Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan rudara

Objavljeno:

- dana

Povodom obilježavanja Dana rudara, 2. ožujka, u Murskom Središću ispred spomenika rudaru su položeni vijenci i zapaljene su svijeće. Delegaciju su predvodili gradonačelnik Dražen Srpak, potpredsjednici Gradskoga vijeća Renata Kovačić i Dragutin Stojko, predstavnici Udruge umirovljenika i bivši rudari.

Ove godine obilježava se pola stoljeća od zatvaranja posljednjih rudarskih jama na širem području Murskog Središća. No, to ne znači da je tradicija rudarstva zaboravljena. Štoviše, Mursko Središće manifestacijama i brojnim drugim aktivnostima nastoji očuvati sjećanje na ljude i događaje koji su obilježili jedan dio povijesti najsjevernijeg hrvatskoga grada.

Industrijsko rudarenje ugljena u Murskom Središću započelo je nakon Prvog svjetskog rata, a u rudnicima je u jednom trenutku radilo oko 1700 ljudi. Rudarenje ugljena trajalo je tek nešto više od pedeset godina, ali dovoljno dugo da gradu ostavi trajni identitet.

Obilježavanje Dana rudara, spomendana svete Barbare, zaštitnice rudara i godišnjice stradanja u jami Maj 3, pretvoreni su u tradicionalne gradske manifestacije, a rudarstvo postaje prepoznatljiv turistički proizvod.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje