Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: za privremeno rješenje prekomjernog teretnog prometa čeka se bilateralni dogovor sa Slovenijom

Objavljeno:

- dana

Dugogodišnji problem prekomjernoga teretnog prometa kroz Mursko Središće i dalje muči građane najsjevernijega hrvatskoga grada. S tim problemom upoznate su sve državne institucije, a konačno rješenje je isključivo gradnja obilaznice te novog mosta preko rijeke Mure prema Republici Sloveniji. Kako bi se što prije stvorili uvjeti za realizaciju ovoga zahtjevnog projekta, u Gradu intenzivno vode razgovore s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture te drugim nadležnim institucijama.

Tako je proteklog utorka, 26. lipnja, u Zagrebu održan sastanak s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem te ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, na kojem je gradonačelnik Dražen Srpak još jednom upozorio na problem i zatražio njegovo hitno rješavanje.

– Ministar Butković je izvijestio da su Hrvatske ceste dobile nalog za izradu potrebne dokumentacije za gradnju obilaznice Murskog Središća i novog mosta preko Mure. Naime, Studija izvodljivosti za projekt je pri kraju, nakon čega će se započeti s izradom Studije utjecaja na okoliš – rekao je Srpak.

Nakon sastanka u Ministarstvu, u srijedu, 27. lipnja, na užem kabinetu Vlade Republike Hrvatske kao jedna od točaka dnevnog reda obrađena je i problematika prekomjernoga teretnog prometa kroz Mursko Središće te je zaključeno da i nadalje postoji želja Vlade da se bilateralnim sporazumom s Republikom Slovenijom napravi prekategorizacija Graničnog prijelaza Mursko Središće iz međunarodnog u međudržavni, uz nadu da će nova slovenska Vlada nakon formiranja također pokazati spremnost za rješavanje ovog problema, koji je izražen i s njihove strane, na području Općine Lendava.

Prekategorizacija Graničnog prijelaza

– Prekategorizacija Graničnog prijelaza Mursko Središće iz međunarodnog u međudržavni je samo privremeno rješenje do izgradnje obilaznice i novog mosta. No, toj ideji izričito se protive udruge prijevoznika iz Hrvatske i Slovenije, koje su, usprkos saznanju da teretni promet nanosi ogromnu štetu građanima koji žive duž državne ceste D-209 u Murskom Središću, odlučile štititi samo interese hrvatskih i slovenskih prijevoznika. Nakon niza razgovora i sastanaka, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture odlučilo je zajedno s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova pokrenuti bilateralno rješavanje prekategorizacije Graničnog prijelaza. Sve potrebne radnje za prekategorizaciju s hrvatske strane su odrađene, ali do ovog trenutka nije bilo adekvatnog odgovora sa slovenske strane – dodao je gradonačelnik Srpak.

Kao privremena mjera određeno je ograničenje brzine na 40 kilometara na sat, postavljeni su mjerači brzine i zaštitni stupići prema pješačkoj stazi u centru, a pojačan je i nadzor od strane Prometne inspekcije.

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje