Povežite se s nama

Kultura

Mursko Središće: održan prvi radni sastanak na temu izrade monografije o rudarenju

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće jedan je od partnera na projektu “Energy Tour”, putem kojega će interpretirati i na atraktivan način prezentirati svoju industrijsku baštinu.

Jedna od predviđenih aktivnosti je i izrada monografije o rudarenju na području Murskog Središća. Monografija će se temeljiti na znanstvenoistraživačkom radu, a kod izrade će se voditi računa o tome da bude atraktivna i pristupačna za sve čitatelje. Kao stručna suradnica za izradu monografije izabrana je dr. sc. Mihaela Mesarić koja je 2015. uspješno obranila doktorsku disertaciju na temu „Zaštita i valorizacija rudarske geobaštine na primjeru Murskoga Središća“, a sada će rezultate svojih istraživanja prezentirati i široj publici. Uz nju, autor monografije bit će i povjesničar Zoran Turk.

U monografiji će se osim povijesnog pregleda rudarstva, s posebnim naglaskom na povijest privatnih tvrtki koje su započele industrijsko iskapanje ugljena, obraditi i neke dosad zanemarivane teme, poput raznih drugih eksploatacija i vrsta rudarenja na području Murskoga Središća, ozljeda na radu i utjecaja rudarstva na zdravlje mještana, utjecaja rudarstva na krajobraz oko Murskog Središća, kao i utjecaja rudarstva na demografske, gospodarske i prostorno planske trendove u Murskom Središću. Za potrebe izrade monografije već su napravljena opsežna arhivska istraživanja, a pronađene su i dosad nepoznate videosnimke Murskog Središća iz razdoblja eksploatacije ugljena, kao i svi sačuvani primjerci službenog glasila Međimurskih ugljenokopa koji su izlazili od 1964. do 1967. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 762.094 eura, dok je udio koji otpada na Mursko Središće 294.150 eura. Projekt traje do kraja kolovoza 2022. godine, međutim, monografija bi mogla ugledati svjetlo dana i ranije.

Kultura

Povodom Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici izložba fotografija Branka Težaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom današnjeg Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici otvara se izložba fotografija Branka Težaka pod nazivom “Čovjek i priroda”.

Otvorenje je 22. travnja u 18 sati.

Branko Težak se fotografijom počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Od tada je sudjelovao na više od tristo izložbi od čega na više od sto u inozemstvu. Nagrađivan je 90 puta od toga 16 puta u inozemstvu.

Sudjelovao je na izložbama fotografije na svim kontinentima i na Novom Zelandu.

Zvanje KMF FSJ dodijeljeno mu je 1983. godine, zvanje AFIAP od FIAP-a 1993., a 1995. primljen je u ULUPUH. Fotografijom se profesionalno bavi od 1983. godine.

Godine 2010. izdao je knjigu fotografija pod naslovom “Fotografija” u kojoj je predstavio osamdeset crno-bijelih fotografija. Za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenja imena Ivanca diljem svijeta, godine 2009. nagrađen je Plaketom grada Ivanca.

Nastavite čitati

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati