Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: nastupaju Mladen Grdović i Učiteljice, navija se za Vatrene, natječe na „Murskoj alci“ i kuhaju kotlići

Objavljeno:

- dana

Manifestacija „Ljeto uz Muru 2018.“ ovog vikenda nastavlja se koncertima Mladena Grdovića, atraktivnih Učiteljica, Globus benda, ali i natjecanjem na Murskoj alci, kuhanjem kotlićima i, naravno praćenjem četvrtfinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Rusije na velikom platnu pod šatorom na šetnici uz Muru.

U petak, 6. srpnja u najsjeverniji hrvatski grad dolazi pjevač i veliki zabavljač Mladen Grdović. Na šetnici uz Muru s početkom u 21:30 sati otpjevat će svoje najpoznatije pjesme „Crveni ferrari“, „Oči boje lavande“, „Dalmatinac“, „Evo mene moji ljudi“ i mnoge druge te zasigurno dobro zabaviti publiku. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a kao predgrupa nastupa Accord grupa.

Rudarski zbor Mursko Središće i Turistička zajednica Grada Murskog Središća u subotu, 7. srpnja s početkom u 17 sati organiziraju ekipno natjecanje „Murska alka”. Nakon „Murske alke“, a prije gledanje utakmice  Hrvatska – Rusija koja će se prikazivati na platnu, pod šatorom na šetnici od 19:00 sati atmosferu će zagrijati Globus bend.

Nakon utakmice na pozornicu dolaze atraktivne Učiteljice s početkom u 22 sata. Koncert je besplatan za posjetitelja.

U nedjelju, 8. srpnja na športsko-rekreacijskom centru „Zalešće“ kuhat će se već tradicionalni Gradski kotlići. Ekipe s područja Grada i prigradskih naselja rade posljednje pripreme oko nabavke sastojaka za kuhanje koje financijski pokrivaju Turistička zajednica Grada Murskog Središća i Grad Mursko Središće. Podjela jela bit će u 12 sati, a za dobru atmosferu pobrinuti će se Tamburaški sastav „Zrin“.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje