Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: društveni domovi vraćaju život u prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće ravnomjerno ulaže u razvoj svih naselja, a to se može vidjeti i u projektima uređenja društvenih domova.

Prije nekoliko godina započelo se s ulaganjem u obnovu i dogradnju Društvenog doma u Peklenici, a u potpunosti je obnovljen i Društveni dom u Štrukovcu.

Radilo se i u Križovcu, gdje je Dom u 2018. godini dobio novo krovište, dok će se ove godine nastaviti s uređenjem. Nešto drukčija priča razvija se u Hlapičini. Društveni dom u ovome naselju bio je zatvoren više od 20 godina. Nakon što je na inicijativu gradonačelnika Dražena Srpaka osnovano Društvo žena Hlapičina, oživjeli su i prostori Društvenoga doma.

Nakon što su tijekom 2017. godine započeti prvi radovi, krajem prosinca prošle godine Dom u Hlapičini ponovo je otvorio svoja vrata s potpuno obnovljenom dvoranom za gledatelje, pozornicom, sanitarnim čvorom, grijanjem i ventilacijom te je ovom fazom obnove u potpunosti spreman za korištenje. Upotrebljavat će ga udruge, mještani i školska djeca.

Dom u Hlapičini koristit će udruge, mještani i školska djeca

Na svečanom otvorenju Društvenoga doma okupljenima su se obratili gradonačelnik Srpak, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te predsjednik Mjesnog odbora Dragutin Stojko.

– Ponosni smo i zadovoljni što smo realizacijom ovog projekta pomogli u vraćanju društvenoga života u Hlapičinu. Moram istaknuti odličnu komunikaciju između gradske vlasti i mjesnih odbora, u kojoj leži ključ za kvalitetan i brz razvoj prigradskih naselja – istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Srpak.

U Društveni dom u Peklenici dosad je uloženo 1,8 milijuna kuna

Svečanost su upotpunili učenici Područne škole Hlapičina koji su za okupljene pripremili prigodni program uz pjesmu, ples, igrokaze i recitacije, a sve to pod mentorstvom učiteljica Gabrijele Purić Horvat, Lidije Pintarić i Marine Horvat te učitelja glazbene kulture Ivice Majsana.

Prije otvorenja Doma u Hlapičini gradonačelnik Srpak je u pratnji svojega zamjenika Miljenka Cmrečaka obišao radove na Društvenom domu u Peklenici, u koji je dosad uloženo 1,8 milijuna kuna, a gotovo 800.000 kuna osigurano je putem natječaja nekoliko ministarstava.

Međimurje

Donji Vidovec: zbog učestalih provala i krađa povećat će se broj policijskih ophodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Općine Donji Vidovec u posljednje se vrijeme bilježi povećani broj provala i krađa. Tim je povodom načelnica Bojana Petrić organizirala sastanak na kojem su bili načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić, kontakt policajac Davor Igrec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Da bi se zaustavilo širenje ovog problema i povećalo stanje sigurnost na području Donjeg Vidovca, ali i susjednih općina, policija će povećati prisutnost svojih djelatnika na tom prostoru.

– Želimo zamoliti sve mještane da surađuju s policijom te svojim opažanjima i saznanjima pomognu u sprječavanju kaznenih djela i otkrivanju počinitelja – poručeno je na sastanku.

Djelatnici Policijske postaje Prelog su već u prvoj polovici siječnja uspješno razriješili više kaznenih djela koja su se dogodila u posljednjih nekoliko mjeseci na području Općine Donji Vidovec te su prema počiniteljima poduzete određene mjere.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Na Mađerkinu bregu niknuo kostur budućega Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Napreduje izgradnja Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinu bregu.

U tijeku je montaža čelične konstrukcije vidikovca (stepenica i platformi) te je dosad izvedeno oko 60% radova. Radove su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj TIC-a Općine Štrigova Josip Mikec i županijska pročelnica Blaženka Novak.

Završetak montaže konstrukcije u planu je do kraja veljače, nakon čega slijede završni radovi u samom Centru i njegovo opremanje. Na lokaciji će posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi cijelog Međimurja, a biciklisti će na raspolaganju imati odmorište opremljeno servisnom stanicom, prilagođeno i e-biciklima.

Prema ugovoru radovi završavaju 17. ožujka 2022., a izvodi ih Hidroing d.d. Ugovoreni iznos radova je 5.827.712 kuna bez PDV-a. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska, koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanisza, uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.463.966,46 eura.

Nakon dovršetka vidikovca, održat će se raznovrsne radionice u koje će biti uključena djeca školske dobi te turistički stručnjaci s područja Međimurja i Nagykanizse kako bi ih se upoznalo s novitetima koji će proizaći iz projekta.

Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljena su i tri turistička paketa – biciklistički paket, paket zdravlje i wellness te eko-turistički paket. Navedeni paketi će pridonijeti tome da projektno područje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Turisti će se tako upoznati s novoizgrađenim atrakcijama, ali i s postojećom kulturnom i prirodnom baštinom destinacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje