Povežite se s nama

Međimurje

MURID-ov dvodnevni online kongres okupio čak 330 stručnjaka

Objavljeno:

- dana

Tijekom posljednjeg vikenda u rujnu, u petak i subotu, 24. i 25. rujna, djelatnice Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID-a – organizirale su svoj drugi dosadašnji kongres pod nazivom “Obitelji usmjeren pristup u praksi”, koji je održan u online okruženju.

Na početku događanja sudionike i predavače pozdravila je izvršna direktorica MURID-a i predsjednica Programsko-organizacijskog odbora kongresa Silvija Pucko, a potom su se sudionicima obratile predstavnice lokalnih i regionalnih vlasti: gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb u Međimurskoj županiji Elizabeta Najman-Hižman.

Na kraju su sve prisutne pozdravile i predstavnice ministarstava i pokrovitelja kongresa – Danica Kramarić uime Ministarstva zdravstva i Zvjezdana Bogdanović uime Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Na dvodnevnom kongresu sudjelovalo je 330 stručnjaka iz Srbije, Slovenije, BiH te Hrvatske. Svi oni bili su prisutni s jednim zajedničkim ciljem: da čuju iskustva stručnjaka diljem svijeta o transformaciji pristupa ranoj intervenciji u djetinjstvu – s modela rada usmjerena samo na dijete prema obitelji usmjerenu modelu.

O ovome su u dva dana pričali redom: Jasenka Pregrad i Ivana Ćosić Pregrad, psihologinje koje su pričale o sistemskog pristupu obitelji, Robin McWilliam, profesor na Sveučilištu u Alabami, predstavio je svoj Intervju zasnovan na rutinama, Snežana Ilić, profesorica na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Univerziteta u Beogradu objasnila je kako funkcionira Model rane intervencije u Srbiji. Drugi dan kongresa otvorila je Branka Jurišić, edukacijska rehabilitatorica u Obrazovnom centru Pika u Ljubljani s temom Primjena Intervjua o rutinama u praksi.

Nakon nje, MURID-ov proces transformacije prema obitelji usmjerenom pristupu predstavile su Silvija Pucko, izvršna direktorica i osnivačica MURID-a i Petra Marković, edukacijska rehabilitatorica u MURID-u. Kako u praksi izgleda obitelji usmjeren pristup pokazale su Dijana Miočić, Tamara Ciciliani te Renata Rade svojim temama o ulogama i potrebama roditelja te svakodnevnim izazovima s kojima se obitelji susreću.

Kongres su zatvorile Marija Repalust i Heda Mislović, djelatnice MURID-a, koje su predstavile istraživanje i rezultate istraživanja pod nazivom Kvantitativna usporedba učinaka intenziteta programa kod djece s poremećajem iz spektra autizma. Istraživanje je to koje je provedeno u sklopu projekta Centar stabilne podrške financiranog iz Europskoga socijalnog fonda. U sklopu istog projekta održan je i ovaj kongres, pa su tako svi sudionici na kongresu sudjelovali besplatno.

Projekt Centar stabilne podrške, u trajanju od 18 mjeseci, vrijednosti gotovo 1,5 milijuna kuna, pokrenut je s ciljem povećanja uključenosti u društvo i pružanja inovativne usluge rane intervencije djeci s razvojnim rizicima na području Međimurske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

Partneri na ovom projektu su Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji Vrtuljak iz Križevaca, V. osnovna škola Bjelovar i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Nositelj projekta je MURID.

Spajanje stručnjaka, dijeljenje znanja i iskustava te stvaranje i poticanje suradnji, ciljevi su i ovog projekta, ali i kongresa.

– Vjerujemo da su ti ciljevi ostvareni u ova dva dana. Vidimo se za dvije godine na još jednom kongresu! – poručuju iz MURID-a.

Međimurje

Kim Verson u subotu, 4. prosinca, u Čakovcu u sklopu Adventa u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Facebook/Kim Verson

Prvoga prosinačkog petka u sklopu čakovečkog Adventa očekuju vas Adventski sajam i predstava za djecu, a nastupaju i Bobo i Vujča.

Dan kasnije na Trgu Republike uživajte u sviranju Nikole Grabara (10 sati) te Kim Verson (18 sati), sajmu tradicionalnih međimurskih kolača te nastupima Društva “Naša djeca” i polaznika vrtića, kao i malog zbora Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”.

Toga dana će se kod obiju čakovečkih crkava zapaliti i druga adventska svijeća. U nedjelju će se pak izvođenjem adventskih i božićnih pjesama predstaviti KUD Žiškovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Drugog dana u prosincu u Međimurju 136 novozaraženih, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 314 uzoraka, od čega su evidentirana 132 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 42,03% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavila se 121 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 209. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 86.882 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 121 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpušteno je 8 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminule su 2 osobe, ženske osobe stare 69 i 92 godinu.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 4. prosinca, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje