Povežite se s nama

Kultura

Muzej Međimurja Čakovec: čitajte o predmetima iz fundusa, razgledajte virtualne izložbe…

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: Mario Golenko

Muzej Međimurja Čakovec iznimno je aktivan uz kreiranje digitalnoga sadržaja na svojoj mrežnoj stranici te na društvenim mrežama.

Svakodnevno objavljuju u rubrikama Predmet dana i Međimurska kronika, a aktualne su i virtualne izložbe. Stalni postavi Muzeja Međimurja i Izložbeni salon otvoreni su za javnost uz poštivanje mjera protiv epidemije koronavirusa. Na snazi je ljetno radno vrijeme (ponedjeljak – petak od 7 do 18 sati, subota od 10 do 14 sati). Grupni obilasci mogući su za maksimalno petero osoba odjednom.

– Pozivamo vas da nas pratite i on-line na našim mrežnim stranicama (mmc.hr te facebook.com/muzejmedjimurja) gdje svakodnevno za vas kreiramo virtualni sadržaj! Svakoga dana kustosi objavljuju po jedan predmet iz našeg bogatog fundusa uz pojašnjenje konteksta i vremena u kojem je nastao, kako i zašto je korišten te otkud je i kako dospio u naš Muzej. Zato pohitajte na naše stranice i pročitajte priče! – poručuju iz Muzeja. Neke od predmeta razgledajte u prilogu.

Osim toga, dostupne su i virtualne izložbe “Grad Bezeredija”, “Zamož iti”, “Čudesan svijet Petra Sabola”, virtualna izložba povodom 45. obljetnice prvog postava Likovne galerije Muzeja Međimurja, “Ljuboslav Ljubo Kuntarić” te “Josip Štolcer Slavenski”.

Ni radovi na obnovi fortifikacije Staroga grada Zrinskih i pretvorbi u novi Muzej nematerijalne baštine unatoč epidemiji koronavirusa nisu stali. Svakodnevno se radi uz obavezne preporučene mjere zaštite. Faksimil barokne zgrade desno od glavnog bastiona gotovo je u potpunosti završen, kao i toranj, dok je postavljanje nove nadstrešnice u tijeku.

Askos, starije željezno doba, Zbirka prapovijesne građe arheološki nalaz Goričan

Askos – nazovimo ga međimurski askos – jedan je od najljepših i najočuvanijih uporabnih i obrednih predmeta te vrste u Hrvatskoj. Na ručki se nalaze stilizirani bikovi. Te životinje imaju posebno mjesto u mitologiji drevne Grčke, ali i u kulturi plemena Kelta, koja su u doba askosa obitavala u Europi, od Irske i Britanije do Ukrajine. Bik je u svim kulturama simbol plodnosti, fizičke snage, seksualnosti, ustrajnosti, rada. Bik je također bio i simbol velikog luksuza i bogatstva, pa ga nalazimo u grobnim humcima najistaknutijih pripadnika plemenskih vođa i ratnika. To je bio slučaj i u Goričanu.

Zub vunastoga mamuta, Zbirka paleontološke građe arheološki nalaz Šljunčara Ivanovec

Izuzetno dobro prilagođen ekstremnoj hladnoći te ishrani suhom, travnatom vegetacijom bio je vunasti mamut – „vlasnik” zuba. Bio je jedan od najvećih pripadnika ledenodobne faune, a mogao je doseći preko 3,4 metara visine i težiti više od 6 tona. Imao je dugu i gustu zaštitnu dlaku, debele naslage masti i kljove kojima je čistio snijeg s raslinja. Pripada velikoj grupi rilaša, čiji razvoj počinje u eocenu u Africi, a od koje su danas jedina živuća vrsta ostali afrički i indijski slon. Populacija je ovih životinja izumrla prije oko 10 000 godina, neposredno nakon završetka posljednjega ledenog doba, kada globalnim zatopljenje nastaju klimatski pojasevi poput današnjih.

Kalup za hladnetinu, 2. pol. 19. st., Zbirka cehalija Izradio: Josip Polanec

Bakreno posuđe se još i danas smatra visoko kvalitetnim posuđem, a vrhunski chefovi rado ga koriste u profesionalnim kuhinjama radi osobitih svojstva. Naime, kako je bakar brzi provodnik topline, posuđe se brzo zagrijava te se toplina ravnomjerno širi površinom posude i penetrira u hranu ravnomjerno i podjednako sa svih strana. Hrana se ne lijepi za dno bakrenog posuđa onako često kako je to slučaj s posuđem od ostalih metala. Na području Varaždina i Čakovca kotlarsko zanimanje bilo je vrlo cijenjeno.

Orden Reda željezne krune, 1914., Zbirka medalja, odlikovanja i plaketa

Riječ je o jednom od najvažnijih odlikovanja u Habsburškoj Monarhiji u razdoblju 19. i početku 20. stoljeća. Osobe odlikovane ovim ordenom nosile su počasni naslov viteza Reda željezne krune.

Povijesni je kuriozitet da je Red željezne krune zapravo osnovao Napoleon Bonaparte u spomen na svoju krunidbu za kralja Italije u Milanu 1805. godine kada je bio okrunjen starom krunom langobardskih kraljeva poznatom i pod nazivom „Željezna kruna“. Prema legendi kruna sadrži željezni čavao s kojim je Isus Krist bio raspet na križu.

Kultura

Sax in the City: ove srijede kod fontane na Kazališnom trgu koncert učenika na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kazališnom trgu, kod fontane, u srijedu, 16. lipnja, s početkom u 19 sati publici će se predstaviti kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – osnovnoškolci i kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – srednjoškolci.

Uz njih će nastupiti i kvartet saksofona Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice.

Nastup će se održati na otvoreno, a ulaznica nema.

– Sve posjetitelje molimo da se u svakom trenu pridržavaju važećih epidemioloških mjera – poručuju iz Koncertnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

Završio je 12. Tjedan smijeha Kerekesh Teatra: festival je posjetilo više od 9.000 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završio je 12. Tjedan smijeha Kerekesh Teatra na kojem je izvedeno 30 predstava u gradu Varaždinu, Ludbregu, Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama te u općinama Varaždinske županije: Cestica, Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Vinica, Sveti Ilija, Bednja Sračinec, Petrijanec, Ljubešćica i Maruševec.

Manifestacija je, po treći puta, uključila i općinu Strahoninec iz Međimurske županije.

U deset dana festival je posjetilo više od 9.000 osoba te Tjedan smijeha i dalje nosi titulu najvećeg i najposjećenijeg kazališnog festivala u Hrvatskoj.

Na festivalu su premijerno izvedene i dvije nove predstave Kerekesh Teatra „Susjedi“ i „Ja, trudnica“ koje će, sudeći prema dosadašnjim reakcijama publike, biti hit ovog ljeta, ističu iz Kerekesh tratra.

U sklopu 12. tjedna smijeha održana je i peta izložba karikaturista pod nazivom „Smijeh pod maskama“ te su nagrađene i najbolje karikature po ocjeni publike.

Nagradu za najbolju portretnu karikaturu dobio je Žarko Radovanović, dok je nagrada za najbolju ”geg” karikaturu pripala Damiru Novaku. Nagrada publike ”Najjači smehek”, koja se dodjeljuje drugu godinu za redom, pripala je Ludoj kući, odnosno predstavi ”Potpuni stranci”.

Nagrade su uručili gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Neizmjerno smo vam zahvalni na svakom smijehu, na velikom interesu za predstavama te podršci koju nam dajete. Veselimo se novim kazališnim druženjima! – poručuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!