Povežite se s nama

Kultura

Muzej anđela poziva djecu na „Druženje s groficom Lujzom“

grofica Lujza

Objavljeno:

- dana

Muzej anđela poziva sve zainteresirane na kreativno-edukativne radionice „Druženje s groficom Lujzom“.

Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ aktivno promiče lik i djelo Lujze grofice Erdődy, najznačajnije ličnosti novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Lujza grofice Erdődy bila je velika dobročiniteljica, osnivačica zaklada za siromašne, podupirateljica raznih humanitarnih i građanskih udruga te škola i crkava.

Lik grofice Lujze javnosti se predstavlja kroz dramsku izvedbu Dubravke Baneković. Grofičina dvojnica u kostimu grofičina vremena kroz pripovijedanje u prvom licu iznosi zanimljive događaje iz grofičina života.  Izvedba je prilagođena dobi slušatelja, a cilj je potaknuti i slušatelje na aktivno sudjelovanje u aktivnosti. Namijenjeno je za djecu starosti pet i više godina.

Muzej anđela ugostit će groficu Lujzu u četvrtak, 24. siječnja, s početkom u 17:30 sati.

POsjetitelje očekuje izvedba dramsko-scenske igre posvećene grofici Lujzi, izrada grofičinog anđela od krep papira i kinča te degustacija tradicijskih kolača i grofičinih slastica

Ulaz je slobodan.

Kultura

Haiku pjesme Varaždinke Zlate Bogović objavljene u portugalskom časopisu „Eufeme“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U portugalskom časopisu za poeziju „Eufeme“ br. 22, siječanj-ožujak 2022. g., pod uredničkim perom Sérgia Ninguém, objavljeno je 12 haiku pjesama varaždinske pjesnikinje i književnice Zlate Bogović.

Haikui su prevedeni na engleski (Đ. V. Rožić) i portugalski jezik (Sérgio Ninguém) i objavljeni rame uz rame s poezijom sljedećih pjesnika: Ana Paula Inácio; António F. Rosário; Chad Norman (trad./versão de Sérgio Ninguém); Eduardo Bettencourt Pinto; Eduardo Quina; Guilherme Vilhena Martins; Luís A. Fernandes; Luís Aguiar; m. parissy; Maria Quintans; Rui S. Magalhães.

Zlata Bogović renomirana je hrvatska haiku pjesnikinja, uvrštena u antologije hrvatskoga haiku pjesništva Nepokošeno nebo/An Unmown Sky 1 (2011) i 2 (2018) te niz zbornika i časopisa u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada za haiku i tanku u Japanu kao i niza priznanja u Hrvatskoj.

Sudjeluje u radu recitala i susreta haiku-pjesnika diljem Lijepe naše.

Objavila je dvije zbirke haiku poezije „Pjesma slavuja / Nightingale’s song“ (2010) i „Sjaj i snovi  ̶  moj Varaždin“ (2018).

https://eufeme.weebly.com/

Nastavite čitati

Kultura

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej planinarstva i ove se godine uključuje u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja koja se odvija na temu „Muzeji – između stvarnog i digitalnog“.

Budući da će Muzej planinarstva u manifestaciji sudjelovati jubilarni peti put, prigoda je to za retrospektivu brojnih događaja, stvarnih i digitalnih, proteklih Noći muzeja u Ivancu.

Kroz „Vremeplov ivanečkih muzejskih noći“ uz videosnimke, fotografije i razgovore sa sudionicima prisjetit ćemo se planinarskih izložbi, učeničkih nastupa i druženja uz logorsku vatru, a novim sadržajima publici približiti ivanečku baštinu.

U programu sudjeluju arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda, koja će otkriti kako je tekla priprema prvih izložbi u Noći muzeja, potom Laura, Helena i Ares, učenici OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, sa svojom mentoricom, učiteljicom povijesti Suzanom Jagić, koji su u manifestaciju uključeni u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ te Vesna Štruklec koja će u Noći muzeja oživjeti jedan zaboravljeni zimski običaj.

Za kraj programa čut ćemo stihove pjesnika Darka Fodera na izvornom ivanečkom govoru koje prate predivne slike Ivanca i Ivanščice.

Autorica programa je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a video će pripremiti fotograf i snimatelj Zoran Stanko.

Program pratite na Facebook stranici i YouTube kanalu Muzeja planinarstva u petak, 28. siječnja od 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje