Povežite se s nama

Međimurje

MURID će s partnerima putem projekta “Centar stabilne podrške” širiti usluge rane intervencije!

Objavljeno:

- dana

U uredu Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID-a) danas je održana početna konferencija projekta “Centar stabilne podrške”.

Nositelj projekta je MURID, a partneri Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, V. osnovna škola Bjelovar te Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladi i obitelji “Vrtuljak” iz Križevaca.

Centar stabilne podrške je projekt putem kojega će se mreža socijalne usluge rane intervencije širiti na tri susjedne županije. Sustavno zapošljavanje, specijalizacija za rad u području rane intervencije i zagovaranje prema financijerima predstavljat će temeljne okvire stvaranja ove usluge.

– Razvojna agencija grada Čakovca Čakra ovdje je kao potporna institucija koja je pomagala nositelju projekta i partnerima u pripremi i projektnoj prijavi, a sada pomaže i u provedbi aktivnosti. Projekt se financira iz Europskoga socijalnog fonda, što je instrument Europske unije usmjeren na povećanje socijalne inkluzije, odnosno uključenosti skupina u nepovoljnijem položaju, unapređenju vještina i lakšoj integraciji na tržište rada – rekla je direktorica Razvojne agencije grada Čakovca “ČAKRE” Damira Vresk.

Vrijednost projekta je blizu 1,5 milijuna kuna, a trajat će 18 mjeseci, pri čemu je provedba započela u svibnju, što znači da završava 31. listopada 2021. godine. U nj će uz socijalnu uslugu rane intervencije biti uključeno stotinu djece s poremećajem iz spektra autizma: putem projekta omogućit će im se određeni napredak u razvoju, integracija u redovni predškolski sustav i na kraju u lokalnu zajednicu, objasnila je Vresk. Dodala je da će u projektne aktivnosti biti uključeno i stotinu članova obitelji navedene djece, čime se želi osnažiti roditeljske kompetencije i podići kvalitetu obiteljskoga života.

Projektne aktivnosti uključuju zapošljavanje šestero novih stručnjaka za direktan rad s djecom koji će se educirati o osnovnim i naprednim modelima ABA terapije, provođenje radionica za roditelje, nabavu elektroničke opreme i mjernih instrumenata, organiziranje javnih tribina kod svakog od partnera na projektu, čime se želi osvijestiti lokalnu zajednicu o važnosti provođenja rane intervencije i širenja mreže socijalnih usluga te razne promotivne i edukativne aktivnosti, kao i znanstvenoistraživački rad koji će objediniti zaključke tijekom provedbe. Planirana je i dvodnevna konferencija o učinkovitim metodama edukacijske rehabilitacije.
– MURID je nastao zato što sustav ovakav tip usluge nije prepoznavao, ni nudio prije deset i više godina tako da je rana intervencija zapravo jedna od mlađih usluga. Paradoksalno, dokazano je da se radi i o jednoj od najučinkovitijih! Njome se olakšava funkcioniranje roditelja i općenito obitelji s djecom koja imaju određena odstupanja u razvoju, kao i njihova lakša i bolja integracija i inkluzija u kasnijoj životnoj dobi. Kao edukacijski rehabilitatori itekako smo svjesni onoga što djeci i roditeljima treba, a što im sustav ne pruža. Puno smo upita, barem u dijelu koji uključuje prvo savjetovanje roditelja, dobivali iz područja izvan Međimurske županije. Tako je i osnovni cilj ovoga projekta širenje mreže socijalnih usluga, dok je MURID-ov cilj da s projektnim partnerima stvori takav sustav socijalnih usluga i u njihovim županijama – istaknula je Silvija Pucko, izvršna direktorica MURID-a.
Dodala je da će na taj način i roditelji djece u tim županijama moći dobiti podršku tamo gdje im treba: unutar zajednice u kojoj žive.
– Poziv na partnerstvo s MURID-om zaista nam je došao kao lijek, s obzirom na činjenicu da na području Virovitičko-podravske županije postoji potreba za takvim socijalnim uslugama. Ne možemo reći da nije bilo inicijative za tako nešto, no ti su pokušaji najčešće završavali na volonterskim aktivnostima, koje se ne mogu provoditi zauvijek. Kod nas je trenutno 20-ero djece uključeno u ranu intervenciju, no među njima ima i djece iz drugih županija… Potreba je, dakle, velika! – rekla je ravnateljica COOR-a Virovitica Margarita Kovačević kao predstavnica projektnih partnera.

Međimurje

Nastavlja se projekt gerontodomaćica: za pomoć starijim osobama osigurano novih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je otvoreni trajni poziv za treću fazu projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ za koji je financiranje osigurano iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti. Prednost imaju nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na javni poziv mogu se prijaviti gradovi i općine te neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu ima predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti. Obvezni partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje (područna služba ili područni ured) i Centar za socijalnu skrb, dok ostali partneri mogu biti neprofitne organizacije, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove koje imaju registriranu djelatnost pružanja usluga starijim i/ili nemoćnim osobama. Planirano trajanje projekta je najviše do osam mjeseci.

Za troškove provođenja projekta Hrvatska je osigurala 200 milijuna kuna. Prijave započinju 25. svibnja.

Nastavite čitati

Međimurje

Matulov grunt u Frkanovcu: 19. svibnja predstavljanje romana ‘Vošicki’ Marka Gregura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Javna ustanova “Međimurska priroda” organizira događaj za istinske poklonike pisane riječi.

U četvrtak, 19. svibnja, u 18.30 na Matulovu gruntu u Frkanovcu održat će se atraktivna književna večer s renomiranim i nagrađivanim hrvatskim piscima. Marko Gregur predstavit će svoj roman ‘Vošicki’, a program će voditi Tomislav Šovagović.

Prošlogodišnja književna nagrada ‘Fric’ dodijeljena je romanu ‘Vošicki’. Koprivničanec Gregur je djelo posvetio liku i djelu tiskara i nakladnika Vinka Vošickog. U Koprivnici njegovo ime nosi ulica, postoji i spomen-ploča. Ali tek ustrajan istraživački rad otvorio je Greguru veličinu ovog knjižara koji je u Hrvatsku stigao iz Češke.

Program vodi Tomislav Šovagović. FOTO: Roberta Radović

Vošicki je imao autorska prava na djela Karla Maya, objavljivao je autore kao što su Schopenhauer, Maupassant, Balzac, Tolstoj, a prvi je počeo objavljivati sabrana djela Miroslava Krleže, nakon čega se rodila dugogodišnja suradnja s ovim velikim hrvatskim piscem. Marko Gregur između ostalog je i tajnik Društva hrvatskih književnika.

Prvi rezident na Matulovu gruntu bio je novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović. Frkanovec, njegova priroda i ljudi toliko su ga oduševili da dolazi i ove godine. Bit će moderator i voditelj ove izuzetne književne večeri. Posjetitelji se pozivaju ponijeti dekice ili prostirke za ugodnije praćenje programa koji će se održati na otvorenom.

Događaj je organiziran unutar aktivnosti i programa Tjedna zaštite prirode (16. – 22. svibnja) koji provodi Javna ustanova ‘Međimurska priroda’. Ulaz na program je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje