Povežite se s nama

U fokusu

Muškarci na sjeveru Hrvatske češće su dužnici nego žene

Objavljeno:

- dana

Vlada je produžila do 18. listopada ove godine rok trajanja posebnih okolnosti koji se odnosi na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka.

Mjera je donesena uslijed okolnosti nastalih zbog koronavirusa.

Prema odredbama Zakona, FINA prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe, a iznimno se ovrha nastavlja u slučaju da fizička osoba ima osnove za plaćanje radi naplate zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene.

Slijedom navedenog, prema podacima koje je obradila FINA, 30. lipnja 2020. godine 9411 građana nije podmirilo svoje dospjele neizvršene osnove za plaćanje. Dug građana iz osnova iznosio je 823 milijuna kuna. Usporedbe radi, prije koronavirusa, krajem lipnja 2019. godine evidentirana su 256.322 građana s neizvršenim osnovama, a dug je iznosio 16,64 milijarde kuna.

Građani koji žive na području Varaždinske i Međimurske županije i u ovoj su godini opterećeni dugom, pokazuju podaci FINA-e. Ova je agencija objavila podatke za navedeno razdoblje kada se provode samo nužne ovrhe jer je epidemija, a oni pokazuju da je najviše dužnika, i jednako tako najveći iznos njihova duga, u Gradu Zagrebu. U odnosu na ukupan broj stanovnika županije, najviše je građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji (0,3 %).

Prema broju građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u odnosu na broj stanovnika, izdvajaju se Čakovec, Vinkovci, Vukovar, Osijek, Križevci, Sisak, Pula, Bjelovar, Đakovo, Rijeka i Varaždin s 0,3 % građana.

Sjever

Kada se gleda dug po županijama, stanovnici Varaždinske županije su u većem dugu od Međimuraca. Kako je već spomenuto, prvi su Zagrepčani, stanovnici Varaždinske županije su na devetome mjestu, a Međimurci na 15. mjestu. Na području Varaždinske županije je tako 377 dužnika, a oni ukupno duguju 21,5 milijuna kuna. U Međimurskoj županiji su 243 dužnika, a ukupni dug iznosi 15,4 milijuna kuna.

Analiza građana zbog dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje u cijeloj Hrvatskoj prema kriteriju spola pokazala je da je u apsolutnom broju najviše muškaraca, 8036 (odnosno 85 %), dok je žena 1375 (odnosno 15 %). Od 823 milijuna kuna duga na muškarce se odnosi 736 milijuna kuna (udio 89 %), a na žene preostalih 87,4 milijuna kuna (udio 11 %).
Omjer se gotovo može preslikati na Varaždinsku i Međimursku županiju. Naime, od već 377 navedenih dužnika u Varaždinskoj županiji 81 % su muškarci, a u Međimurju na jači spol otpada 86 % svih dužnika do 30. lipnja ove godine.

Iznosi

Prema obrađenim podacima evidentiranima u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, najveći dio duga na razini države, u iznosu od 437,7 milijuna kuna (bez kamata), odnosio se na dug građana prema građanima kao vjerovnicima. Ovo je očekivano s obzirom na to da je ovrha nastavljena u slučaju da fizička osoba ima osnove za plaćanje alimentacije, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću (druga uzdržavanja koja se naplaćuju u rentama) i drugim slučajevima propisanima Zakonom. Dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje) iznosio je 9,4 milijuna kuna (bez kamata), što je udio od 1,1 %.

Iz analize duga građana prema iznosu duga vidi se da je najviše građana čiji je dug s osnove neizvršenih osnova za plaćanje veći od 50.000 kuna, ali manji od 100.000 kuna.

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ostali ste bez posla ili tražite novi? Onda je ovaj tekst stvoren za vas. U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada.

Na njihovoj stranici je trenutno više od 1.500 aktivnih natječaja za posao u Hrvatskoj i inozemstvu, a mi Vam donosimo ovotjednu TOP ponudu poslova iz Međimurske i Varaždinske županije.

NTH Mobile d.o.o. traži suradnika (m/ž) u odjelu za tehniku. Mjesto rada je Varaždin. Idealan kandidat je marljiva osoba, sklona timskom radu, te željna usvajanja novih znanja, osobito u modernoj tehnologiji. Poželjno je da imate godinu dana iskustva. No, to nije uvjet. U obzir dolaze samo kandidati koji imaju visoku razinu informatičke pismenosti i znaju engleski. Novozaposlena osoba radit će u zanimljivom i dinamičnom okruženju, s ekspertima iz različitih područja. Razvijat će se na profesionalnoj i osobnoj razini, naučiti rješavati izazovne probleme, upoznati kolege i suradnike diljem Europe, a i šire. Nude se stimulativna primanja sukladna znanju i rezultatima. Natječaj je otvoren do 18.01. Aplicirajte!

Cotra d.o.o. zapošljava na poziciji samostalni komercijalist (m/ž) u Varaždinu. Traži se VSS/VŠS elektrotehničkog smjera, prednost je poznavanje elektro-građevinskog sektora. Kandidat mora biti samostalan i proaktivan, imati dobre organizacijske sposobnosti. Očekuje se odlično znanje engleskog jezika i posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Poslodavac nudi službeni telefon, te auto. Detaljan opis radnog mjesta možete pronaći na linku.

Autoprijevoznik Dražen Mišak iz naselja Trnovec planira zaposliti vozača (m/ž) teretnog vozila C kategorije. Za prijavu morate imati završenu srednju školu, položen vozački ispit C kategorije i 2 godine radnog iskustva. Uvjet je KOD 95. Nudi se ugovor na neodređeno. Više na linku.

Pekarsko-trgovački obrt Martin zapošljava 2 prodavača (m/ž) za prodaju pekarskih proizvoda. Mjesto rada je naselje Hrašćica, a rok prijave 20.01. Uvjet je trogodišnje ili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, bez obzira na smjer. Ova pozicija je idealna i za one koji nikad nisu radili, zato što se radno iskustvo ne očekuje. Želite se prijaviti? Kliknite ovdje za i kontaktirajte poslodavca.

Jozičić j.d.o.o. iz općine Sračinec traži 2 građevinska radnika (m/ž). Nudi se ugovor na neodređeno, a kandidati moraju imati 2 godine radnog iskustva. Ako Vas zaposle bit ćete zaduženi za zidanje, žbukanje i fasaderske radove u niskogradnji. Posao se obavlja u mjestu sjedišta poslodavca ili na terenu, po potrebi i diljem Hrvatske. Prilikom rada u udaljenijim područjima organiziran je i financiran smještaj i prijevoz. Zainteresirani ste? Kliknite na link i pošaljite svoju prijavu već danas.

KIRCEK d.o.o. zapošljava čak 3 radnika na paralici (m/ž). Mjesto rada je općina Ljubešćica. Minimalan uvjet za prijavu je završena trogodišnja srednja škola (za drvnog tehničara, stolara ili neko drugo srodno zanimanje). Radno iskustvo nije potrebno, važnija je motivacija i želja za učenjem. Rad na stroju za obradu drveta, sortiranje elemenata po vrsti drveta, veličini i kvaliteti, samo su neki od zadataka na ovom radnom mjestu. Za više informacija kliknite na poveznicu.

Iz poduzeća Finesa Credos traže voditelja management consulting financijskog tima (m/ž) u Varaždinu. Potrebna je VSS ili VŠS. Kandidat mora imati marketinška i komercijalna znanja, visoko razvijene komunikacijske vještine, te minimalno 5 godina radnog iskustva u financijskoj industriji (banke, fondovi, osiguranja). Rok prijave na natječaj je 15.01. Kliknite ovdje i saznajte više.

URED PLUS d.o.o. iz naselja Jalkovec zapošljava knjigovođu (m/ž) za knjiženje URA, IRA, izvoda i ostale dokumentacije, obračun plaće, završni godišnji obračun, te za obavljanje drugih srodnih poslova. Očekuje se iskustvo u trajanju od minimalno 5 godina, znanje rada na računalu, komunikativnost, spremnost na radu u timu i na konstantno učenje. Ako se kandidat dokaže, postoji mogućnost stalnog zaposlenja. Zvuči zanimljivo? Saznajte više!

IVKOM d.d. planira zaposliti osobu na poziciji grobar (m/ž). Mjesto rada je Ivanec, a rok prijave 31.01. Radno iskustvo nije uvjet prilikom zapošljavanja. Novozaposlena osoba obavljat će poslove ukopa, pogrebnih ceremonijala, održavat će groblje, sudjelovat će u pratnji prilikom prijevoza pokojnika, te će izlaziti na teren prilikom interventnih poziva. Kontakt informacije možete pronaći na poveznici.

Obrt Autoelektrika Šantek treba autolimara (m/ž). Minimalan uvjet za prijavu je završena osnovna škola. Postoji mogućnost zapošljavanja osoba koje nemaju radnog iskustva i žele naučiti navedeni posao. Detalje o načinu prijave možete potražiti na linku.

Eko Taxi zapošljava vozače (m/ž) u Čakovcu i traži pojedince koji više od uredskog računala vole vožnju i razgovor s ljudima. Idealni kandidati aktivni su vozači koji posjeduju vozačku dozvolu B kategorije, spremni su na rad u smjenama, imaju razvijene komunikacijske vještine, marljivi su, snalažljivi te odgovorni u radu. Ako želite posao gdje nijedan dan nije isti, pročitajte detalje oglasa i prijavite se.

AGROMEĐIMURJE RATARSTVO d.o.o. zapošljava radnika na farmi (m/ž) u općini Donja Dubrava. Novozaposlena osoba bit će zadužena za hranjenje i brigu oko životinja. Radno iskustvo nije važno. Za detalje o načinu prijave na ovaj natječaj, otvoren do 08.02., kliknite na link.

Panex AGM traži servisera poljoprivrednih strojeva (m/ž) u Čakovcu. Nudi se ugovor na neodređeno. Glavni uvjet je završena trogodišnja srednja škola. Prijave se zaprimaju do 05.02. Saznajte više.

PEKARA IN iz općine Nedelišće zapošljava radnika u pekari (m/ž) za pomoćne poslove kod proizvodnje kruha i pekarskih proizvoda. Radno iskustvo nije potrebno. Minimalan uvjet za prijavu su završeni niži razredi osnovne škole. Kontakt informacije poslodavca možete pronaći na poveznici.

Ostatak bogate ponude poslova pronađite na portalu posao.hr. Želimo Vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

U fokusu

Lepoglavska tvrtka ponudila 29 milijuna kuna za kupnju Hotela Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je u petak, 8. siječnja, okončana druga javna e-dražba za ostvarivanje prava prvokupa Hotela Trakošćan, ispostavilo se da je od tri ponuditelja najvišu cijenu za objekt bivše Čačićeve tvrtke u stečaju ponudilo trgovačko društvo WE-KR d.o.o.

Spomenuta tvrtka iz Lepoglave ponudila je 29.055.000,00 kuna, no akviziciju će realizirati ukoliko prethodno pribavi očitovanje zagrebačke tvrtke ATR d.o.o., kojim ona povlači ili odustaje od  zahtjeva za oslobođenjem od plaćanja kupovnine.

Naime,  stvar se zakomplicirala jer u ATR-u tvrde da na  nekretninama imaju uknjiženo pravo prvokupa.

Nastavite čitati