Povežite se s nama

U fokusu

Muka u Vijećnici: sjednice se sazivaju prekasno pa se vijećnici ne mogu dobro pripremiti za temu. Kome je to u interesu?

Objavljeno:

- dana

Kako pročitati s razumijevanjem 500 – tinjak stranica službenog materijala, „izvući“ naglaske te kvalitetno, i argumentirano prigovoriti ili sugerirati najbolja rješenja u interesu građana?

Ovo je pitanje s kojim se varaždinski gradski vijećnici suočavaju od dana kad su prisegnuli da će raditi baš to: ozbiljno i odgovorno zastupati interese Varaždinaca. To im je, žale se, poprilično onemogućeno jer pozivi za sjednice Gradskog vijeća u pravilu stižu u posljednji tren. Riječ je o pozivima za redovne, a ne za izvanredne sjednice.

Tako su, konkretno, poziv za sjednicu održanu 28. ožujka, vijećnici primili pet, odnosno tri  radna dana prije njezina održavanja. To je, smatraju, iskazivanje nonšalatnosti  i neodgovornosti prema gradskim problemima i njihovom rješavanju.

Nonšalantno i nepristojno

Također, kažu, ne rade svi vijećnici u javnim službama od 7 do 15 sati, a u poslovnom svijetu nije uobičajeno – štoviše, nepristojno je – otkazivati ranije dogovorene obaveze u tako kratkom terminu.

Iako je 10. sjednica  prošla relativno „glatko“, bez mnogo pritužbi na dvadesetak točaka dnevnog reda, već samo utvrđivanje kvoruma na njezinome početku otkrilo je da dobar dio vijećnika nije uspio odgoditi obaveze i provesti nekoliko poslijepodnevnih sati u Gradskoj vijećnici, pa su poslali opravdanje za izostanak.

Nije im drago što ne rade ono za što su ih birali – da konstruktivno kroje sudbinu grada – ali ovakva praksa im to znatno otežava.

Upozoravaju da nepravovremeno sazivanje sjednica može imati dalekosežne posljedice. Primjerice, na sjednici se u srijedu, između ostaloga, analiziralo poslovanje grada u proteklom obračunskom periodu i donosile su se odluke o prihvaćanju izmjena i dopuna proračuna za ovu godinu. Više vijećnika nije uspjelo doći na sjednicu, a i oni koji su došli nisu sigurni jesu li “polovili” sve važne brojke u hrpi dokumenata.

Samo materijali o gospodarenju otpadom “težili su” dvjestotinjak stranica.

Riječ je o vrlo kompleksnim stvarima i većina vijećnika, kažu nam,  ne želi sudjelovati u radu Vijeća samo radi kritiziranja, nego aktivno nude konstruktivnu kritiku i time direktno utječu na živote građana.

Nepoštivanje vijećnika

Davor Patafta, vijećnik iz redova Lige za Varaždin, u kratko je vrijeme među kolegama – pobornicima i oponentima vlasti – stekao reputaciju jednog od vijećnika koji pomno prouče materijale pa na osnovu toga predlažu, kritiziraju i sugeriraju.

Međutim, ovakav tempo sazivanja sjednica već mu je drugi put onemogućio njegov posao vijećnika. I to mu smeta:

– Zbog prekratkog roka, tri puna radna dana od primljene mail obavijesti za 10. sjednicu Vijeća do dana održavanja sjednice, te zbog prije dogovorenih drugih obveza ispričavam se ali nisam u mogućnosti prisustvovati današnjoj sjednici.

O istoj sjednici prije mail obavijesti nisam imao od nikoga nikakvu informaciju.

Ujedno ponovo napominjem da takav stil sazivanja sjednica Gradskog vijeća koji se više pretvara u praksu, a manje u nešto što je traženo (i normalno i to od više aktivnih vijećnika) da se termini sjednica GV-a znaju puno ranije, ukazuje na nepoštivanje vijećnika te samog Gradskog vijeća.

Uvjeren sam da skoro svi vijećnici imaju i druge obveze u životu a koje se planiraju više dana ili tjedana unaprijed. Većina nas prezentiramo naš Grad da radi ili želi raditi prema zapadnoevropskim stilovima, No, to je u kontradiktornosti s ovim stilom poštivanja vremena vijećnika i načinom sazivanja sjednica GV-a.

Štoviše, u toj toliko isticanoj Europi iz koje dobivamo i novac,  sjednice u gradovima poput Varaždina – i to tijela grada kao što je Gradsko vijeće – praksa je da se sazivaju od jedan do dva mjeseca prije njihovog održavanja – napisao je Davor Patafta u svom prigovoru mailom nakon primljene obavijesti o zakazanoj sjednici.

Također je zamolio gradsku službenicu Zvjezdanu Horvat neka ga informira o rokovima sazivanja redovnih sjednica Gradskog vijeća, utvrđenih pravovaljanim gradskim aktima.

Potpredsjedniku Gradskog vijeća Davoru Patafti ubrzo je stigao odgovor iz kojeg proizlazi da je “člankom 33. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj )samoupravi („Narodne novine“ broj 19/13-pročišćeni tekst, 137/15 i 123/17), utvrđeno da se način rada predstavničkog tijela uređuje poslovnikom predstavničkog tijela, sukladno zakonu i statutu”.

Također, člankom 34. istog zakona, utvrđeno je da predsjednik predstavničkog tijela saziva sjednice predstavničkog tijela po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca.

I na kraju, ono najvažnije – člankom 88. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Varaždina („Službeni vjesnik Grada Varaždina“ broj 4/14 i 6/14-ispravak) utvrđeno je da se za redovne sjednice članovima Vijeća dostavlja poziv s prijedlogom dnevnog reda, materijali koji se odnose na prijedlog dnevnog reda i skraćeni zapisnik o radu s prethodne sjednice, u pravilu deset (10) dana prije održavanja sjednice.

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, evo tko traži radnike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

NTH Mobile d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Content Writer (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potrebna kreativna i ambiciozna osoba. Prijave poslati putem linka do 23.05.2022.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Radno mjesto Novi Marof. Stimulativna primanja uz razne dodatne benefite. Prijave poslati putem linka do 08.06.2022.

VARTEKS varaždinska tekstilna industrija d.d. traži osobu na radnom mjestu Specijalist/specijalistica za elektroniku. Mjesto rada Varaždin. Potrebno iskustvo u radu sa programibilnim logičkim kontrolerima. Prijave poslati putem linka do 31.05.2022. 

PRIMA NAMJEŠTAJ – prodaja namještaja i opremanje objekata d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Dostavljač/dostavljačica namještaja. Mjesto rada Varaždin.Potreban pozitivan stav i sklonost timskom radu fleksibilnost i spremnost na učenje. Prijavu poslati putem linka do 31.05.2022.

Tepih Centar d.o.o.  zapošljava Voditelj/ica poslovnice u Varaždinu. Nudimo iznad prosječna primanja uz stimulacije i bonuse. Potpune prijave poslati putem linka do 20.05.2022.

Swiss Digital AG zapošljava osobu na radnom mjestu Senior Software Developer/Engineer (m/f) s mjestom rada Varaždin. Stalni radni odnos. Prijave poslati ovdje najkasnije do 01.06.2022.

Swiss Digital AG zapošljava osobu na radnom mjestu Big Data Software Engineer (m/f) s mjestom rada Varaždin. Stalni radni odnos. Prijave poslati ovdje  najkasnije do 01.06.2022.

Tifon d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Gastro prodavač / Prodavač (m/ž) u Varaždinu. Ukoliko ste osoba koja voli izazove i odgovarate navedenim zahtjevima radnog mjesta, molimo da se do 26.05.2022. prijavite putem linka za brzu prijavu.

GRESS d.o.o. za trgovinu i usluge zapošljava na radnom mjestu Čistač/čistačica. Mjesto rada Čakovec. Prijave poslati ovdje najkasnije do 31.05.2022.

TP VARAŽDIN društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu, proizvodnju, ugostiteljstvo i pružanje usluga zapošljava osobu na radnom mjestu Prodavač/prodavačica. Mjesto rada Belica. Prijave poslati putem linka do 25.05.2022.

Čakovečki mlinovi, dioničko društvo za proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda, Čakovec traži više djelatnika na radnom mjestu Dostavljač/dostavljačica pekarskih proizvoda. Mjesto rada Čakovec. Potpune prijave poslati ovdje najkasnije do 31.05.2022.

BOUTIQUE “LAPAŽ”, NENAD ŽIGNIĆ, TOPLICE SVETI MARTIN, IZVORSKA 3 zapošljava više radnika na radnom mjestu Spremač/ica. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Prijave poslati putem linka do 01.06.2022.

LO-LA jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću za usluge zapošljava Frizer/frizerka. Mjesto rada Donji Kraljevec. Potpunu prijavu poslati putem linka do 03.06.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

U fokusu

Vatrogasci nisu uspjeli povući vodu, a Varkom tvrdi: hidranti u Velikom Bukovcu su ispravni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uzroci jučerašnjeg požara u Velikom Bukovcu još nisu poznati, a policija je danas obavljala očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti i otkrilo što je dovelo do eksplozije silosa.

FOTO Požar u Velikom Bukovcu gasi 13 vatrogasnih postrojbi, u bolnici završio 45-godišnjak

Ono što je poznato je da su se jučer 84 vatrogasca borila s vatrenom stihijom, a ta borba trajala je satima. Od očevidaca smo u međuvremenu doznali da vatrogasci iz najbližih hidranata nisu mogli povući vodu. Prema pričama ljudi koji su bili na mjestu događaja u hidrantima nije bilo vode, odnosno pritisak je bio preslab da bi se voda mogla upotrijebiti za gašenje požara. Stoga su vodu dopremali iz obližnjeg potoka te iz udaljenijih hidranata. Spomenimo i da su mještani Velikog Bukovca do kasnih večernjih sati bili bez u potpunosti bez vode.

FOTO U Velikom Bukovcu s požarom su se borila 84 vatrogasca, a nije bilo vode!

Kako bilo, zbog hidranata je vatrogascima bio otežan posao.

I dok u Velikom Bukovcu tvrde kako već godinama upozoravaju na potencijalnu opasnost zbog hidranata, a Varkomu su slali dopise i nedavno, u toj tvrtki pak tvrde da je sve u redu.

– Na Vaš upit izvršili smo kontrolu ispravnosti protupožarnih hidranata na lokaciji požarišta u Velikom Bukovcu kod pilane Požgaj. U neposrednoj blizini požarišta postoje dva podzemna hidranta i jedan nadzemni hidrant, te su svi hidranti u potpunosti ispravni te služe svojoj namjeni – tvrde u Varkomu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje