Povežite se s nama

Međimurje

MURID će s partnerima putem projekta “Centar stabilne podrške” širiti usluge rane intervencije!

Objavljeno:

- dana

U uredu Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID-a) danas je održana početna konferencija projekta “Centar stabilne podrške”.

Nositelj projekta je MURID, a partneri Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, V. osnovna škola Bjelovar te Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladi i obitelji “Vrtuljak” iz Križevaca.

Centar stabilne podrške je projekt putem kojega će se mreža socijalne usluge rane intervencije širiti na tri susjedne županije. Sustavno zapošljavanje, specijalizacija za rad u području rane intervencije i zagovaranje prema financijerima predstavljat će temeljne okvire stvaranja ove usluge.

– Razvojna agencija grada Čakovca Čakra ovdje je kao potporna institucija koja je pomagala nositelju projekta i partnerima u pripremi i projektnoj prijavi, a sada pomaže i u provedbi aktivnosti. Projekt se financira iz Europskoga socijalnog fonda, što je instrument Europske unije usmjeren na povećanje socijalne inkluzije, odnosno uključenosti skupina u nepovoljnijem položaju, unapređenju vještina i lakšoj integraciji na tržište rada – rekla je direktorica Razvojne agencije grada Čakovca “ČAKRE” Damira Vresk.

Vrijednost projekta je blizu 1,5 milijuna kuna, a trajat će 18 mjeseci, pri čemu je provedba započela u svibnju, što znači da završava 31. listopada 2021. godine. U nj će uz socijalnu uslugu rane intervencije biti uključeno stotinu djece s poremećajem iz spektra autizma: putem projekta omogućit će im se određeni napredak u razvoju, integracija u redovni predškolski sustav i na kraju u lokalnu zajednicu, objasnila je Vresk. Dodala je da će u projektne aktivnosti biti uključeno i stotinu članova obitelji navedene djece, čime se želi osnažiti roditeljske kompetencije i podići kvalitetu obiteljskoga života.

Projektne aktivnosti uključuju zapošljavanje šestero novih stručnjaka za direktan rad s djecom koji će se educirati o osnovnim i naprednim modelima ABA terapije, provođenje radionica za roditelje, nabavu elektroničke opreme i mjernih instrumenata, organiziranje javnih tribina kod svakog od partnera na projektu, čime se želi osvijestiti lokalnu zajednicu o važnosti provođenja rane intervencije i širenja mreže socijalnih usluga te razne promotivne i edukativne aktivnosti, kao i znanstvenoistraživački rad koji će objediniti zaključke tijekom provedbe. Planirana je i dvodnevna konferencija o učinkovitim metodama edukacijske rehabilitacije.
– MURID je nastao zato što sustav ovakav tip usluge nije prepoznavao, ni nudio prije deset i više godina tako da je rana intervencija zapravo jedna od mlađih usluga. Paradoksalno, dokazano je da se radi i o jednoj od najučinkovitijih! Njome se olakšava funkcioniranje roditelja i općenito obitelji s djecom koja imaju određena odstupanja u razvoju, kao i njihova lakša i bolja integracija i inkluzija u kasnijoj životnoj dobi. Kao edukacijski rehabilitatori itekako smo svjesni onoga što djeci i roditeljima treba, a što im sustav ne pruža. Puno smo upita, barem u dijelu koji uključuje prvo savjetovanje roditelja, dobivali iz područja izvan Međimurske županije. Tako je i osnovni cilj ovoga projekta širenje mreže socijalnih usluga, dok je MURID-ov cilj da s projektnim partnerima stvori takav sustav socijalnih usluga i u njihovim županijama – istaknula je Silvija Pucko, izvršna direktorica MURID-a.
Dodala je da će na taj način i roditelji djece u tim županijama moći dobiti podršku tamo gdje im treba: unutar zajednice u kojoj žive.
– Poziv na partnerstvo s MURID-om zaista nam je došao kao lijek, s obzirom na činjenicu da na području Virovitičko-podravske županije postoji potreba za takvim socijalnim uslugama. Ne možemo reći da nije bilo inicijative za tako nešto, no ti su pokušaji najčešće završavali na volonterskim aktivnostima, koje se ne mogu provoditi zauvijek. Kod nas je trenutno 20-ero djece uključeno u ranu intervenciju, no među njima ima i djece iz drugih županija… Potreba je, dakle, velika! – rekla je ravnateljica COOR-a Virovitica Margarita Kovačević kao predstavnica projektnih partnera.

Međimurje

TZO Sv. Martin na Muri poziva turističke aktere s toga područja na edukativni sastanak 10. ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavno na kampanju Ministarstva turizma i sporta „Safe stay in Croatia“, koja slijedi oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam „Safe travels“ i domaćim i stranim turistima govori da se u Hrvatskoj primjenjuju zdravstveni i sigurnosni protokoli za sprječavanje širenja virusa COVID-19 i nastavak pridržavanja epidemioloških mjera, Sveti Martin na Muri u suradnji s Termama Sveti Martin odlučio je postati prva destinacija u kojoj svi smještajni i ugostiteljski objekti u kojim se obavlja ugostiteljska djelatnost i pružaju usluge u turizmu nose gore navedenu oznaku.

Kratko predavanje o protokolu zaprimanja i smjernicama za pridržavanje protokola i epidemioloških mjera održat će direktor TZO Sveti Martin na Muri, David Novinščak.

Na primjeru poslovanja u „Prvom healthness resortu u Europi“, Termama Sveti Martin, i samoj primjeni oznaka sigurnosti govorit će generalni direktor, gospodin Igor Nekić.

Na primjeru poslovanja Kuće za odmor “Međimurski ceker“ govorit će Nikolina Novinić koja je ujedno i vlasnica tvrtke Destinova, koja se bavi edukacijom i savjetovanjem privatnih iznajmljivača.

Na primjeru poslovanja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Hažić govorit će Tatjana Hažić, među ostalim i dobitnica prestižne nagrade „Čovjek ključ uspjeha za djelatnika u turizmu” 2015. godine.

Putem projekta „Safe stay in Croatia“ osmišljeni su protokoli poslovanja i postupanja s korisnicima u svim turističkim i s turizmom povezanim djelatnostima. Oznaka “Safe Stay in Croatia” dodjeljuje se besplatno dionicima iz turističkog sektora koji se prijave u sustav te ispune prijamni obrazac kojim potvrđuju i jamče poštivanje i provođenje aktualnih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Oznaka „Safe stay in Croatia“ gostima omogućava lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, prijevoza, turističkih atrakcija i slično koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.  Također, vidljivo istaknuta oznaka „Stay safe in Croatia“ pruža informaciju svim posjetiteljima da turistički objekt njihovog interesa djeluje prema aktualnim preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Tijekom priprema za ovu turističku godinu, u kojoj nas nažalost i dalje prati pandemija, potrebno je upravo sigurnost i zdravlje naših sugrađana i gostiju staviti na prvo mjesto. Riječ je o projektu u kojem su Ministarstvu turizma i sporta podršku pružila vodeća turistička i strukovna udruženja okupljena u Savjet za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke godine 2021. te unapređenje turističke ponude. Propisanim protokolima obuhvatit ćemo sve smještajne objekte u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju turističke usluge i sve ugostiteljske objekte na području destinacije Sveti Martin na Muri – kažu iz TZO Sveti Martin na Muri.

Imperativno je da svi u turizmu preuzmu oznaku “Safe stay in Croatia” te je jasno istaknu na svojim objektima. Također, kako bi se destinacija Sveti Martin na Muri prezentirala kao sigurna destinacija, važno je da oznake, kao i sve druge prateće video i foto materijale, pružatelji usluga upotrebljavaju na svojim društvenim kanalima i općenito u komunikaciji prema tržištu i gostima, kažu iz navedenoga TZ-a.

– Ovim putem pozivamo sve turističko-ugostiteljske aktere s područja destinacije Sveti Martin na Muri na kratki edukativni sastanak na kojem ćemo se upoznati sa protokolarnim i epidemiološkim mjerama koje se provode na svim razinama turističke djelatnosti sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i na kojem će biti predstavljen detaljan i precizan protokol zaprimanja predmetne oznake sigurnosti te će iste biti dodijeljene u fizičkom u obliku – dodaju.

Sastanak će se održati sukladno epidemiološkim mjerama i uputama u Kongresnoj dvorani Hotela Terme Sveti Martin, 10. ožujka 2021. godine u 18 sati.

– Molimo sve da potvrde svoje sudjelovanje na edukativnom sastanku najkasnije do ponedjeljka, 8. ožujka 2021., godine kako bismo mogli točno definirati raspored i termin dolaska.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe, od čega je evidentirano 15 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 10,48 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja, priopćio je 5. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 130.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.490 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 34 pacijenta pozitivna na COVID-19, od toga bez novih prijema unutar 24 sata, dok su otpuštena 4 pacijenata.

U protekla 24 sata preminula je jedna COVID pozitivna osoba, muška osoba stara 78 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!