Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: uživajte u koncertima, sajmu, Murskoj alki, kotlićima…

Objavljeno:

- dana

Na području Grada Murskog Središća Danima Peklenice 22. i 23. lipnja počelo je Ljeto uz Muru.

Ono će kulminaciju doživjeti tijekom današnjega Dana Grada te vikenda koji dolazi nakon toga.

– Dan Grada ove je godine umjesto za sredinu svibnja po prvi puta biti vezan uz blagdan sveca zaštitnika Župe, svetog Ladislava, čiji se dan slavi 27. lipnja. Prošle smo godine preselili i obilježavanje Ljeta uz Muru s početka kolovoza na kraj lipnja te ga spojili s cijelim nizom drugih praznika, blagdana, spomen-dana i obljetnica koji se obilježavaju tijekom zadnja dva tjedna u lipnju. To su, između ostaloga, Dan državnosti 25. lipnja, sada i Dan Grada te obljetnica zaustavljanja tenkova u Murskome Središću 28. lipnja. Premještanjem Ljeta uz Muru riješili smo nekoliko problema: ono je dobilo udarni termin, s obzirom na činjenicu da je početkom kolovoza ipak više građana na godišnjem odmoru.
Osim toga, u ovome dijelu Hrvatske kalendarski smo prvi grad koji je počeo s ljetnim programom, što je također prednost. Proslavom krajem lipnja ostvarit ćemo i značajne uštede.

Na ovogodišnjoj proslavi Ljeta uz Muru organizira se prekrasan i bogat program. Posjetitelje će razveseliti nastupi grupe Vigor, Joška Čaglja-Jole, Klape Mirakul, Hladnoga piva te Opće opasnosti. Posebno bih izdvojio Sajam domaćih proizvoda te natjecanje u pečenju proštenjskih kolača, koji će se odvijati na šetnici uz Muru u subotu, 29. lipnja s početkom u 18 sati, kao uvod u Jolin koncert, koji je predviđen u 21 sat – objašnjava gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak.

Problemi i rješenja

Što se tiče protekle godine od lanjskog Dana Grada u retrospektivi, građani najsjevernijega hrvatskoga grada preživjeli su burno razdoblje pokušaja rješavanja raznih problema, poput kamionskoga prometa, koji je do početka 2019., kada je tamo zabranjen promet za teretna vozila mase veće od 7,5 tona, ugrožavao sigurnost te imovinu građana Murskog Središća. U slučaju prometa radi se o privremenome rješenju: jedino dugoročno rješenje uključuje izgradnju obilaznice i novoga mosta preko rijeke Mure, budući da je trenutni most stariji od pola stoljeća.

– Planirani gradski Proračun za 2019. godinu „težak“ je 63 milijuna kuna. Kao što sam rekao u više navrata, riješit ćemo jedan po jedan problem, stvoriti infrastrukturu i zadovoljiti sve osnovne potrebe koje naši građani imaju, a zatim se fokusirati isključivo na podizanje kvalitete života. Puno novca, a to ćemo nastojati još i povećati, izdvajamo za pomoć djeci, za kulturu, sport i udruge. Cilj nam je stvoriti zdravo okruženje da bismo dobili grad zadovoljnih i sretnih ljudi. Tako i ja shvaćam svoj mandat, jer sam na toj poziciji ne da vladam, već da služim! – odlučan je Srpak.

Murskoj alki

Pritom spominje brojne projekte koji su nedavno ili će uskoro biti ostvareni na području Grada: to su Dječji vrtić, proširenje Gospodarske zone Brezje, izgradnja i uređenje cesta i oborinske odvodnje, obnove društvenih domova i javne rasvjete na području Grada, adaptacija grobne kuće na groblju Križovec – Peklenica i konstrukcija zida urni te uređenje staza na groblju u Murskome Središću, uređenje igrališta za mali nogomet i cesta u Štrukovcu te niz manjih projekata. U suradnji s Mađarima su prijavili čak četiri Interreg projekta prekogranične suradnje. U projektu „Zaželi!“, vrijednom 1,5 milijuna kuna, sudjeluje osam žena, a ima čak 32 korisnika.

Ponosni građani

– I dalje ćemo podržavati djecu, roditelje te osobe starije životne dobi, kao i sve koji se žele društveno angažirati u udrugama. Centar za kulturu Rudar koristi se na tjednoj bazi za razna događanja i manifestacije. Za istoimeni Nogometni klub dogradit će se gledalište s popratnim sadržajima. Bogat društveni život u gradu nadopunjuju i udruge poput Serjojnskih mama i beba, Planinarskog društva Bundek, MAKAMUS-a, KUD-a Mura te drugih. Hoćemo da mladi požele ostati u Međimurju. Naselja se razvijaju ravnomjerno, sva su jednako vrijedna, te smatram da danas svaki od naših mještana s ponosom može ustvrditi da je građanin Grada Mursko Središće! – završava Srpak.

U Murskome Središću naglašavaju važnost razvijenoga društvenoga života. Na slici: predstava “Kaos prije premijere” trupe MAKAMUS-a

Dan Grada danas će se obilježiti svetom misom u Župnoj crkvi Marije Kraljice i svetog Ladislava s početkom u 17 sati te svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Murskog Središća, koja će se održati u CZK Rudar u 18 sati.

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje