spriječili štetu za MTČ Tvornicu čarapa jer su poštovali menadžerske ugovore prema kojima su menadžeri imali pravo na vozila koja su mogli nakon tri godine otkupiti.

Kod toga su, kako su naglašavali branitelji, mogli vozila platiti i manje nego što su plaćena, odnosno 20 posto vrijednosti, a plaćeno je 40 posto njihove vrijednosti, što govori da su okrivljeni kod prodaje postupali kao dobri gospodari u interesu tvrtke. A budući da je MTČ Tvornica čarapa 2008. poslovala s gubitkom, kako su upozoravali branitelji, tvrtka nije mogla osigurati menadžerima nova vozila, pa je umjesto toga poduzeće sklopilo ugovore o najmu vozila koja su prije toga kupili od MTČ-a.

Uplate deset mjeseci kasnije

Potkrepljujući navode o svjesnom i dogovornom oštećivanju tvrtke, zamjenik županijskog državnog odvjetnika posebno je naglasio da su sva vozila plaćena fakturama bez datuma, odnosno deset mjeseci nakon što su prodana okrivljenima, i to pet dana nakon što je policija počela istraživati prijavljene. Stoga je Županijsko državno odvjetništvo predložilo dopunu knjigovodstveno-financijskog i strojarskog vještačenja. To, međutim, sud nije prihvatio. Isto tako nije prihvaćen ni prijedlog za pribavljanje podataka o iznosima najma vozila od rent-a-car tvrtki kako bi se vidjelo je li MTČ Tvornica čarapa plaćala najam po cijeni većoj od tržišne. Za to je, kako je rekla sutkinja, bilo dovoljno vremena i ranije.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

U Kotoribi zaustavljen ponavljač prometnih prekršaja i poslan u zatvor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 7. prosinca, u 8:15 sati u Kotoribi u Sajmišnoj ulici policijski službenici Policijske postaje Prelog u nadzoru cestovnog prometa zaustavili su Peugeot čakovečkih registarskih oznaka kojim je upravljao 64-godišnjak, javila je PU međimurska.

Provjerom putem evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno je da je 64-godišnjak upravljao automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Vozač je uhićen i priveden u Policijsku postaju Prelog. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja uz optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, doveden je na prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu.

Nakon saslušanja dežurni sudac odredio mu je zadržavanje koje može trajati najduže do 15 dana te je potom predan u varaždinski zatvor.

Nastavite čitati

Crna kronika

Župnik kod Čakovca mu je posudio 1,7 milijuna kuna, a ovaj je to gotovo sve spiskao na “kladaru”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu, nakon provedene istrage, podiglo je pred Općinskim sudom u Čakovcu 32-godišnjajka zbog počinjenih kaznenih djela prijevare, dvije prijevare u gospodarskom poslovanju i neisplate plaće.

Tereti ga se da je od studenog 2020. do srpnja prošle godine u mjestima kraj Čakovca, u više navrata tražio od mjesnog župnika da mu posudi novac, lažno predočavajući kako mu je novac potreban za deblokadu računa u stranim bankama i kako će ga vratiti iako uopće nije imao namjeru vraćanja novca. Ovaj mu je povjerovao i predao više od 1,7 milijuna kuna koje je ovaj potrošio u kladionici i za druge osobne potrebe, a župniku je vratio svega oko deset posto od posuđenog iznosa. 

Također, on je kao direktor dvaju trgovačkih društava od studenog 2019. nadalje, ugovorio s vlasnicom obrta pružanje knjigovodstvenih usluga za društva uz plaćanje mjesečne naknade te ishodio od nje da posudi novac jednom njegovom društvu, lažno predočavajući da će uredno plaćati usluge i vratiti novac iako nije imao takvu namjeru. Tereti ga se da nije plaćao obrtu račune za knjigovodstvene usluge niti je vratio posuđeni novac čime je svojim društvima pribavio protupravnu korist veću od 76.000 kuna. 

Tereti ga se da sedmorici radnika svojeg trgovačkog društva nije isplatio plaće za lipanj i srpanj 2020. godine u iznosu većem od 54.000 kuna niti im je uručio obračune iznosa koje im je bio dužan platiti.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje