Povežite se s nama

Kultura

Muzej anđela čeka svog 15.000. – tog gosta!

Objavljeno:

- dana

POSTANITE JUBILARNI POSJETITELJ!

Iako u virtualnom svijetu broji gotovo 2000 poklonika, nezabilježen je broj onih koji mu se dive, koji imaju barem neki suvenir s njegovim potpisom, onih koji su o njemu čitali, slušali i gledali… Ali, svakako se bilježi koliko je ljudi kročilo u njegov misteriozan, milozvučan i opuštajući svijet. Riječ je o Muzeju anđela, a ovih će dana vjerovali ili ne otvoriti vrata i svom 15000.-tom posjetitelju!

Ne zna se tko bi jubilarni posjetitelj mogao biti, no kući sigurno neće otići praznih ruku, najavljuju iz Muzeja anđela. Neki prigodan poklon zasigurno će se naći za njega ili nju. Svog jubilarnog gosta, prema procjenama, dočekat će sutra oko 11 sati. Navratite!

Varaždinski Muzej anđela nedavno je proslavio prvi rođendan. U tih godinu dana Željko Prstec, osnivač muzeja, uspio je stvoriti prostor koji plijeni veliku pažnju. Uz izložbeni prostor postoji i suvenirnica u kojima ima svega od kišobrana i kravata do majca i haljina (sa motivima anđela, naravno).

Osim sutra, kada se očekuje jubilarni posjetitelj, muzej je otvoren svakodnevno od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati.

Izvor:
Foto:

Kultura

Na Međimurskom veleučilištu predstavljena zbirka kajkavskih prijevoda francuske poezije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u utorak je predstavljena zbirka kajkavskih prijevoda francuske poezije „Franci i popevke” autora Ivice Glogoškog.

– Da bi mogli prevesti francusku poeziju na kajkavski, potrebno je poznavati duh francuskog jezika, duh kajkavskog narječja, ali i imati srce za poeziju. Sve to ima Ivica Glogoški, autor knjige „Franci i popevke“ – naglasio je na početku moderator Tibor Rodiger.

Dekan doc. dr. sc. Igor Klopotan pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što MEV može biti domaćin jednom događaju koji za sve kajkavce predstavlja dio identiteta, ali i povezanost naše kulture s francuskom.

Više riječi o knjizi rekao je urednik dr. sc. Antun Pavešković, istaknuvši da je riječ o jednom od poetski i značenjski najzahtjevnijih jezičnih medija te da ljepota ovog prijevoda dokazuje izražajnu moć hrvatskog kajkavskog idioma. Afirmacija kajkavštine nije samo potvrda lokalnih identiteta sredina koje se služe tim narječjem, već je izuzetno bitna za hrvatsku jezičnu svijest, čija je osobina narječno višeglasje.

Autor Ivica Glogoški spomenuo je da svrha ove knjige nije larpurlartizam, nije ni taština, nego dopiranje do svih srednjih škola i knjižnica kajkavskih područja Hrvatske i da time francuski pjesnici postaju dostupni svim kajkavcima. Ideja za francusku poeziju 19. i 20. stoljeća u kajkavskome prijevodu nastala je još u vrijeme gimnazijskih dana kada je za zadaću iz francuskoga jezika trebao prevesti dio Lamartineovog jezera.

Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pod mentorstvom Nade Čatlaić i Marije Dobec Novosel svojim su čitanjem popevki na kajkavskom i francuskom prenijeli dio ljepote koju nosi ova zbirka.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO U palači Herzer otvorena zanimljiva izložba o kulturi hrane u varaždinskom kraju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

U izložbenom prostoru palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin večeras, 7. prosinca, otvorena je izložba „Dobar tek!/Kultura hrane u varaždinskom kraju“.

Na izložbi je predstavljeno oko 500 predmeta iz fundusa GMV-a, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom u budućnost.

>>Kada su Varaždinci prvi puta kušali naranču, kada se jelo dabrovo meso i druge zanimljivosti doznajte na izložbi u GMV-u

Budući da je to jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih nekoliko godina, u čijem su osmišljavanju sudjelovali kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više vanjskih suradnika, izložba će biti postavljena za razgled gotovo cijelu iduću godinu.

Drugi dio izložbe s temom o ulozi hrane s konzervatorsko-restauratorskog aspekta otvara se u Starom gradu u siječnju 2023. godine.

Kako je bilo na otvorenju, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje