Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: Hrvatske ceste odgovorile na zahtjev za postavljanjem semafora na glavnom raskrižju

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak je početkom listopada uputio dopis Hrvatskim cestama u kojem predlaže poduzimanje mjera za povećanje sigurnosti prometa na raskrižju državne ceste DC209 i županijske ceste ŽC 2003 u Murskom Središću. Riječ je o glavnom i najprometnijem gradskom raskrižju, na kojem se u posljednje vrijeme dogodilo nekoliko teških prometnih nesreća.

Jedna od mjera koju su predložili iz Grada bila je postavljanje semafora. Sada je iz Hrvatskih cesta stigao odgovor.

– S obzirom na prosječni godišnji dnevni promet, položaj graničnog prijelaza i činjenicu da sav promet u tranzitu prolazi po cijeloj dužini Murskog Središća, problem nije moguće u potpunosti riješiti parcijalnim mjerama već je potrebno nastaviti s aktivnostima vezanima za premještanje prometa koji gravitira u oba smjera i to izgradnjom obilaznice Murskog Središća koja je definirana prostornim planom Grada Murskog Središća. Zbog specifičnosti raskrižja koje čine DC209 i ŽC 2003 u cilju poboljšanja trenutnog stanja i sigurnijeg prometa, Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb u Plan investicijskog održavanja za 2019. godinu uvrstit će izradu varijantnih rješenja i projektne dokumentacije za uređenje raskrižja, a nakon dovršenja iste u narednom razdoblju pristupiti realizaciji projekta – stoji u odgovoru Hrvatskih cesta.

Iz Hrvatskih cesta također navode kako su uvidom u dokumentaciju iz proteklih godina i očevidom na terenu utvrdili svakodnevnu prisutnost teretnih vozila od čega veliki broj vozila u tranzitu koja prelaze granicu te se prije prelaska zadržavaju u zoni raskrižja u centru Murskog Središća, čime ometaju prolaz raskrižjem i utječu na sigurnost sudionika z prometu, naročito pješaka koji ne mogu normalno koristiti postojeće pješačke prijelaze.

– Ističemo potrebnu za pronalaženjem prometnog rješenja, poput mogućnosti zaustavljanja teretnih vozila na ulasku u grad i sinhronizirano propuštanje, kojim bi se smanjio broj dolaska vozila u centar grada i time spriječilo zaustavljanje i stvaranje kolone u samom raskrižju prije prelaska granice. Također je potrebno smanjiti broj teretnih vozila prije svega vozila u tranzitu koji se bezrazložno pojavljuju na pravcu Lendava – Mursko Središće – Čakovec i obratno. Treba razmotriti mogućnost preusmjeravanja prometa u tranzitu i teški teretnih vozila kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji na granične prijelaze Trnovec – Dravsko Središće i Goričan – stoji u priopćenje.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje