Povežite se s nama

Međimurje

Murva krije tajnu svile

Objavljeno:

- dana

INOVATIVNO

 Varaždinu Janja Blažona s posebnom pažnjom i ljubavlju njeguje mlada stabla bijelog duda, kod nas poznatijeg pod nazivom murva.

Nije to neuobičajeno ako znate da je Janja Blažona slikarica koja već 30-ak godina kao podlogu za svoje radove koristi svilu, dok je prošle godine osnovala Udrugu „Dudov svilac“.

”Kriva” knjiga

A glavna poveznica između svile i dudovog svilca je upravo murva. Leptir prelac, čije kukuljice sadrže niti svile, hrani se lišćem te voćke, koja je u Varaždinu prije tristotinjak godina bila iznimno važna.

– Moj djed, veterinar Mirko Benčić, posjedovao je priručnik “Uzgoj svilobuba” iz 1933. godine. Kao dijete, često sam priručnik imala u rukama i divila se malom leptiru prelcu, ne sluteći da će svila postati moja glavna slikarska podloga. Interes za svilu i sve vezano uz nju ponukali su me da počnem istraživati o predionici svile u Varaždinu, koja je nastala po ediktu Marije Terezije. Nalazila se na kraju južnog djela Varaždina u Svilarskoj uličici, tada Seidenspin Gasse. Godine 1770. tamo je bilo 8.455 murvi – ispričala nam je gospođa Janja.

Predionica svile je krajem 18. stoljeća bila značajna za tadašnje stanovnike, jer su zahvaljujući toj manufakturi uspjeli zarađivati. Uzgajali su murve i potom su u predionicu odnosili kukuljice dudovog svilca, čije svilene niti mogu biti duge i 3.500 metara! 

Velika želja Janje Blažone da u grad vrati murvu, a s njom i dudovog svilca, te educira građane o njihovoj povezanosti i prvoj predionici svile u Varaždinu, rezultirali su osnivanjem Udruge „Dudov svilac“. Što je sve otkrila, svi zainteresirani će 4. svibnja moći saznati u palači Hercer, gdje će održati predavanje u sklopu Srijede u Muzeju.

Događanja

Tri dana kasnije, 7. svibnja, Udruga će na Trgu Gustava Matoša u Varaždinu organizirati prvo događanje, međunarodnu likovnu koloniju u sklopu koje će i djeca slikati na svili. – Ujedno ćemo posaditi murve, čime želimo skrenuti pozornost na ovu voćku – ističe.

Planove već imaju i za 2017. godinu. U palači Hercer će organizirati međunarodnu likovnu koloniju, na kojoj će slikarice prezentirati različite tehnike slikanja na svili. – Prezentirat ćemo i ekološko predenje svile, što će biti prva takva prezentacija u Hrvatskoj. Ujedno ćemo organizirati izložbu radova vezanih uz dudovog svilca – najavljuje.
To je samo dio planova: u suradnji sa Srednjom strukovnom školom namjeravaju izraditi varaždinski suvenir. Janja Blažona zahvaljuje toj školi, kao i Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Arboretum Opeka Vinica, koja je donirala sadnice murve. 

– Zahvala i tvrtki Parkovi, jer ćemo u suradnji s njima posaditi murve – napominje te ne zaboravlja zahvaliti ni Gradskome muzeju Varaždin i Programu JAKO, čija je pomoć bila presudna pri pokretanju udruge.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje