Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: uz reciklažno dvorište gradit će se kompostana za biootpad

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće započeo je s inicijativom gradnje kompostane.

Naime, na 43. sjednici stručnoga kolegija gradonačelnik Dražen Srpak zatražio je od nadležnih službi pokretanje postupka prikupljanja ponuda i ishođenja građevinske dozvole za kompostanu koja će se nalaziti na prostoru uz reciklažno dvorište. Riječ je o zemljištu koje je gradska komunalna tvrtka Murs-ekom kupila prije mjesec dana i koje je prema prostornoplanskim uvjetima namijenjeno za gradnju kompostane.

Kapacitet

– Gradnjom kompostane riješit će se problem odlaganja biorazgradivog komunalnog otpada i granja za sve korisnike usluge odvoza otpada putem Murs-ekoma. Prema sadašnjim podacima kompostana je potrebna za 4000 kućanstava odnosno 13.500 stanovnika s područja Grada Murskog Središća i općina Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec. Zbog očekivanog povećanja opsega broja stanovnika i budućih količina biorazgradivog komunalnog otpada, kapacitet buduće kompostane bit će dostatan za 5000 kućanstava – objasnio je gradonačelnik Dražen Srpak.

Osim Srpaka u raspravi su sudjelovali pročelnik Jedinstvenoga upravnog odjela Miljenko Štefanić, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josip Sršan, direktor Murs-ekoma Christian Črešnjovec, savjetnik za komunalna pitanja Juraj Zadravec i direktor Općega građevinskog poduzeća Ivan Balog.

Uloviti rokove

– Dogovoreno je da se do konca godine ishodi građevinska dozvola te pokušaju stići rokovi za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Odvojenim prikupljanjem biorazgradivog otpada i njegovom obradom, odnosno izgradnjom kompostane, učinkovito će se smanjiti udio biorazgradivog otpada u komunalnom otpadu, čime bi se zadovoljile odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom te građanima pružila puna usluga – zaključio je gradonačelnik Srpak.
U sklopu kompostane projektirat će se također i prostor za odlaganje građevinskog otpada, a njegova izgradnja ovisit će o zanimanju potencijalnoga privatnog investitora.

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje: ove nedjelje zabilježeno 83 novozaraženih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 253 uzorka, od čega je evidentirano 83 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 28 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 504. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 73 175 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 34 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 osoba, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje