Povežite se s nama

Međimurje

Murva krije tajnu svile

Objavljeno:

- dana

INOVATIVNO

 Varaždinu Janja Blažona s posebnom pažnjom i ljubavlju njeguje mlada stabla bijelog duda, kod nas poznatijeg pod nazivom murva.

Nije to neuobičajeno ako znate da je Janja Blažona slikarica koja već 30-ak godina kao podlogu za svoje radove koristi svilu, dok je prošle godine osnovala Udrugu „Dudov svilac“.

”Kriva” knjiga

A glavna poveznica između svile i dudovog svilca je upravo murva. Leptir prelac, čije kukuljice sadrže niti svile, hrani se lišćem te voćke, koja je u Varaždinu prije tristotinjak godina bila iznimno važna.

– Moj djed, veterinar Mirko Benčić, posjedovao je priručnik “Uzgoj svilobuba” iz 1933. godine. Kao dijete, često sam priručnik imala u rukama i divila se malom leptiru prelcu, ne sluteći da će svila postati moja glavna slikarska podloga. Interes za svilu i sve vezano uz nju ponukali su me da počnem istraživati o predionici svile u Varaždinu, koja je nastala po ediktu Marije Terezije. Nalazila se na kraju južnog djela Varaždina u Svilarskoj uličici, tada Seidenspin Gasse. Godine 1770. tamo je bilo 8.455 murvi – ispričala nam je gospođa Janja.

Predionica svile je krajem 18. stoljeća bila značajna za tadašnje stanovnike, jer su zahvaljujući toj manufakturi uspjeli zarađivati. Uzgajali su murve i potom su u predionicu odnosili kukuljice dudovog svilca, čije svilene niti mogu biti duge i 3.500 metara! 

Velika želja Janje Blažone da u grad vrati murvu, a s njom i dudovog svilca, te educira građane o njihovoj povezanosti i prvoj predionici svile u Varaždinu, rezultirali su osnivanjem Udruge „Dudov svilac“. Što je sve otkrila, svi zainteresirani će 4. svibnja moći saznati u palači Hercer, gdje će održati predavanje u sklopu Srijede u Muzeju.

Događanja

Tri dana kasnije, 7. svibnja, Udruga će na Trgu Gustava Matoša u Varaždinu organizirati prvo događanje, međunarodnu likovnu koloniju u sklopu koje će i djeca slikati na svili. – Ujedno ćemo posaditi murve, čime želimo skrenuti pozornost na ovu voćku – ističe.

Planove već imaju i za 2017. godinu. U palači Hercer će organizirati međunarodnu likovnu koloniju, na kojoj će slikarice prezentirati različite tehnike slikanja na svili. – Prezentirat ćemo i ekološko predenje svile, što će biti prva takva prezentacija u Hrvatskoj. Ujedno ćemo organizirati izložbu radova vezanih uz dudovog svilca – najavljuje.
To je samo dio planova: u suradnji sa Srednjom strukovnom školom namjeravaju izraditi varaždinski suvenir. Janja Blažona zahvaljuje toj školi, kao i Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Arboretum Opeka Vinica, koja je donirala sadnice murve. 

– Zahvala i tvrtki Parkovi, jer ćemo u suradnji s njima posaditi murve – napominje te ne zaboravlja zahvaliti ni Gradskome muzeju Varaždin i Programu JAKO, čija je pomoć bila presudna pri pokretanju udruge.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju četvrte listopadske subote 90 novozaraženih COVID-om, u bolnici 28 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 288 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,9% pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 449. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72.922 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Putopisno-književna večer: Milan Majerović-Stilinović u Križovcu predstavio svoju prvu knjigu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami"

U Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu prošlog je tjedna održana putopisno-književna večer na kojoj je Milan Majerović-Stilinović predstavio svoju prvu knjigu „Što sam naučio na planini“.

Majerović-Stilinović je novinar, reporter, urednik i voditelj, savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću te autor Facebook bloga „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za predstavljenu knjigu.

Probranu publiku, većinom članove međimurskih planinarskih društava, pisanom riječi knjige tijekom večeri vodilo je nekoliko moderatora: tu su bili Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ koja je bila domaćin i organizator večeri, te Roberta Radović, novinarka i predsjednica Planinarskog kluba „Extrem“ Čakovec.

Na „vrući“ stolac pitanja za milijun ne kuna, već planinarskih emocija, sjećanja, događaja i impresija, sjela je i Sonja Vršić, predsjednica Planinarskog društva „Bundek“ iz Murskog Središća.

Posjetitelji večeri doznali su niz detalja Milanovih planinarskih impresija iskazanih na osobit, gotovo pjesnički način jer, kako on ističe, u brdima „isključuje svoj mikrofon i sluša orkestar planina“.

Kulturna zbivanja u Centru „Med dvemi vodami“ nastavljaju se i početkom studenoga. Ponovo stiže nakladnik Libricon, ovog puta predstavljajući knjigu „Alpinist“ s autorskim potpisom Borislava Aleraja.

Putopisno-književna večer zakazana je za srijedu, 3. studenoga, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje