Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće upisano na kartu Aktivne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

OP-OP

Petu godinu zaredom u Hrvatskoj se provodi nacionalni projekt Aktivna Hrvatska, čiji je cilj potaknuti ljude na kretanje, vježbanje i aktivni stil života, jer su to najbolji načini borbe protiv pretilosti i raznih bolesti.

U provedbi projekta sudjeluje stručni tim sa zagrebačkoga Kineziološkog fakulteta koji u gradovima širom Hrvatske poziva sve zainteresirane na zajedničke treninge i edukacije. 

Kreće u Požegi

Prvi grad u kojem će se održati treninzi u novoj sezoni je Požega, gdje će tim kineziologa 20. siječnja odraditi prvi ovogodišnji zajednički trening. Ove godine na ruti Aktivne Hrvatske je i Međimurje, tako da su u Westinu najavljene edukacije i treninzi koji će biti održani u Murskom Središću 11. ožujka. Zatim slijede treninzi u Vodicama u svibnju, u Istri i Dubrovniku vježbat će se u lipnju, slijedi Zadar u srpnju, a završno vježbanje planira se održati u rujnu u Zagrebu u sklopu obilježavanja Europskog tjedna sporta.
Zajednički treninzi uključuju i vježbe pilatesa i joge. Kroz program vježbače vodi ambasadorica projekta Renata Sopek, a u Dubrovniku Darija Mikulandra Žanetić. Vježbači se mogu prijaviti putem službene web-stranice projekta. Na predstavljanju projekta u zagrebačkom hotelu Westin sudjelovale su brojne osobe iz sportskoga i društvenog života, koje su govorile o tome što za njih znači vježbanje i kretanje. Na taj su način podršku projektu dali Renata Sopek, vaterpolisti Frano Vićan, Andrija Bašić i Fran Paškvalin, glumica Mila Elegović i brojni drugi.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje