Povežite se s nama

U fokusu

Muka u Vijećnici: sjednice se sazivaju prekasno pa se vijećnici ne mogu dobro pripremiti za temu. Kome je to u interesu?

Objavljeno:

- dana

Kako pročitati s razumijevanjem 500 – tinjak stranica službenog materijala, „izvući“ naglaske te kvalitetno, i argumentirano prigovoriti ili sugerirati najbolja rješenja u interesu građana?

Ovo je pitanje s kojim se varaždinski gradski vijećnici suočavaju od dana kad su prisegnuli da će raditi baš to: ozbiljno i odgovorno zastupati interese Varaždinaca. To im je, žale se, poprilično onemogućeno jer pozivi za sjednice Gradskog vijeća u pravilu stižu u posljednji tren. Riječ je o pozivima za redovne, a ne za izvanredne sjednice.

Tako su, konkretno, poziv za sjednicu održanu 28. ožujka, vijećnici primili pet, odnosno tri  radna dana prije njezina održavanja. To je, smatraju, iskazivanje nonšalatnosti  i neodgovornosti prema gradskim problemima i njihovom rješavanju.

Nonšalantno i nepristojno

Također, kažu, ne rade svi vijećnici u javnim službama od 7 do 15 sati, a u poslovnom svijetu nije uobičajeno – štoviše, nepristojno je – otkazivati ranije dogovorene obaveze u tako kratkom terminu.

Iako je 10. sjednica  prošla relativno „glatko“, bez mnogo pritužbi na dvadesetak točaka dnevnog reda, već samo utvrđivanje kvoruma na njezinome početku otkrilo je da dobar dio vijećnika nije uspio odgoditi obaveze i provesti nekoliko poslijepodnevnih sati u Gradskoj vijećnici, pa su poslali opravdanje za izostanak.

Nije im drago što ne rade ono za što su ih birali – da konstruktivno kroje sudbinu grada – ali ovakva praksa im to znatno otežava.

Upozoravaju da nepravovremeno sazivanje sjednica može imati dalekosežne posljedice. Primjerice, na sjednici se u srijedu, između ostaloga, analiziralo poslovanje grada u proteklom obračunskom periodu i donosile su se odluke o prihvaćanju izmjena i dopuna proračuna za ovu godinu. Više vijećnika nije uspjelo doći na sjednicu, a i oni koji su došli nisu sigurni jesu li “polovili” sve važne brojke u hrpi dokumenata.

Samo materijali o gospodarenju otpadom “težili su” dvjestotinjak stranica.

Riječ je o vrlo kompleksnim stvarima i većina vijećnika, kažu nam,  ne želi sudjelovati u radu Vijeća samo radi kritiziranja, nego aktivno nude konstruktivnu kritiku i time direktno utječu na živote građana.

Nepoštivanje vijećnika

Davor Patafta, vijećnik iz redova Lige za Varaždin, u kratko je vrijeme među kolegama – pobornicima i oponentima vlasti – stekao reputaciju jednog od vijećnika koji pomno prouče materijale pa na osnovu toga predlažu, kritiziraju i sugeriraju.

Međutim, ovakav tempo sazivanja sjednica već mu je drugi put onemogućio njegov posao vijećnika. I to mu smeta:

– Zbog prekratkog roka, tri puna radna dana od primljene mail obavijesti za 10. sjednicu Vijeća do dana održavanja sjednice, te zbog prije dogovorenih drugih obveza ispričavam se ali nisam u mogućnosti prisustvovati današnjoj sjednici.

O istoj sjednici prije mail obavijesti nisam imao od nikoga nikakvu informaciju.

Ujedno ponovo napominjem da takav stil sazivanja sjednica Gradskog vijeća koji se više pretvara u praksu, a manje u nešto što je traženo (i normalno i to od više aktivnih vijećnika) da se termini sjednica GV-a znaju puno ranije, ukazuje na nepoštivanje vijećnika te samog Gradskog vijeća.

Uvjeren sam da skoro svi vijećnici imaju i druge obveze u životu a koje se planiraju više dana ili tjedana unaprijed. Većina nas prezentiramo naš Grad da radi ili želi raditi prema zapadnoevropskim stilovima, No, to je u kontradiktornosti s ovim stilom poštivanja vremena vijećnika i načinom sazivanja sjednica GV-a.

Štoviše, u toj toliko isticanoj Europi iz koje dobivamo i novac,  sjednice u gradovima poput Varaždina – i to tijela grada kao što je Gradsko vijeće – praksa je da se sazivaju od jedan do dva mjeseca prije njihovog održavanja – napisao je Davor Patafta u svom prigovoru mailom nakon primljene obavijesti o zakazanoj sjednici.

Također je zamolio gradsku službenicu Zvjezdanu Horvat neka ga informira o rokovima sazivanja redovnih sjednica Gradskog vijeća, utvrđenih pravovaljanim gradskim aktima.

Potpredsjedniku Gradskog vijeća Davoru Patafti ubrzo je stigao odgovor iz kojeg proizlazi da je “člankom 33. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj )samoupravi („Narodne novine“ broj 19/13-pročišćeni tekst, 137/15 i 123/17), utvrđeno da se način rada predstavničkog tijela uređuje poslovnikom predstavničkog tijela, sukladno zakonu i statutu”.

Također, člankom 34. istog zakona, utvrđeno je da predsjednik predstavničkog tijela saziva sjednice predstavničkog tijela po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca.

I na kraju, ono najvažnije – člankom 88. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Varaždina („Službeni vjesnik Grada Varaždina“ broj 4/14 i 6/14-ispravak) utvrđeno je da se za redovne sjednice članovima Vijeća dostavlja poziv s prijedlogom dnevnog reda, materijali koji se odnose na prijedlog dnevnog reda i skraćeni zapisnik o radu s prethodne sjednice, u pravilu deset (10) dana prije održavanja sjednice.

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje