Povežite se s nama

U fokusu

Muškarci na sjeveru Hrvatske češće su dužnici nego žene

Objavljeno:

- dana

Vlada je produžila do 18. listopada ove godine rok trajanja posebnih okolnosti koji se odnosi na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka.

Mjera je donesena uslijed okolnosti nastalih zbog koronavirusa.

Prema odredbama Zakona, FINA prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe, a iznimno se ovrha nastavlja u slučaju da fizička osoba ima osnove za plaćanje radi naplate zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene.

Slijedom navedenog, prema podacima koje je obradila FINA, 30. lipnja 2020. godine 9411 građana nije podmirilo svoje dospjele neizvršene osnove za plaćanje. Dug građana iz osnova iznosio je 823 milijuna kuna. Usporedbe radi, prije koronavirusa, krajem lipnja 2019. godine evidentirana su 256.322 građana s neizvršenim osnovama, a dug je iznosio 16,64 milijarde kuna.

Građani koji žive na području Varaždinske i Međimurske županije i u ovoj su godini opterećeni dugom, pokazuju podaci FINA-e. Ova je agencija objavila podatke za navedeno razdoblje kada se provode samo nužne ovrhe jer je epidemija, a oni pokazuju da je najviše dužnika, i jednako tako najveći iznos njihova duga, u Gradu Zagrebu. U odnosu na ukupan broj stanovnika županije, najviše je građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji (0,3 %).

Prema broju građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u odnosu na broj stanovnika, izdvajaju se Čakovec, Vinkovci, Vukovar, Osijek, Križevci, Sisak, Pula, Bjelovar, Đakovo, Rijeka i Varaždin s 0,3 % građana.

Sjever

Kada se gleda dug po županijama, stanovnici Varaždinske županije su u većem dugu od Međimuraca. Kako je već spomenuto, prvi su Zagrepčani, stanovnici Varaždinske županije su na devetome mjestu, a Međimurci na 15. mjestu. Na području Varaždinske županije je tako 377 dužnika, a oni ukupno duguju 21,5 milijuna kuna. U Međimurskoj županiji su 243 dužnika, a ukupni dug iznosi 15,4 milijuna kuna.

Analiza građana zbog dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje u cijeloj Hrvatskoj prema kriteriju spola pokazala je da je u apsolutnom broju najviše muškaraca, 8036 (odnosno 85 %), dok je žena 1375 (odnosno 15 %). Od 823 milijuna kuna duga na muškarce se odnosi 736 milijuna kuna (udio 89 %), a na žene preostalih 87,4 milijuna kuna (udio 11 %).
Omjer se gotovo može preslikati na Varaždinsku i Međimursku županiju. Naime, od već 377 navedenih dužnika u Varaždinskoj županiji 81 % su muškarci, a u Međimurju na jači spol otpada 86 % svih dužnika do 30. lipnja ove godine.

Iznosi

Prema obrađenim podacima evidentiranima u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, najveći dio duga na razini države, u iznosu od 437,7 milijuna kuna (bez kamata), odnosio se na dug građana prema građanima kao vjerovnicima. Ovo je očekivano s obzirom na to da je ovrha nastavljena u slučaju da fizička osoba ima osnove za plaćanje alimentacije, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću (druga uzdržavanja koja se naplaćuju u rentama) i drugim slučajevima propisanima Zakonom. Dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje) iznosio je 9,4 milijuna kuna (bez kamata), što je udio od 1,1 %.

Iz analize duga građana prema iznosu duga vidi se da je najviše građana čiji je dug s osnove neizvršenih osnova za plaćanje veći od 50.000 kuna, ali manji od 100.000 kuna.

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

HUBOL: “Nismo mi nikakve militantne falange, Jurkovićevi istupi su podmetanja“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Hrvatski liječnički sindikat

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najnoviji istup Dražena Jurkovića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu u kojem svoje kolegice i kolege liječnike koji su sudjelovali na prosvjedu SOS za zdravstvo naziva “militantnim falangama”, smatra sramotnim.

U priopćenju za medije kojeg donosimo u nastavku, HUBOL Jurkovićeve istupe naziva podmetanjima:

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najnoviji istup Dražena Jurkovića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu u kojem svoje kolegice i kolege liječnike koji su sudjelovali na prosvjedu SOS za zdravstvo naziva “militantnim falangama”, smatra sramotnim. Jurkovićeva podmetanja da je hrvatskim liječnicima skriveni cilj zapravo bio pokrenuti “šire socijalno nezadovoljstvo i nemire” i da predstavnici hrvatskih liječnika imaju političke ambicije tj. da žele postati ministar zdravstva kao da su ispala iz propagandnih udžbenika bivše, jednostranačke države.

Istup u kojem Jurković, koji je cijelu svoju karijeru proveo kao član nekoliko političkih stranaka i godinama funkcionira kao produžena ruka politike, bilo kojeg liječnika napada kako se želi “baviti politikom” abecedni je primjer licemjerja. Jurković probleme u zdravstvu ne vidi i cinično se pita postoje li uopće opravdani razlozi za nezadovoljstvo liječnika.

UPUZ je udruga koja se financira javnim novcem, a godinama je najglasniji borac za kršenja prava liječnika i politizaciju hrvatskog zdravstva. UPUZ, nažalost, ne radi u interesu hrvatskih pacijenata niti u interesu hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika. UPUZ se i ovom prilikom pokazao kao jedan od stupova politizacije javnog zdravstva te je jasno da je njegova uloga primarno provođenje političkih, a ne javnozdravstvenih ciljeva.

Jedini interes UPUZ-a i njezina direktora Jurkovića je biti uz bok politike, bez obzira koliko ona štetna bila javnom zdravstvenom sustavu, liječnicima koji rade u njemu kao i pacijentima. Stoga treba još jednom glasno ponoviti: niti Dražen Jurković, niti udruga čiji je direktor ne rade u interesu hrvatskih pacijenata, hrvatskih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika.

Mi smo liječnici, naš posao je liječiti naše pacijente. Naša stranka je hrvatski javni zdravstveni sustav, a naša politička ideologija je medicina. Da bismo pacijente mogli što uspješnije liječiti nužno je da radimo u uređenom sustavu, koji za postupke planira točno određeno vrijeme, u kojem svaki građanin ima svojeg, dostupnog obiteljskog liječnika, svaka žena primarnog ginekologa, a svako dijete svog primarnog pedijatra. Da za pacijente imamo dovoljno vremena za kvalitetan pregled, dijagnostiku i medicinski zahvat, da nismo iscrpljeni i premoreni od stotine prekovremenih sati, da smo primjereno plaćeni za naše znanje, iskustvo, stručnost i rad. Da poželimo ostati raditi u javnom zdravstvenom sustavu i da nas ima dovoljno kako bi se liste čekanja smanjile. To je sva naša politika.

Činjenica da Premijer i Vlada, a i Jurković kao njihov pobočnik, ignoriraju problem urušavanja javnog zdravstva, sadašnjim i budućim pacijentima neće donijeti ništa dobro. Problem koji pacijenti imaju s nedostupnošću zdravstvenih usluga neće nestati zato što ga politika ignorira. Ista ona politika koja je odgovorna za urušavanje zdravstva.

Ignoriranjem problema, političkim napadima i osobnim difamacijama politika liječnike gura u štrajk. Štrajk liječnika jedina je preostala obrana za spas javnog zdravstva u Hrvatskoj. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje